Woordweb en huiswerk bespreken. Uitleg. Opdrachten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenleving en cultuur
Advertisements

Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Het oude Egypte Farao’s en piramides.
Paragraaf 1.3 Jagers worden boeren.
Tijdvak: Steden en Staten
Samen leven langs de Nijl
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Machtige heren, halfvrije boeren
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 3: het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 7: Stedelijke samenlevingen in Egypte.
Indonesië.
Oude Egypte Door Caro & Lore.
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
Hoofdstuk 2.
Paragraaf 2.4 De samenleving verandert
1.2 De eerste beschavingen Mesopotamie en Egypte.
Tijd van jagers en boeren
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Goed voorbereid naar de Pabo!
Tijd van jagers en boeren Vruchtbare Sikkel / Halvemaan
Hoofdstuk 3.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
Oude Egypte Lotte en Anke.
Een nieuw geloof: het christendom
Een Christelijke samenleving
Wat is irrigatielandbouw?
HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE STEDELIJKE SAMENLEVINGEN
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Les 16: De farao staat aan de top van de samenleving
Egypte, een goedgeorganiseerd rijk
Terugkoppeling vorige les. Uitleg met opdracht. Filmpje met opdracht.
Goed voorbereid naar de Pabo!
H1 De tijd van jagers en boeren
VOGGP- opdracht bespreken. Uitleg. Opdrachten. Filmpje Crash Course.
Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.
Terugkoppeling vorige les. Uitleg. Histoclip ‘De oude Egyptenaren.’
Terugkoppeling vorige les. Uitleg. Opdracht. Opdracht bespreken. Quiz.
Tijd van Monniken en Ridders
Het land van de farao Hoofdstuk 2.
De gelaagde samenleving
2.3 Rangen en standen Hoofdstuk 2.
H1.2 HET ONTSTAAN VAN STEDEN
De eerste mens 6 miljoen jaar geleden
De oude Egyptenaren.
Verandering van de samenleving III Geleidelijk aan werd de samenleving complexer –Gehuchten worden dorpen Dorpen worden steden –Steden worden staten.
K.A. 3. het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen
Paragraaf 1 De agrarische revolutie. Kenmerkende aspecten bij deze paragraaf: De levenswijze van jagers-verzamelaars Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen.
Hoofdstuk 3 De Grieken.
H1 De tijd van jagers en boeren
Het ontstaan van steden
Tijd van jagers en boeren
Pre-historie: tot 3000 v. Chr.
Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
Hoofdstuk 2 Het oude Egypte.
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Geschiedenis 3de jaar.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 6: Het Ontstaan.
§ 1.3: Egypte, revolutie in een natiestaat
§1.2 Jagers worden boeren In deze paragraaf leer je over:
1 In deze paragraaf leer je over: Uitvinding van de landbouw Landbouwsamenlevingen Ingrijpende verandering §1.2 Jagers worden boeren © Noordhoff Uitgevers.
Transcript van de presentatie:

Woordweb en huiswerk bespreken. Uitleg. Opdrachten. Les 5 Wat gaan we doen? Woordweb en huiswerk bespreken. Uitleg. Opdrachten. Opdrachten bespreken. Afsluiting.

Antwoorden opdracht woordweb Politiek Eigen bestuur met wetten en regels Koning was bestuurder van de stad, opperbevelhebber van het leger en opperrechter Amtbenaren hielden de administratie bij

Hiërarchische opbouw samenleving (sociale klassen) Sociaal Hiërarchische opbouw samenleving (sociale klassen) Van laag naar hoog: slaven, boeren, ambachtslieden, priesters, koning Wetboek: Codex Hammurabi (1780 v. Chr.)

