De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

§ 1.3: Egypte, revolutie in een natiestaat

Verwante presentaties


Presentatie over: "§ 1.3: Egypte, revolutie in een natiestaat"— Transcript van de presentatie:

1 § 1.3: Egypte, revolutie in een natiestaat

2 Opdr. 2 Stap 1: Doel van de opdracht doorhebben, doel is dat je moet uitleggen dat het nieuwe geloof niet werd overgenomen door de gehele bevolking. Je begint je antwoord dus in de ontkenning. Onjuiste conclusie, omdat… Stap 2: bekijk de bronnen. Eerst 22 bekijken. Het onderschrift is geeft duidelijk aan dat het gevonden huisaltaar in de nieuwe stad stond, dus niet ergens duizenden kilometers verderop. Je mag dit voorbeeld dus niet als algemeen geldend laten zijn voor de hele Aton cultuur. Eén gevonden bron is niet representatief. Stap 3: lees de tekst van bron 21, daarin staat in de tweede alinea dat verering van Aton waarschijnlijk alleen beperkte tot de stad Achetaton en haar inwoners. Stap 4: koppel de gegevens. Hoewel bron 22 als huisaltaar het beeld schept dat de verering van Aton wijd verspreid was is dit een onjuiste conclusie, omdat bron 21 aangeeft dat de verering van Aton zich beperkte tot de stad Achetaton en tot haar inwoners. Aangezien het altaar afkomstig is uit Achetaton lijkt dit aannemelijk.

3 Opdr. 3 a Van Egypte een monotheïstisch land maken. B
Het schrift is nodig omdat hiermee regels/wetten gemaakt kunnen worden. Iets meer in de fantasie zou dit een middel kunnen zijn om daar verhalen bij te maken, een soort van scheppingsverhaal die als rechtvaardiging kan gelden voor Aton. Er wordt dus een Aton mythe geschreven. Een leger om ervoor te zorgen dat er een machtsbasis is, gezag wordt bewaakt. Tegenstanders kunnen worden uitgeschakelt. Loyale ambtenaren die hun best doen om de nieuwe wetten in te voeren, maar ook samenwerken met het leger om tegenstanders te melden.

4 Opdr. 4 Stap 1: eerst bedenken welke kenmerken je kent van de stedelijke samenleving. Zie blz. 23. (hiërarchie, godsdienstig centrum, specialisatie, schrift) Stap 2: Welke van deze dingen zie je in bron 17? Hiërarchie: Koning/koningin en onderdanen die buigen. Godsdienstig centrum: verering van de zonnegod Aton (schijf met stralen), dus een vorm van godsdienst, in dit geval geleidt vanuit de staat. Specialisatie: verschillende beroepen, onderaan midden staan slaven, rechts ambtenaren (schrijven) en de afdracht van goederen door ambachtslieden en boeren. (kan ook gelden als vorm van staat in de zin van belasting) Schrift: rechts schrijvende ambtenaren.

5 4b Bron 17 omdat Achnaton daarin de verering van de zonnegod centraal laat zetten, oude goden ontbreken. Bron 21 omdat hij een compleet nieuwe hoofdstad ging stichten, maar dan alleen in kleine kring omdat het niet stand hield. Bron 22 de aanwezigheid van een huisaltaar is niet revolutionair, maar wel dat dit om een andere god ging.

6 Indeling van afbeelding met bijschrift


Download ppt "§ 1.3: Egypte, revolutie in een natiestaat"

Verwante presentaties


Ads door Google