Voeding tijdens IP Ir. FC Wardenaar, voedingsdeskundige en (sport)diëtist Voeding is erg belangrijk. Als we niet eten kunnen we een heel lange tijd in leven blijven (ongeveer 70 dagen), wanneer we niet drinken slechts enkele dagen. Samen met genetische aanleg (inteligentie)en leervermogen is voeding een belangrijke schakel die van invloed is op onze prestatie Romeinse gladiatoren aten al stierenballen, vergelijkbaar met het gebruik van anabole steroiden en met het doel de prestatie te verbeteren. Het spreekwoord je bent wat je eet wordt door sommige inheemse steden nog steeds wat letterlijk opgevat. Deze stammen eten hun tegenstander en geloven dat ze dan over de krachten van de tegenstander kunnen beschikken. Popeye die na het eten van spinazie Brutus kort en klein slaat.
Inventarisatie Beleid Kamp/ zaalweek/ geen ontgroening vocht/ alcohol voeding (kookcommissie?) hygiëne?
Voeding, vocht en tekorten
Gezondheids-problemen Agenda Gezonde voeding Casus Uitwerking van de casus Basisvoeding Vocht Voedselbereiding en veiligheid Gek eten Alcohol Gezondheids-problemen
Voedingsstatus beïnvloed prestatie en gezondheid (tekort) Uren vocht en koolhydraten Dag tot enkele dagen vitamine C, B-vitamines Weken tot maanden vetoplosbare vitamines, essentiële vetzuren
Energieverbruik en -opname tijdens de Tour de France (Saris et al
Voedingsstoffen Macro- en micronutriënten Energie Vet koolhydraten Eiwit Vitamines & mineralen (Alcohol)
De Hitte Casus Groepjes van 4 20 minuten Lees de casus Formuleer antwoorden
Hitte en klachten Hyperthermie (temp. > 41ºC) heat stroke (oververhitting) heat exhaustion (uitputting door hitte) heat cramps (kramp)
Vocht
Effect van vochtverlies op prestatie
Ad libitum drinken
De werking van NaCl
Symptomen oververhitting Heat exhaustion misselijkheid overgeven vermoeidheid zwakte hoofdpijn duizeligheid spierkramp Heat stroke verhoogde lichaams-temperatuur (kern) weinig zweet hete of rode huid verhoogde hartslag moeilijk ademen vreemd gedrag hallucinaties verwarring agitatie, disorientatie coma
Behandeling Schaduw Verwijderen van kleding Koud water op de huid aanbrengen Ventilatie IJs onder oksels Lichaamstemperatuur <38 ºC
Voorkomen van oververhitting Niet gedehydreerd raken Vrijwillige vochtinname is niet voldoende Flavoring en samenstelling zijn effectief Denk aan: bouillon, maar ook voedingsmiddelen met zout Drink voldoende, maar geen dranken met cafeine zoals koffie en thee Geen inspanning in heet en vochtig weer Probeer zonnestraling te vermijden Zorg voor voldoende mineralen in de voeding Zorg voor lichte kleding en hoofddeksel
Te veel vocht? Watervergiftiging Hold your Wee for a Wii (2007) Te veel water icm te weinig elektrolyten (= mineralen) extracellulair te lage elektrolytenwaarden -> cel neemt water op (osmose) Gevolgen: spierkramp, verlaagde bloeddruk, gevoel van slapte, coma en dood (door onderdrukking ademhaling)
Basisvoeding
Voeding en prestatie (Bangsbo, 1994)
Voeding, vocht en tekorten Ad libitum voeding Voldoende variatie
Menu Ontbijt Tussendoor Lunch Tussendoor Avondmaaltijd Brood, margarine, vleeswaar/ kaas en 1 zuivelconsumptie Tussendoor vocht en 1 stuk fruit brood met beleg Lunch Tussendoor vocht en 1 stuk fruit brood met beleg Avondmaaltijd 100 gram vlees 200 gram zetmeel 200 gram gekookte groente 1 zuivelproduct (toetje) Ad libitum vocht en voedsel (!)
Extra vitamines en mineralen? Door hard werken verlies je geen extra vitamines. Bij een lage inname of slechte kwaliteit voeding is aanvulling noodzakelijk Multivitamine 1-5x de ADH
Bereiding en veiligheid
Voeding en ziekte Voedselinfectie (besmettelijk) Voedselvergiftiging bacterie, schimmel, virus of parasiet ontsteking in de darmwand (penetratie) Voedselvergiftiging toxines van bacterieen en schimmels in voedingsmiddelen
Beiden symptomen verhogen de kans op uitdroging!! Braken Diarree ORS? Misselijkheid Buikpijn Koorts Beiden symptomen verhogen de kans op uitdroging!!
Voorkomen (goede hygiëne) Zorg voor schone handen Voorkom kruisbesmetting Houd alle materialen schoon en droog Zorg voor een goede koeling (max 7°C) Door en door verhitten (65°C) Verwerk geen rauwe voedingsmiddelen in het eten, zoals ei Volg adviezen op de verpakking bacteriegevoelige producten rauwe producten, producten die in de koeling horen Schoon bestek/ serviesgoed mogelijkheid tot afwassen wegwerp THT datum First in first out
Gek eten
Voeding als pressiemiddel? Azijn Zangzaad Levertraan
Alcohol
Alcohol Verminderd remmingen (verdoving) Verhoogd urine productie (ADH) Sneller inslapen, maar mindere kwaliteit Coördinatie, agressie, rotzooi, kater
Alcohol metabolisme Alcohol dehydrogenase (maag) In de lever mannen en vrouwen vrouwen hebben minder alcoholdehydrogenase en minder spiermassa dan mannen In de lever aceetaldehyde (giftig)
Kater Effect van te veel aceetaldehyde In combinatie met vochttekort Lichte slaap, gecombineerd met te weinig slaap Het enig dat helpt is minder drinken Afbraak van 1 consumptie duurt 1,5 uur Zolang alcoholgehalte stijgt voelen mensen zich blijer dan wanneer dit daalt
Tot slot Stel eten ad libitum beschikbaar Zorg voor variatie (in eten en drinken) Bouw drinkmomenten in gecombineerd met vast voedsel Zorg voor een minimale hoeveelheid vocht (aangepast naar omstandigheden) Ga hygiënisch om met voedsel