Fractuurpreventie heeft geen prioriteit in de huisartsenpraktijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Klik met muis om verder te gaan
Janine van Manen, Helene Andrea, Roel Verheul
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Wideband Delphi methode
Lessen uit de eerste ronde OnderwijsBewijs Lex Borghans Universiteit Maastricht Voorzitter begeleidingscommissie OnderwijsBewijs.
Hoe passen stepped care en collaborative care binnen het patiëntenperspectief? Peter F M Verhaak.
diabetescaroussel OLVG
Adaptieve Ondersteuning van Mens-Computer Teams Een Verkenning van het Gebruik van Cognitieve Modellen van Vertrouwen en Aandacht Peter-Paul van Maanen.
Registratie van achtergrondfactoren bij patiënten in de huisartsenpraktijk: welke zijn volgens huisartsen belangrijk om te registreren? Een Delphi studie.
Ir.drs. A. van der Star MSHE UMC Groningen
Esther Meerwijk, UMC Utrecht
Resultaten consultatie MDS-en chronische zorg 10 september 2009
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
Zelfmanagement bij de ziekte van Parkinson
Pijnstilling bij artrose
2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Medrave Software AB/Microbais Groep, Maart 2011 Rave 4 door Medrave Software AB.
Osteoporose: Maken we het Bot of Bont?
2 Onderzoeksluik 2: Grounded theory study ervaringen van bio-psycho-sociaal redeneren Presentatie: Ank Eijkelkamp.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Coachen en reflecteren De kracht van coaching Leerlijn 3.
Wesley van Hout, aiotho VUmc
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Eerstelijnsbegeleiding, wat mag je verwachten?
Inleiding Het doel is het onderzoeken van de effectiviteit en de haalbaarheid van het invoeren van FIT-Stroke in een eerstelijns fysiotherapie- praktijk.
Doelrealisatie in de praktijk
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Hulpmiddelen voor bepalen activiteiten
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Gezonde School Centrum Gezond Leven1 Werkplaats Gezonde School Centrum Gezond Leven.
Onderwijs palliatieve zorg Huisartsopleiding 3e jaar Context en proactiviteit Huisartsopleiding Erasmus MC.
Onderzoeksteam Berber Laarman Manja Bomhoff Johan Legemaate Roland Friele Arno Akkermans Adviseurs Inge Mulders Katrijn Broekman.
THERAPIETROUW, JIJ MAAKT HET VERSCHIL!. Inhoud 1. Therapie-ontrouw: definitie 2. Drie fases in therapie-ontrouw 3. Gevolgen therapie-ontrouw 4. Bevorderen.
De ontwikkeling van de D-RECT Opleidingsklimaten meetbaar maken Klarke Boor.
Het nieuwe consultvoeringsonderwijs Op basis van het Landelijk APC-curriculum 2012.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Multidisciplinaire richtlijn psychosociale hulp bij rampen en crises Richtlijnontwikkeling en implementatie: A Neverending Story Michel Dückers PSH conferentie,
PSYCHISCHE PROBLEMATIEK IN HET 3E JAAR Een ‘best practice’ zonder enig resultaat.
De rol van patiënt factoren bij zelfmanagement ondersteuning in de huisartspraktijk Irene Bos-Touwen.
Effectiviteit van gedeelde besluitvorming in de huisartspraktijk bij diabetes type 2: OPTIMAAL studie Dr. R.C. (Rimke) Vos, Julius Centrum UMC Utrecht.
Cardiopulmonale consulten op de huisartsenpost: interviewstudie Angel Schols Basisarts en promovendus.
De effectiviteit van geoptimaliseerde medicatiebeoordelingen voor patiënten met geriatrische problemen in de huisartspraktijk Opti-Med studie Floor Willeboordse,
NHG Wetenschapsdag 14 juni 2013 Gefinancierd door: Uitgevoerd door: Effectiviteit en haalbaarheid van de inzet van de verpleegkundig specialist op de spoedpost.
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Disclosure belangen NHG spreker
Visie op duurzame gezondheid en zorg in de regio in 5 uitgangspunten
Disclosure belangen NHG spreker
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Disclosure belangen NHG spreker
Disclosure belangen NHG spreker
Disclosure belangen NHG spreker
Richtlijnontwikkeling en implementatie: A Neverending Story
VUmc Basispresentatie
Ouderenzorg in praktijk gebracht Dr
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
NHG-PreventieConsult module COPD: van ontwikkeling naar implementatie
Het eerstelijns cardiometabool preventieconsult voor dummies
Screenen op osteoporose bij COPD patiënten ouder ≥ 55 jaar in de huisartspraktijk HA Thiadens. Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, Leids.
Ouderschap en een psychische aandoening
Disclosure belangen NHG spreker
Meer op eigen benen in een etnisch diverse stad
Disclosure belangen NHG spreker
Disclosure belangen NHG spreker
Richtlijnontwikkeling en implementatie: A Neverending Story
Protocol los: iedere patiënt z’n eigen plan! in de huisartsenpraktijk
Korte intro Phd Annemiek Silven
Ondervoeding op de kaart
Transcript van de presentatie:

Fractuurpreventie heeft geen prioriteit in de huisartsenpraktijk W. van Hout, aiotho VUmc Hester Pauli, aios VUmc Beijtje Volker, huisarts Petra Elders, huisarts

Inhoud Inleiding Methoden Resultaten Conclusie

Inleiding Osteoporose risicofactor voor fracturen bij ouderen 1:3 vrouwen / 1:7 mannen >60 jaar WHO: 1 v/d 4 belangrijkste aandoeningen aan het bewegingsapparaat met grote gevolgen voor: individu gezondheidszorg 85.000 fracturen per jaar in NL, >55 jr 17.000 heupfracturen (mortaliteit 33%) 16.000 wervelfracturen (1/3 gezien door arts)

Inleiding NHG-richtlijn Fractuurpreventie (2012) case-finding na recente fractuur >50jr therapietrouw Implementatie richtlijn problematisch 72.2% geen DEXA1 56.1% geen bisfosfonaatadvies conform richtlijn1 1. Merlijn T, Horst van der HE, Netelenbos CJ, Elders PJ. Compliance with osteoporosis guideline: inadequate selection of patients at risk for fractures (in preparation))

Onderzoeksvraag Design Welke factoren zijn van invloed op het implementeren van de nieuwe richtlijn fractuurpreventie? Design Kwalitatief onderzoek semi-gestructureerde interviews

Methoden Respondenten huisartspraktijken in Noord-Holland deelnemers SOS-studie (6 > mdn) volgt NHG-richtlijn fractuurpreventie scholing richtlijn gehad stads- en plattelandspraktijken solo- en groepspraktijken september 2010 - februari 2013

Methoden Interview gebaseerd op literatuurstudie (2 onderzoekers) factoren die implementatie van richtlijn in de 1e lijn beïnvloeden factoren die therapietrouw beïnvloeden belemmerende en bevorderende factoren itemlijst en semi-gestructureerde vragenlijst gemaakt na een aantal discussieronden 2 onderzoekers, 1 projectleider 2 test-interviews enkele kleine wijzigingen

Methoden Interviews in de huisartspraktijk uitgevoerd door 3 huisartsen in opleiding semi-gestructureerde vragenlijst geluidsopnames & notities transcripties tot saturatie werd bereikt

Methoden Data analyse 2 individuele onderzoekers thematic content analysing method focus op adoptie en implementatie van richtlijn elk interview afzonderlijk geanalyseerd overlegd tot consensus werd verkregen thema’s gegroepeerd tot hoofdonderwerpen alle stappen nabesproken met projectleider

Resultaten 23 huisartsen uit 15 praktijken 4 sessies 47 thema’s 5 hoofdthema’s adoptie implementatie beiden

Resultaten: adoptie Geloof in effectiviteit van de behandeling nut op patiëntniveau inmenging farmaceutische industrie behandelduur & therapietrouw negatieve reputatie medicatie “Een nieuwe richtlijn implementeren dat doe je om een bepaald resultaat te bereiken, en dat resultaat moet van tevoren zichtbaar zijn”  “Dat je soms weet dat er voor zo’n richtlijn andere belangen spelen dan alleen het belang van de individuele patiënt. (Er is) Twijfel aan wegen van de evidence.”

Resultaten: adoptie Houding ten opzichte van preventie (fractuur)preventie geen taak van HA huisarts vs. ziekenhuis(poli) financiële tegemoetkoming geen prioriteit “Ik vind dat wij ons als huisarts op een hellend vlak begeven met alle preventie. We zijn als we niet uitkijken alleen nog maar bezig met voorkomen, en niet meer met het oplossen van een echt probleem. En naar mate dat meer is heb ik er minder zin in.” “Ja , maar (de case-finding gebeurt) niet door ons. Er is een osteoporose poli in het ziekenhuis, eigenlijk zouden we dit zelf willen doen.”

Resultaten: adoptie Houding ten opzichte van therapietrouw erkenning van het probleem verantwoordelijkheid patiënt en apotheek goede communicatie essentieel interventies kosten te veel tijd; betuttelend “…ik vind therapietrouw in het algemeen ook een zaak van autonomie van de patiënt, je kunt het belang aanstippen maar het is daarna verder aan de patiënt zelf…”

Resultaten: implementatie Gebrek aan prioriteit tijd andere zaken gaan voor geen routine “Tijd is altijd een probleem” “Dat is de meest voorkomende reden waarom huisartsen met name reactief werken, omdat ze geen tijd hebben voor proactief werken.” “Tijd is zeker een knelpunt, iedere richtlijn leidt weer tot minder tijd voor andere dingen bv patiëntencontact.”

Resultaten: implementatie Organisatie van zorg tijd financiële middelen ondersteuning (personeel) structuur case-finding geen routine domein-discussie “Ondersteuning. De onwil is er niet, maar het is tijdsgebrek. Maar ook financieel. Als ik eerlijk ben, dan kan ik voor 9 euro per consult niet veel extra doen.” “de krachtigste stimulatie is centen”

Conclusie Fractuurpreventie heeft geen prioriteit in de huisartsenpraktijk door: twijfel over de effectiviteit van de behandeling houding ten opzichte van preventieve zorg gebrek aan tijd en financiële middelen gebrek aan organisatiestructuur