Specialisten (ander beroep dan boer) Economisch Specialisten (ander beroep dan boer) Ambachtslieden maakten werktuigen en gebouwen Het gebruik van het schrift (voorraden, belasting, boekhouding, regels en wetten, verhalen) Handel en belastinginning vonden plaats rond de ziggurat

Religieus centrum (ziggurat) Polytheïsme (meerdere goden) Cultureel Religieus centrum (ziggurat) Polytheïsme (meerdere goden) Priesters zorgden voor het contact met de goden Koning regeert op aarde namens de goden Vanaf 3300 v. Chr. werden verhalen opgeschreven

Huiswerk nakijken Vraag 2 (2014 2e tijdvak)  Omdat potscherven lang bewaard blijven/ kenmerken van een specifieke cultuur bevatten/ in grote aantallen aanwezig zijn. Voor jagers-verzamelaars zijn potten niet handig omdat potten breekbaar zijn / omdat ze geen voedseloverschot hebben om te bewaren / omdat zij de techniek van het pottenbakken niet beheersten. Landbouwers hadden wel voedseloverschotten die ze in potten konden bewaren en zij konden wel potten in vaste ovens bakken.

Vraag 1 (2006 1e tijdvak)  In de prehistorie kende men geen schrift, waardoor over volken zonder schrift alleen informatie kan worden gehaald uit materiële bronnen. Terwijl het ene volk nog schriftloos was, kon een volk met schrift in dezelfde tijd al over dit prehistorische volk kon schrijven (De Egyptenaren horen bij tijdvak 1, maar hadden wel de hiërogliefen).

Vraag 2 (2006 1e tijdvak)  Jagers-verzamelaars zijn voortdurend bezig met het zoeken naar voedsel en hebben daardoor geen mogelijkheid om zulke monumenten op te richten, in een landbouwsamenleving is in sommige seizoenen tijd over. Jagers-verzamelaars trekken in kleine groepen rond en leven in kleine gemeenschappen en hebben dus nooit genoeg mensen om een arbeidsintensief project als dit te beginnen, landbouwgemeenschappen blijven op één plaats en kunnen in grotere groepen leven waardoor zij in staat zijn zo’n monument op te richten / Jagers-verzamelaars hadden er niet het gereedschap voor en de landbouwers wel.

Vraag 2 (2007 1e tijdvak)  In economisch opzicht, omdat op de afbeelding te zien is dat dit volk beschikte over strijdwagens/ gespecialiseerde ambachtlieden/ kunstenaars (die deze afbeelding konden maken). Dat kan alleen als er zoveel geproduceerd wordt dat niet iedereen meer met de landbouw bezig is. In sociaal opzicht, omdat op de afbeelding een duidelijke gelaagdheid (met een koning) te zien is.

Gegroet, o Nijl, Die uit deze grond opborrelt en aan Egypte het leven schenkt, Die uw oorsprong in het duister verbergt, Voortbrenger van het graan en de gerst. Als hij lijdt, dan lijden talloze wezens ellende, De dieren schrikken en alle mensen hebben het slecht. Maar als het Nijlwater stijgt, dan wordt de aarde blij!

Dwarsdoorsneden van de Nijl.

Irrigatielandbouw bij de Egyptenaren.

De Egyptische Nijlgod Hapy.

Natiestaat = land waarin sprake is van politieke en maatschappelijke eenheid. Er is een duidelijk bestuur en een overheid die besluiten neemt voor alle inwoners.

De sociale klassen in Egypte.

Ontstaan van de natiestaat door o.a.: De eenheid van bestuur onder één farao die bestuurde vanuit één centrale hoofdstad (Thebe of Memphis) groeide ook de eenheid onder de bevolking. Door het schrift konden in Egypte over een grote afstand wetten, politieke bevelen of religieuze teksten worden verspreid. Het land was te groot om dit mondeling te doen. Door het schrift werden deze zaken tot in de uithoeken van het land bekend. Ook dit droeg bij aan de eenheid van het land. Bij de gemeenschappelijke cultuur hoorde ook hun gemeenschappelijke religie. Men vereerde vele goden (incl. de farao) er was sprake van polytheïsme.

Egyptische hiërogliefen.

Een mummie in het Louvre in Parijs. Mummie van een kat, Egypte.

De piramiden van Cheops (links) en Chefren.

Maak uit het tekstboek van blz. 27 vraag 1a, 1b, 1c, 2, 3 en 4. Les 5 Opdrachten Maak uit het tekstboek van blz. 27 vraag 1a, 1b, 1c, 2, 3 en 4. Klaar? Maak een VOGGP bij paragraaf 1.3.