Israël Palestina.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LAKER LOVERS CALIFORNIA
Advertisements

Situatie in Jeruzalem Schendingen van het internationaal recht.
Arm en rijk in Nigeria.
Revolutie in Amerika 4.2.
United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs Augustus 2007 BEZET PALESTIJNS GEBIED Fragmentatie van de Westbank.
Maatregelen Verbod op lichamelijk geweld tegen Joden.
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en Israël
Tijd voor Vrede Gezichten uit Israël en de Palestijnse gebieden.
Het gelijk van Neturei Karta.... Na duizenden jaren ‘van de kaart’ verdwenen te zijn, is in de 20-ste eeuw een groot deel van de Oud- Testamentische wereld.
Het Romeinse Rijk.
De tijd van de wereldoorlogen
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Geluk heb je zelf in de hand!
Een korte introductie over de staat Israël en de Arabische wereld.
3.4 Islam en Europa kenmerkend aspect: het ontstaan en de verspreiding van de islam La Mezquita, Cordoba, Spanje.
Hoofdstuk 3.
Hoofdstuk 5.
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
Wat je hier zal vinden CODIP geeft u niet de Palestijnse of Israëlische versie, wèl historische feiten, die u naast de Israëlische mythen kan leggen: aan.
Israël en het Midden-Oosten Israël en het Midden-Oosten.
P 2.2 Water en land in Israël
Woorden uit de woestijn
Macht en recht tussenperiode.
Macht en recht tussenperiode.
Zweden Door Glen en Mathias.
Verpakt.
1 ste oorlog is de Israëlische Onafhankelijk- heidsoorlog. 2 de oorlog is de Suezcrisis In 1956 nationaliseert Nasser het Suez- kanaal → gesloten voor.
Het Midden Oosten.
Aanvankelijk winnen de Arabieren -groter in aantal -beter bewapend (maar slechter getraind) Uiteindelijk wint Israël -vechten fanatieker -Arabieren geen.
Palestina tot 1948.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Hoofdstuk 2.
1Het zionisme komt op. (einde 19 de eeuw) 2Zionistische joden beginnen zich te organiseren om het Palestijnse gebied als thuisbasis te nemen. (begin 20.
Israël VS Palestina Duurzaam handelen.
Paragraaf 5.6 Islam.
Les 1 De wereld staat in brand
Republiek versus Frankrijk
2. Bezetting: Kolonisatie van Palestina gaat nog elke dag door: gronden worden inbeslaggenomen geen vergoeding = diefstal!
Paragraaf 5.5 Historisch overzicht
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Omgaan met bronnen over het Midden-Oosten
Ontstaan van staat Israel
De vroege middeleeuwen, 500 – 1000
over Palestijnse christenen in het Israëlisch- Palestijns conflict
Israël - Palestina.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Afgewezen en Geliefd.
De Koude Oorlog
De muur Jordan valley solidarity.
Marokko Door Zinedine Rahmani.
Waar komen ze vandaan en wat is er aan te doen?
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Israël en het Midden-Oosten
De stichting van de staat Israël
Het conflict tussen Israël en de Arabische wereld
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Hoofdstuk 3 De Grieken.
de toekomst van Jeruzalem
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Hoofdstuk 10 Conflicten.
Enkele nuttige weetjes… Ken je land!
Ontstaan van het conflict
Blok 3 Vrede in zicht? Deelvraag:
Thema 11 Conflict in Israël.
Einde van de wereldrijken
Het Christendom Circa het jaar 0.
Wonen in een stad Israël.
§6.1 Conflicten in de wereld
Thema 11 Blok 2: Ontstaan van het conflict
Aantekening: Grenzen Het land De mensen Werken over de grens
Transcript van de presentatie:

Israël Palestina

Begin van het conflict Wereldoorlog I Mac Mahon versus Balfour

Balfour declaration "Zijne Majesteits Regering staat welwillend tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk, en zal haar beste krachten aanwenden de verwezenlijking van dit doel te bevorderen, waarbij het duidelijk moet zijn dat niets zal worden ondernomen dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-Joodse gemeenschappen in Palestina zou kunnen aantasten, of de rechten en de politieke status die Joden genieten in enig ander land."

