Potverdorie, eet normaal!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Advertisements

START DIA.
Wat is een goede warme maaltijd?
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
20 jaar eerlijke handel Duurzame economie begint met Solidaridad.
De actieve voedingsdriehoek
Horeca en ecologische foodprint
Stadswandeling ‘Milieu en gezondheid’ De Helix, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu
De ecologische voetafdruk
Minder vlees op het menu
Fair Share.
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
Cultural Creatives: potentieel als consument van duurzame voeding
In samenwerking met de wereldwinkel informeert de werkgroep DUURZAAMHEID van pkn de weide u over fairtrade handel.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst.
Milieutrefdag 12 juni 2008 Fair Trade Gemeente. Inleiding workshop Thema 10: duurzame ontwikkeling -Aanbod vanuit het middenveld -Art 1: Workshop Duurzaamheidsspiegel.
Thema 2: Voeding en Vertering
Duurzaam inkopen, intergriteit en ethiek
MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID
Erbeterdezaak.nl Inleiding duurzaamheid Duurzaamheid = Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen = Sustainability © de vries business consultancy, 2008.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Potverdorie, eet normaal!
Samen voor een groen en gezond Gelderland. Maarten Visschers Beleidsmedewerker duurzaam consumeren en produceren Programma: 1.Maatschappelijk verantwoord.
JR Velt vzw Met de steun van het ministerie
Economisch handelen bij voeding Gezonde voeding versus dure voeding.
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Biologische landbouw in de landen van het Zuiden kansen voor duurzame ontwikkeling?
Verschillende agrarische regio’s
De Klimaatneutrale Gemeente Een onderzoek naar ambities Milieu 2010, 13 oktober 2010 Wim Nooijen.
Inhoud: 1. Eerlijke Handel 2. Oxfam-Wereldwinkels 2.1 Onze missie & strategie FaDEOS 2.2 Onze organisatie 2.3 Onze partnercriteria 3. Onze producenten.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
Onze ecologische voetafdruk
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaamheid 2014 – 2015.
Doe de groentetas!. 1. Wat? 2. Waarom? 3. Wie? 4. Waar? 5. Spelregels Afhaalpunt.
Fairtrade Eerlijke handel. Wat is Fairtrade? Geschiedenis Hoe werkt Fairtrade? Criteria Belangrijke thema’s Fairtrade vandaag in de wereld Verkoopkanalen.
De ecologische voetafdruk. Footprint components Fossil Fuel Built-up Waste Food Fibres absorption.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Opdracht: voeding Koen en Michiel mensen bewust maken om milieuvriendelijker te eten.
Doe de groentetas!. 1.Wat? 2.Waarom? 3.Wie? 4.Waar? 5.Spelregels Afhaalpunt.
FACTS & FIGURES % milieuvervuiling + broeikas door productie en consumptie voedsel Vlees en zuivel zorgen voor > helft v broeikasgas in NL Rundvlees.
Duurzaamheid MVO en 3 P’s
Rentmeesterschap Een rentmeester is iemand die het financiële en zakelijke beheer voert over de onroerende goederen van iemand anders. Wat betekent rentmeesterschap.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
Groen op je bord.
Katrien Verbeke Stad Gent.
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
Naar een duurzaam voedselsysteem
Lokale Voedseldag Duurzaam aankopen: Fair Trade.
Schaarste en voedselverspilling
Eet Lokaal 13 oktober 2017.
Factsheet Voedingscentrum
De ecologische voetafdruk
Schijf van vijf.
Introductie Dit is de aarde Dit ben ik op de aarde
Samen Eco-actief! Velt op school.
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
Schaarste en voedselverspilling
Duurzaam ondernemen.
Programma uur Introductie
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

Potverdorie, eet normaal! ©Kim

People Planet Profit Duurzaamheid: de 3 P’s. Definitie duurzaamheid? Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, ethische afwegingen (solidariteit zuiden)… Impact op milieu: water, lucht, energie, ecosystemen, bodem, … Winst Definitie duurzaamheid?

De eerste « P »: People - Gezondheid People Planet Profit

De eerste « P »: People Geen kinderarbeid - goede arbeidsomstandigheden Aankopen bij lokale boeren

De tweede « P »: Planet We gebruiken de aarde steeds meer en meer op. Als we zo verder doen hebben we binnenkort 4 planeten nodig! Maar we hebben er maar 1 ! People Planet Profit ©Metro

Ecologische voetafdruk? De tweede « P »: Planet Ecologische voetafdruk? Voorraad vruchtbare grond aarde = 1,8 h/mens In 2008: gemiddeld 2,7 h/mens In België (2010): 8h/mens  Klimaatsverandering in het Zuiden !! Aandachtspunten hierbij zijn : Gezondheid Impact op leefmilieu Ondersteuning van lokale landbouw Solidariteit (FT en sociale economie) Last but not least : smaak (lekker) ©Metro 6

© http://wereldraadanzegem.skynetblogs.be/ De tweede « P »: Planet Voedselkilometer? © http://wereldraadanzegem.skynetblogs.be/

Vuistregels duurzame voeding 6 pijlers: Minder vlees Minder vis Afvalbeperking Seizoensgebonden en lokaal Eerlijke handel Duurzame producten Meer info? www.duurzamecatering.be

De tweede « P »: Planet Biologische producten: ©Collectandgo Lokale-en seizoensgebonden producten: ©wijnkanaal

MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : De tweede « P »: Planet Vlees en vis hebben een zeer grote ecologische voetafdruk MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : 18% van broeikasgasuitstoot jaarlijks 3 miljoen hectare bos gekapt waterverbruik (15.000l voor 1 kg rundvlees) mestoverschot watervervuiling 40% van de graanopbrengst en 30% van de visvangst wordt als vee/visvoeder gebruikt

De tweede « P »: Planet MILIEU-IMPACT VOEDSELKILOMETERS CO2-uitstoot van voedseltransport: 1 appel uit Nieuw-Zeeland = 230 Belgische appels 1 kg boontjes uit Kenia = 65 kg Belgische boontjes 1 kg asperges uit Peru = 105 kg Belgische asperg. MILIEU-IMPACT SEIZOENSPRODUCTEN Rangschikking naar milieu-impact volgens productie en afkomst: bio, seizoen, België 2,1m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, lokaal 2,6m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, Europa 3,5m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, ex-EU 5 m² gbpl/kg verwarmde kas, lokaal 11 m² gbpl/kg

Donderdag veggiedag : https://www.youtube.com/watch?v=lKySc8xChUA ©eva vzw

De derde « P »: Profit = de winst  Fair trade garandeert productie onder strenge sociale voorwaarden: verbod op kinderarbeid, vakbondsvrijheid, respectvolle werkomstandigheden, … People Planet Profit

Synthese? ©Kim

Wat kan ik zelf doen ? Het effect op onze ecologische voetafdruk bij vervanging van een of meerdere componenten van een gewone warme maaltijd met 250gr aardappelen, 200 gr groenten en 150 gr vlees. Bron: Ecolife