De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pre-historie: tot 3000 v. Chr.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pre-historie: tot 3000 v. Chr."— Transcript van de presentatie:

1 Pre-historie: tot 3000 v. Chr.
4 miljard jaar geleden: ontstaan aarde 2 miljoen jaar geleden: eerste mensachtigen v.Chr.: homo sapiens = denkende mens Leven van jagen en voedsel verzamelen. v.Chr: ontstaan landbouwsamenleving Mensen gaan leven van akkerbouw en veeteelt, gaan voedsel produceren in plaats van verzamelen en gaan op een vaste plek wonen. 6.000 v.Chr.: eerste steden ontstaan.

2 Tijd van jagers en boeren
1. Jagen en voedsel verzamelen Mensen leven van jacht, visvangst en het verzamelen van voedsel Mensen leven in kleine groepen van zo’n 25 personen en trekken rond.

3 Venusbeeldje van Willendorf 23000 v. Chr.

4 2. Landbouwrevolutie Mensen leven van de landbouw: akkerbouw en veeteelt. Ze hebben geleerd om voedsel te produceren in plaats van te verzamelen. Mensen leven op een vaste woonplaats in groepen van 200 personen. Voedsel kan bewaard worden.

5 Vruchtbare halve maan: hier ontstaat de landbouw

6 3. Eerste steden Door ontdekkingen en betere methoden stijgt de landbouwproductie zodanig, dat niet iedereen meer boer hoeft te zijn Diegenen die geen boer hoeven te zijn, gaan zich specialiseren in het maken van voorwerpen zoals meubels, kleding, sieraden, potten en werktuigen Anderen gaan zich specialiseren in het verhandelen van deze voorwerpen en van het voedseloverschot Grotere groepen mensen kunnen nu op een plek wonen en er ontstaan steden waar vooral de ambachtslieden en handelaren gaan wonen Door de nieuwe beroepen ontstaan sociale verschillen tussen groepen mensen: een toplaag van priesters en bestuurders, daaronder de ambachtslieden en handelaren en onderaan de boeren.

7 Mesopotamië en Soemerië eerste steden

8

9


Download ppt "Pre-historie: tot 3000 v. Chr."

Verwante presentaties


Ads door Google