Palestina onder Brits mandaat

Kern van het Brits Mandaat voor Palestina vormde artikel 6 (24 juli 1922), dat stelt dat “het bestuur van Palestina Joodse immigratie zal bevorderen en nieuwe Joodse nederzettingen zal aanmoedigen.”

Resolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Naties Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van  november 1947 behandelde het toekomstig bestuur van Palestina, ook wel bekend als het verdelingsplan. De resolutie stelde onder andere dat: het Britse mandaat uiterlijk 1 augustus 1948 ten einde loopt en dat het Britse leger Palestina  dan verlaten moet hebben; er een Joodse en een Arabische staat moeten komen; de rechten van de minderheden in elke staat gerespecteerd moeten worden; er vrije toegang moet zijn tot de heilige plaatsen; Jeruzalem (indirect) onder bestuur van de VN moet komen. De resolutie beschrijft ook welk gebied aan de Joodse staat, de Arabische staat en Jeruzalem wordt toegekend.

Gevolgen Gevolgen De Palestijnse leiders wezen het plan af. Volgens hen was het een niet-wettige inbreuk op het recht van de oorspronkelijke bewoners. De Joodse leiding ging er wel mee akkoord, hoewel zij Jeruzalem niet in bezit kregen. Na de aanname van deze resolutie gingen Arabische Palestijnen de straat op en nam de , die al aan de gang was, in alle hevigheid toe.

Demografie Arabische Israëliërs of Israëlische Palestijnen (ook wel genaamd Israëlische Arabieren, Palestijnse burgers van Israël en Palestijnen van 1948) : Arabieren  die in Israël wonen of woonden . De Arabische Israëliërs vormen 20% 9 1,3, miljoen)van de totale bevolking van Israël (ruim 7 miljoen). De meeste Arabieren in Israël zijn moslims (16% van de Israëlische bevolking), de anderen zijn christelijk of Druzisch (ieder minder dan 2%). Arabieren in Israël beschouwen zich meestal als Palestijns, en soms als Israëlisch of beide. De meerderheid van de Arabische Israëliërs is in Israël geboren. Belangrijke Arabische concentraties zijn plaatsen i nCentraal-Galilea, de oostelijke wijken van Jeruzalem (33% van de bevolking van de stad) en Bedoeïenenplaatsen in de noordelijke Negev. De grootste Arabische stad in Israël is Nazareth met 62.000 inwoners.  Haifa heeft ook een aanzienlijk Arabische minderheid.

De Westbank A gebieden: de grote Palestijnse steden B gebieden: een ring om het A gebied, 25 % van het gebied. De Palestijnen zijn civiel, de Israëli's militair verantwoordelijk C gebieden, de rest van het gebied ca 60%.Dit valt onder Israëlisch gezag en wordt systematisch gekoloniseerd. Het militair gezag is er om de kolonisten te beschermen, niet om onrecht te bestrijden

2003 bouw van de muur   80 procent van de muur dringt de Westbank binnen De Palestijnse dorpen tussen de Groene Lijn van 1967 en de muur komen in een isolement te zitten

Westbank De oppervlakte van het gebied is circa 5.900 km2, inclusief Oost-Jeruzalem. Aantal inwoners: (2006) ongeveer 2,2 miljoen mensen, van wie 200.000 Israëli’s in de Westoever en 200.000 Israëli’s in Oost-Jeruzalem. Godsdienst: Moslims: ca75%,  Joden  17%, Christen e.a. 8%. Taal: Arabisch 86%, Ivriet (Hebreeuws) 14% (gesproken door Israëli’s maar ook door veel Palestijnen).