Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Afbeelding: Vorstendom (Rijnland-Palts)
Advertisements

Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Paragraaf 1.3 Jagers worden boeren.
Standenmaatschappij De Maya-samenleving was een standenmaatschappij, dat wil zeggen dat er in lagen werd geleefd. De hoogste laag, de belangrijkste mensen,
4.1 De Pruikentijd.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
De tijd van Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
Hoofdstuk 2.
1.2 Mesopotamie.
1.2 De eerste beschavingen Mesopotamie en Egypte.
Geschiedenis = het doen en denken van mensen in het verleden.
Tijd van jagers en boeren
De eerste steden Hoofdstuk 1.2.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Goed voorbereid naar de Pabo!
Het ontstaan van de mens:
Goed voorbereid naar de Pabo!
Tijd van jagers en boeren Vruchtbare Sikkel / Halvemaan
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
Pabo instroom geschiedenis
de tijd van burgers en stoommachines
Een nieuw geloof: het christendom
Wat is irrigatielandbouw?
HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE STEDELIJKE SAMENLEVINGEN
Paragraaf 1 De welvaart neemt toe.
Terugkoppeling vorige les. Uitleg met opdracht. Filmpje met opdracht.
Goed voorbereid naar de Pabo!
H1 De tijd van jagers en boeren
VOGGP- opdracht bespreken. Uitleg. Opdrachten. Filmpje Crash Course.
Voorstellen docent + opstellen plattegrond. De regels doornemen.
Terugkoppeling vorige les. Uitleg. Opdracht. Opdracht bespreken. Quiz.
Woordweb en huiswerk bespreken. Uitleg. Opdrachten.
Het land van de farao Hoofdstuk 2.
De gelaagde samenleving
2.3 Rangen en standen Hoofdstuk 2.
H1.1 De agrarische revolutie
Jagers verzamelaars Jagers-verzamelaars trekken Europa in
H1.2 HET ONTSTAAN VAN STEDEN
De eerste mens 6 miljoen jaar geleden
K.A. 3. het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen
Paragraaf 1 De agrarische revolutie. Kenmerkende aspecten bij deze paragraaf: De levenswijze van jagers-verzamelaars Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen.
Tijdvak 1 Jagers en boeren de levenswijze van jagers-verzamelaars
Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren.
Hoofdstuk 3 De Grieken.
H1 De tijd van jagers en boeren
Het ontstaan van steden
Tijd van jagers en boeren
Renaissance en Opstand
Pre-historie: tot 3000 v. Chr.
Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Tijd van jagers en boeren
Goed voorbereid naar de Pabo!
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 6: Het Ontstaan.
Inleiding.
Welke landen zijn dit nu?
§ 1.3: Egypte, revolutie in een natiestaat
§1.2 Jagers worden boeren In deze paragraaf leer je over:
TIJD VAN JAGERS EN BOEREN. FILM: BC BC is een film over het leven van een jager verzamelaar, hij is zeer onrealistisch maar dat neemt niet.
1 In deze paragraaf leer je over: Uitvinding van de landbouw Landbouwsamenlevingen Ingrijpende verandering §1.2 Jagers worden boeren © Noordhoff Uitgevers.
Transcript van de presentatie:

Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting. Les 4 Wat gaan we doen? Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.

1. Wat zijn de voordelen van landbouw? Een voedselvoorraad Over landbouw 1. Wat zijn de voordelen van landbouw? Een voedselvoorraad Voedsel voor meer mensen Nieuwe beroepen Kan bijna overal gedaan worden 2. Wat zijn de nadelen van landbouw? Kost meer tijd Slechter voor het milieu Ongelijkheid tussen mensen 3. Waarom ging men landbouw bedrijven? Klimaatverandering (minder voedsel in het wild) Per ongeluk: experiment Bevolkingsgroei (meer eten nodig/ aanvallen door boeren die meer in aantal waren).

Kenmerken tijdvak 1 Tijdvak 1 De tijd van jagers en boeren (0- 3000 v. Chr.) Kenmerken: 1. De levenswijze van jagers- verzamelaars. 2. Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen. 3. Het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen.

