Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

De Reformatie.
Beelden storm.
De Republiek in een tijd van vorsten
Erasmus en het Humanisme
Nederland telt meer dan 648 kerken en kerkelijke genootschappen.
De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen
Paragraaf 5.3 Vorige les: humanisme en renaissance
5 Een nieuwe wereld.
B1D en B1F 7.2 Reformatie en opstand.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 43: De Contra-Reformatie.
De ontwikkeling van Het Christendom..
No 37.
Reformatie en renovatie
Veranderen van binnenuit
De Kerkhervorming 1.3.
§1 Nederland verzuilt.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Hoofdstuk 5.
Het begin van het eigentijds theater
Veranderingen rond 1500 (filmpje)
De kerk ten tijde van de hofcultuur Charlotte Boddeke Annelies Niewijk.
Calvijn.
ALGEMENE VRAGEN. VRAAG 1 In de nieuwe tijd komt de mens met zijn eigen mening en waarden centraal te staan in het leven. Geef hiervoor 1 woord. antropocentrisme.
De christelijke kerk valt uiteen
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
BEKENDE ONBEKENDE VERHALEN. VRAAG 1 Koningin Maria I van Engeland begon met de bloedige vervolging van de protestanten waaraan zij haar bijnaam te wijten.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
VROEG MODERNE TIJD DE PROTESTANTSE REFORMATIE DIE SPLITSING VAN DE CHRISTELIJKE KERK IN WEST-EUROPA TOT GEVOLG HAD.
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
1.3 Karel V en de reformatie
Goed voorbereid naar de Pabo!
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Renaissance en Opstand
Les 4: De Reformatie - Luther
Van gewesten naar eenheidsstaat
Renaissance en Opstand
1572 Alva begint oorlog tegen opstandige gewesten
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
Geschriften en stromingen
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Geschiedenis van het Christendom: de Reformatie
Geschiedenis van het Christendom: de Reformatie Keuzemodule Hogeschool Rotterdam.
De Kerkhervorming Hoofdstuk 1. Wat gaan we doen? De Kerk van Rome valt uiteen Misstanden in de Kerk / Kerkelijke ban Europa in 16 e eeuw Hervormers /
Tijd van steden en staten
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Een nieuwe tijd Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600 De Reformatie.
Hoofdstuk 1 Ontdekkers en Hervormers 1.2 Kerkhervorming.
Contra- en Nadere Reformatie Actie roept om reactie.
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Paragraaf 5.3 De Reformatie
Ontdekkers en Hervormers 1.3 Kerkhervorming
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Groeiende kritiek op de katholieke Kerk rond (1)
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Transcript van de presentatie:

Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie Een nieuwe tijd begint Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie

Hervorming a.k.a. Reformatie Luther en Calvijn Wilden duidelijke en vergaande veranderingen van/in dé Kerk Deze kwamen er niet Hierdoor traden zij en/of stelden zij zich buiten de Kerk (ketters) Maarten Luther (1483-1546) Johannes Calvijn (1509-1564)

Calvijn Calvijn stichtte in Zwitserland een eigen Kerk Deze kerk had veel overeenkomsten met de Lutheranen, maar ook verschillen Een Calvinistische gemeenschap bestuurt zichzelf, dus geen vorst boven je Je mag tegen de wereldlijke machthebber in opstand komen, als die een slecht vorst is In Scandinavië volgende men de Duitse weg, in Nederland de Zwitserse. In Engeland brak Hendrik VIII met de Paus In eerste instantie uit eigenbelang (wilde scheiden) Stichtte de Anglicaanse Kerk Lijkt enigszins op het Protestantisme

Reactie op de Reformatie - De Contrareformatie 1550 1500 1450 1400 1350 1300 1250 1200 1150 1100 1850 1800 1750 1700 1650 1600 Reactie op de Reformatie - De Contrareformatie Concilie van Trente (1545-1563) Met tussenposen overleggen paus, kardinalen en bisschoppen over hoe te reageren op de Reformatie Uitkomst De leer blijft het zelfde Hervormingsbewegingen kwamen op de ketterlijst Wel aanhalen van de kerkelijke discipline Opstellen van Dé Index Oud Latijnse Bijbel is Dé Bijbel Priesters mochten niet bijklussen, en moesten op een vaste plaats wonen/werken Aflatenhandel werd verboden Betere opleidingen priesters, én beter gedragen! Opstellen van dé Catechismus (Hét Leerboek)

Concilie van Trente

Jezuïeten Nieuwe orde Krijgt de taak In 1540 erkend Streng (militair) georganiseerd Kritische intellectuelen Krijgt de taak De disciplinaire maatregelen uit te voeren Recht te spreken Rol bij de inquisitie Missie te bedrijven En voerde deze taken zeer succesvol uit Ignatius of Loyola (1491 -1556)

De Rooms-katholieke kerk keert het tij Door de Contrareformatie weet de Kerk Veel mensen voor de Kerk te behouden Veel mensen terug te laten keren naar de Kerk “De ene prikkel is de andere niet!”

Verdere gevolgen Ontstaan godsdienst oorlogen Toename godsdienstige onverdraagzaamheid In veel landen werd één geloof van bovenaf opgelegd Barok als nieuwe stroming in de kunst (zie dia) De splitsing tussen protestanten en katholieken bestaat vandaag de dag nog altijd

Barok Begijnhofkerk te Turnhout (België) Abdijkerk te Melk (Oostenrijk)

Reformatie en Contrareformatie

Huiswerk Lees: Verschillen tussen katholicisme en protestantisme (p.22) Opdracht: Beargumenteer je antwoorden: Wat vind je het belangrijkste verschil? Welk verschil vind je verwaarloosbaar? Welk verschil heeft de grootste verandering in het leven van nieuwe protestanten teweeg gebracht?