Voeding is erg belangrijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Thermische letsels.
Gezonde voeding.
Hitteletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Hittekramp Hitte-uitputting Hittestuwing Hitteberoerte Zonnebrand.
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Water en zouthuishouding
TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
De rol van voeding op de prestatie
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Goedenavond Welkom bij
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedselhygiene.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Medische verzorging op de berg
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Wat voedt jou deel 1..
Diarree Buikloop.
Klinische les Voeding & vitamines
Voeding en zwangerschap
Vocht huishouding.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
HACCP.
Rogier Trousset Duursport.nl
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Warmteletsels Achtergrondinformatie De stofwisseling:
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
Voeding bij verschillende doelgroepen en culturen
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeren en verzorgen Periode 4
Voeding Kenmerken van voeding.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Reizen Waarom gaat men op reis?.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Diarree, obstipatie, gastritis
Schijf van Vijf.
Voeren en verzorgen Periode 4
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

Voeding tijdens IP Ir. FC Wardenaar, voedingsdeskundige en (sport)diëtist Voeding is erg belangrijk. Als we niet eten kunnen we een heel lange tijd in leven blijven (ongeveer 70 dagen), wanneer we niet drinken slechts enkele dagen. Samen met genetische aanleg (inteligentie)en leervermogen is voeding een belangrijke schakel die van invloed is op onze prestatie Romeinse gladiatoren aten al stierenballen, vergelijkbaar met het gebruik van anabole steroiden en met het doel de prestatie te verbeteren. Het spreekwoord je bent wat je eet wordt door sommige inheemse steden nog steeds wat letterlijk opgevat. Deze stammen eten hun tegenstander en geloven dat ze dan over de krachten van de tegenstander kunnen beschikken. Popeye die na het eten van spinazie Brutus kort en klein slaat.

Inventarisatie Beleid Kamp/ zaalweek/ geen ontgroening vocht/ alcohol voeding (kookcommissie?) hygiëne?

Voeding, vocht en tekorten

Gezondheids-problemen Agenda Gezonde voeding Casus Uitwerking van de casus Basisvoeding Vocht Voedselbereiding en veiligheid Gek eten Alcohol Gezondheids-problemen

Voedingsstatus beïnvloed prestatie en gezondheid (tekort) Uren vocht en koolhydraten Dag tot enkele dagen vitamine C, B-vitamines Weken tot maanden vetoplosbare vitamines, essentiële vetzuren

Energieverbruik en -opname tijdens de Tour de France (Saris et al

Voedingsstoffen Macro- en micronutriënten Energie Vet koolhydraten Eiwit Vitamines & mineralen (Alcohol)

De Hitte Casus Groepjes van 4 20 minuten Lees de casus Formuleer antwoorden

Hitte en klachten Hyperthermie (temp. > 41ºC) heat stroke (oververhitting) heat exhaustion (uitputting door hitte) heat cramps (kramp)

Vocht

Effect van vochtverlies op prestatie

Ad libitum drinken

De werking van NaCl

Symptomen oververhitting Heat exhaustion misselijkheid overgeven vermoeidheid zwakte hoofdpijn duizeligheid spierkramp Heat stroke verhoogde lichaams-temperatuur (kern) weinig zweet hete of rode huid verhoogde hartslag moeilijk ademen vreemd gedrag hallucinaties verwarring agitatie, disorientatie coma

Behandeling Schaduw Verwijderen van kleding Koud water op de huid aanbrengen Ventilatie IJs onder oksels Lichaamstemperatuur <38 ºC

Voorkomen van oververhitting Niet gedehydreerd raken Vrijwillige vochtinname is niet voldoende Flavoring en samenstelling zijn effectief Denk aan: bouillon, maar ook voedingsmiddelen met zout Drink voldoende, maar geen dranken met cafeine zoals koffie en thee Geen inspanning in heet en vochtig weer Probeer zonnestraling te vermijden Zorg voor voldoende mineralen in de voeding Zorg voor lichte kleding en hoofddeksel

Te veel vocht? Watervergiftiging Hold your Wee for a Wii (2007) Te veel water icm te weinig elektrolyten (= mineralen) extracellulair te lage elektrolytenwaarden -> cel neemt water op (osmose) Gevolgen: spierkramp, verlaagde bloeddruk, gevoel van slapte, coma en dood (door onderdrukking ademhaling)

Basisvoeding

Voeding en prestatie (Bangsbo, 1994)

Voeding, vocht en tekorten Ad libitum voeding Voldoende variatie

Menu Ontbijt Tussendoor Lunch Tussendoor Avondmaaltijd Brood, margarine, vleeswaar/ kaas en 1 zuivelconsumptie Tussendoor vocht en 1 stuk fruit brood met beleg Lunch Tussendoor vocht en 1 stuk fruit brood met beleg Avondmaaltijd 100 gram vlees 200 gram zetmeel 200 gram gekookte groente 1 zuivelproduct (toetje) Ad libitum vocht en voedsel (!)

Extra vitamines en mineralen? Door hard werken verlies je geen extra vitamines. Bij een lage inname of slechte kwaliteit voeding is aanvulling noodzakelijk Multivitamine 1-5x de ADH

Bereiding en veiligheid

Voeding en ziekte Voedselinfectie (besmettelijk) Voedselvergiftiging bacterie, schimmel, virus of parasiet ontsteking in de darmwand (penetratie) Voedselvergiftiging toxines van bacterieen en schimmels in voedingsmiddelen

Beiden symptomen verhogen de kans op uitdroging!! Braken Diarree ORS? Misselijkheid Buikpijn Koorts Beiden symptomen verhogen de kans op uitdroging!!

Voorkomen (goede hygiëne) Zorg voor schone handen Voorkom kruisbesmetting Houd alle materialen schoon en droog Zorg voor een goede koeling (max 7°C) Door en door verhitten (65°C) Verwerk geen rauwe voedingsmiddelen in het eten, zoals ei Volg adviezen op de verpakking bacteriegevoelige producten rauwe producten, producten die in de koeling horen Schoon bestek/ serviesgoed mogelijkheid tot afwassen wegwerp THT datum First in first out

Gek eten

Voeding als pressiemiddel? Azijn Zangzaad Levertraan

Alcohol

Alcohol Verminderd remmingen (verdoving) Verhoogd urine productie (ADH) Sneller inslapen, maar mindere kwaliteit Coördinatie, agressie, rotzooi, kater

Alcohol metabolisme Alcohol dehydrogenase (maag) In de lever mannen en vrouwen vrouwen hebben minder alcoholdehydrogenase en minder spiermassa dan mannen In de lever aceetaldehyde (giftig)

Kater Effect van te veel aceetaldehyde In combinatie met vochttekort Lichte slaap, gecombineerd met te weinig slaap Het enig dat helpt is minder drinken Afbraak van 1 consumptie duurt 1,5 uur Zolang alcoholgehalte stijgt voelen mensen zich blijer dan wanneer dit daalt

Tot slot Stel eten ad libitum beschikbaar Zorg voor variatie (in eten en drinken) Bouw drinkmomenten in gecombineerd met vast voedsel Zorg voor een minimale hoeveelheid vocht (aangepast naar omstandigheden) Ga hygiënisch om met voedsel