De sleutel tot het raadsel van de hiërogliefen De Steen van Rosetta: tekst uit 196 v. Chr. Boodschap in drie talen: Hiërogliefen Demotisch Grieks. Gevolgen van het schrift: Ruimte  een koning kan een groter gebied regeren. Volume  alle kennis die je hebt, kun je opslaan. Tijd  kennis wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen Kenmerken van deze Soemerische stadstaten: Specialisatie in beroepen Hiërarchische opbouw samenleving Een godsdienstig centrum Het ontstaan/gebruik van schrift.

Tegenwoordig gebruikte schriftsystemen.

In een complexere samenleving is het schrift belangrijk voor: Het bijhouden van de voorraden, boekhouding, belastinginning. Het vastleggen van afspraken, regels en wetten. Beroemd is de Codex van Hammurabi (persoon). Opgesteld rond 1780 v. Chr. (gebeurtenis).

De Codex Hammurabi kende de doodstraf onder meer voor : 1. het valselijk iemand beschuldigen van moord 2. meineed 3. het ontduiken van een mobilisatieoproep 4. overspel. De Wetten (= codex) van Hammurabi waren ‘in steen gegrift’ (onveranderbaar) en er kwam het beroemde "oog om oog" principe“ in voor. (gedachte) Oog om oog en tand om tand. Zelfs met verlies van eigen leven terugvechten bij geleden onrecht. Dit spreekwoord refereert aan een oudtestamentische wet (Exodus 21:24, Leviticus 24:19-20, Deuteronomium 19:21.

Neolithische Revolutie Samenvatting ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen Mensen gaan steeds meer op een plek bij elkaar wonen = Sedentaire Revolutie ‘Ontdekking’ van landbouw en veeteelt als bron van voedsel = Neolithische Revolutie Door de vergroting van de voedselopbrengsten (irrigatielandbouw) konden er ook nieuwe beroepen ontstaan Behoefte aan vastleggen afspraken, belastingen en het bijhouden van voorraden en het doorgeven van kennis Sommige boeren produceren meer dan andere ze worden machtiger en gaan de leiding nemen en de groeiende samenleving organiseren Ontstaan van een bestuur en ambtenarenapparaat (ontwikkeling) Ontwikkeling van het schrift en einde prehistorie Nederzettingen groeien door, de samenleving wordt ingewikkelder en er ontstaan hiërarchische georganiseerde stedelijke gemeenschappen. (stadstaat = verschijnsel).

Opdracht Werk in duo’s. Maak een woordweb als antwoord op de vraag: ‘Welke kenmerken hadden stedelijke gemeenschappen in Mesopotamië?’  Besteed extra aandacht aan de gevolgen van het schrift. Politiek = wat betref het bestuur Sociaal = hoe mensen met elkaar omgaan Cultureel = taal, godsdienst, kunst, normen en waarden Economisch = hoe de economie werkt

Eigen bestuur met wetten en regels Politiek Eigen bestuur met wetten en regels Koning was bestuurder van de stad, opperbevelhebber van het leger en opperrechter Amtbenaren hielden de administratie bij

Hiërarchische opbouw samenleving (sociale klassen) Sociaal Hiërarchische opbouw samenleving (sociale klassen) Van laag naar hoog: slaven, boeren, ambachtslieden, priesters, koning Wetboek: Codex Hammurabi (1780 v. Chr.)

Specialisten (ander beroep dan boer) Economisch Specialisten (ander beroep dan boer) Ambachtslieden maakten werktuigen en gebouwen Het gebruik van het schrift (voorraden, belasting, boekhouding, regels en wetten, verhalen) Handel en belastinginning vonden plaats rond de ziggurat

Religieus centrum (ziggurat) Polytheïsme (meerdere goden) Cultureel Religieus centrum (ziggurat) Polytheïsme (meerdere goden) Priesters zorgden voor het contact met de goden Koning regeert op aarde namens de goden Vanaf 3300 v. Chr. werden verhalen opgeschreven

Quiz Zie andere PowerPoint

Les 4 Huiswerk Maak uit de leeswijzer van de oude examenvragen: - Vraag 2 (2014 2e tijdvak) - Vraag 1 (2006 1e tijdvak) - Vraag 2 (2006 1e tijdvak) - Vraag 2 (2007 1e tijdvak).