Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Armoede in België Uitdagingen voor het federale armoedebeleid
Advertisements

ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Subsidiëring lokale kinderarmoedebestrijding
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
CEL ARMOEDEBESTRIJDING Cel Armoedebestrijding. CEL ARMOEDEBESTRIJDING Beleidscontext Werking 1. Overleg, dialoog en participatie 2. Interdepartementale.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Armoede uitsluiten, armen insluiten
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
MOGELIJK TOEKOMSTIG BELGISCH BELEID EREMOORDEN ! ? Voorstellen van het Instituut Marijke Weewauters Adviseur Instituut voor de gelijkheid Diensthoofd.
Edukans 4 april 2017.
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
25 september gelijke onderwijskansen bestrijden kinderarmoede.
Brede school in Berkenbos
Samen grenzen verleggen voor elk talent
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Joint Report on Social Protection and Social Inclusion 2009.
Bilan Belgische voorzitterschap armoedebestrijding Werkgroep activering 8 febr
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Het nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Werkwinkel 4: Armoedebestrijding: maak kennis met de aanpak van de Vlaamse overheid. Nathalie De Bleeckere (Dep. Onderwijs en Vorming) Koen Devroey (Dep.
Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.
Kinderarmoede in Vlaanderen Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015.
Administrateur-generaal
ARMOEDE Kinderarmoede. Inhoudstabel Auteurs Inleiding Kinderarmoede: een probleem van herverdeling Kinderrechten en de herontdekking van de armoede Kinderrechten.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
Situeering stadstoevlucht (vanaf +/- 1970) etnische verscheidenheid onverschilligheid geen politioneel toezicht gemeenschap >>
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
1. Korte historiek -Goedkeuring decreet preventieve gezinsondersteuning november Goedkeuring uitvoeringsbesluiten eind maart Oproep erkenning.
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Lokaal Sociaal Beleid.
Groenboek: een nieuw industrieel beleid in Vlaanderen
Groot worden met te weinig kansen.
Perinataal netwerk Huis van het Kind Zorgregio Ieper &
Armoedebeleid.
Cel Armoedebestrijding
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Lokaal loket kinderopvang
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
Kansarmoede in de kleuterschool
Geïntegreerd breed onthaal
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Resultaten FEAD-enquête 2017
Lokaal loket kinderopvang
Armoede halveren is haalbaar en betaalbaar
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Transcript van de presentatie:

Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom

Inhoud Kinderarmoede: focus op gezinnen die steun krijgen van OCMW’s Kinderen Eerst NKAP

Kinderarmoede SITUATIE BIJ OCMWs

Kinderen in een leefloongezin  Sterke stijging van het aantal gezinnen dat steun ontvangt tussen 2008 en 2010, vervolgens stabilisering  gezinnen met kind(eren) die steun ontvangen van het OCMW in december 2012 tegenover in december 2006  In december 2012 had 28 % van alle rechthebbenden een gezin ten laste, tegenover 25,5% in 2006  In december 2012 leefden kinderen in een gezin dat steun ontvangt van het OCMW, tegenover in 2006

Profiel van gezinnen die steun ontvangen van het OCMW  Overwicht van grote gezinnen  Overwicht van jonge kinderen  Overwicht van eenoudergezinnen  Overwicht van vrouwen in de eenoudergezinnen  Lage arbeidsintensiteit van de koppels met kind(eren) die steun ontvangen van het OCMW

Type leefloon gezin met kinderen

Kinderen Eerst LOKALE OVERLEGPLATFORMEN VOOR DE PREVENTIE EN OPSPORING VAN KINDERARMOEDE

CONTEXT  Kinderarmoede = multidimensioneel  Sleutelactoren die met kinderen werken: kennen elkaar niet goed, kunnen hun expertise en ervaringen niet altijd delen  Structureel overleg = ten bate van kinderen die in armoede leven of een armoederisico lopen

DE PROJECTOPROEP  Belgische OCMW’s en vzw’s stimuleren om op lokaal niveau overlegplatformen op te starten om :  met lokale actoren te overleggen (vb. scholen, kinderdagverblijven)  hen te sensibiliseren  probleemsituaties in de gemeente te detecteren  concrete hulpverlening voor kinderen op te zetten  Finaal: Opsporing en bestrijding van verborgen armoede, teneinde welzijn van kinderen te bevorderen en families uit de cirkel van generatiearmoede te doen breken  Nu: Coördinatie & dialoog van sleutelactoren

DE PROJECTOPROEP  57 pilootprojecten opgestart (50 OCMW’s en 7 vzw’s)  Regio-representatief staal  2 miljoen euro  Pilootproject gedurende 1 jaar, doel is dit duurzaam verder te zetten na 1 jaar  Start subsidiëring op 1 mei 2014

DE STUDIE Concrete deelopdrachten  Beschrijving & analyse overlegplatformen  Opstellen effectiviteitsindicatoren  Organiseren van 2 uitwisselingsmomenten met de sleutelactoren lokale netwerken  “Goede praktijken” opsporen  Ontwikkeling handleiding/draaiboek  Formuleren van beleidsaanbevelingen voor federale overheid

DE TOEKOMST  Verlenging van de projecten tot 31/12/2015  1 miljoen euro  Onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting 2015 door de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Nationaal Kinderarmoedebestrijdingsplan (NKAP) Naar een tweede kinderarmoedebestrijdingsplan

2013 : Sociaal investeringspakket met aanbeveling ‘Investeren in kinderen: de vicieuze cirkel van ongelijkheid doorbreken’ als onderdeel Europese Commissie spoort de lidstaten aan om een beleid uit te werken en uit te voeren om kinderarmoede en sociale uitsluiting aan te pakken en om het welzijn van kinderen te bevorderen door middel van een multi-dimensionele aanpak Op het Europese niveau

Eerste nationaal kinderamoedebestrijdingsplan Juni 2013 Partnerschap tussen de gefedereerde entiteiten en de federale overheid 3-pijler aanpak (naar analogie met de Europese aanbeveling)

3-pijler aanpak 1.Toegang tot voldoende middelen zodat kinderen kunnen opgroeien in gezinnen die over voldoende middelen beschikken zodat een menswaardig leven mogelijk wordt 2.Gelijke toegang tot betaalbare, kwaliteitsvolle diensten 3.Het recht van kinderen om te participeren

+++++ Een vierde strategische doelstelling, horizontale en verticale partnerschappen afsluiten tussen verschillende beleidsdomeinen en verschillende bestuursniveaus, werd aan het actieplan kinderarmoede toegevoegd. De noodzaak van een multi-level governance om kinderarmoede te bestrijden werd met het opnemen van deze vierde strategische doelstelling onderstreept.

Naar een tweede NKAP Regeerakkoord : kinderarmoede op de agenda Opstellen van een meerjaren federaal actieplan armoedebestrijding met specifieke aandacht voor de bestrijding van kinderarmoede Beleidsnota van de staatssecretaris Mvr E. Sleurs : opstellen van een 2 de NKAP Kinderrechtenbenadering, 3-pijler aanpak, multi- dimensionele karakter en naar analogie met de Europese armoededoelstelling een kinderarmoededoelstelling ontwikkelen In voorbereiding

Bedankt voor uw aandacht