Www.vzwjong.be Solidariteit tussen de verschillende leeftijden… 29/04/2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Advertisements

De kinderen stellen zich graag aan u voor.
LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Kansarmoede Omgaan met kansarmoede in de basisschool
Buitengewoon Allochtone leerlingen
Flankerend onderwijsbeleid Heusden-Zolder Afdeling Welzijn en lokale economie op het kruispunt van onderwijs en welzijn Kathleen Vandenput Studiedag lokaal.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Bijbelverhalen voor kinderen in de township
J ONGEREN EN WERK Over mogen, moeten, willen en kunnen werken Auteur: Ilse Sinnaeve.
Hoofdstuk 6 Sociale ongelijkheid.
Hoofdstuk 4 Omgaan met verschillen
Allochtonen in het hoger onderwijs
De nieuwe sociale kwestie
E. Berx, H. Geudens, I. van Welzenis, L. Walgrave.
Cijferboek sociale ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
Intensieve begeleiding voor kinderen/jongeren van 9 – 18 jaar
Brussel nader onderzocht
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
Werken met meisjes Trefdag, 30 mei Wie ben ik?
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
1 Een ontmoetingskans voor moeders met jonge kinderen.
- Groepsgericht vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren:  plezante vrije tijd & realiseren van ontwikkelingskansen - Brugfunctie.
Ambassadeurs Latent Talent. Waarom dit project? Vlaams Minister van Onderwijs en Werk in zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen:  ‘Bestrijd vooroordelen.
HERKOMSTMONITOR 2015 Arbeidsmarktpositie van personen met een buitenlandse herkomst.
De donkere kleur van armoede
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.
Administrateur-generaal
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
1 vwo Hoofdstuk 1 Bevolking, §7 - 9
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 7-8.
Werken met kwetsbare jongeren in plusvoorzieningen
Tussen welzijn en werk Een eigen plaats voor Arbeidszorg Gevolgen van werkloosheid voor het individu.
De werkingen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (=WMKJ) Made by: Charlène Vandorpe 1 Ba SW b Informatievaardigheden: SADAN- opdracht.
Lezen kan in alle talen over meertaligheid en leesbevordering Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Het onderwijs in Haïti kent veel problemen -Meer dan de helft van de kinderen gaat niet naar school. -Veel kinderen gaan naar scholen waar leraren niet.
Utrecht, 20 februari Centraal Bureau voor de Statistiek Jaarrapport Integratie 2010 Integratiegeneratie? 25 november 2010 Jan Latten.
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Kinderarbeid..
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Groot worden met te weinig kansen.
Prentenbijbels voor China
Voorstelling kansarmoedeatlas
Armoede bestrijden Integrale benadering Samenwerken, lokale expertise
Echtscheiding in de school?!
september ’18september ’18
Een BSO-klas in het Antwerpse
Kansarmoede in de kleuterschool
ADHD ADHD, als chaos overheerst Hermien De Backer Peter Raeymaekers
Congres - Vormgeving van experimenten voor beter beleid
KINDVRIENDELIJKE WOONOMGEVING
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Kansarmoedeproblematiek Middelkerke en Oostende
Infonamiddag De werking van het Belgisch Onderwijssysteem
De collecte is voor Red een Kind.
SIGNAALNOTA LOP MIDDELKERKE.
UITDAGINGEN VOOR BRUSSEL ?
Kansarmoedeproblematiek Westkust
OMGEVINGSANALYSE 2018 LOP Geraardsbergen Basis
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
OMGEVINGSANALYSE 2018 LOP Oudenaarde Basis
Transcript van de presentatie:

Solidariteit tussen de verschillende leeftijden… 29/04/2015

Werking - 1 organisatie (°2005) 5 werkingsgebieden (buurtgerichte aanpak) - 40 deelwerkingen (26 locaties in de stad) - kinderwerkingen - tienerwerkingen - meisjeswerkingen - jongerenwerkingen - spelotheken - projectteams BOP – JOBKOT RIP - Trajectbegeleiding Jeugdactivering Taalcoaches 19 e eeuwse Gentse stadsgordel en Nieuw Gent

De werkloosheid bij jongeren is hoger dan bij de totale bevolking. Worden geconfronteerd met sociale uitsluiting en armoede In het secundair onderwijs loopt een grote groep van de leerlingen meer dan een jaar schoolse vertraging op. Groeien op in armoede vicieuze cirkel van kwetsbaarheid bij kinderen/jongeren ervaren thuis veel conflicten voelen zich niet goed in hun vel hebben vaak weinig verwachtingen naar de toekomst toe school gaat het ook meestal niet goed. - lage cijfers - veel opmerkingen - haken af = zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Ook in hun vrije tijd vinden deze jongeren geen aansluiting bij het bestaande jeugdwerk.

Door meerdere opgelopen kwetsuren voelen jongeren zich op verschillende levensdomeinen uitgesloten, ervaren dat ze er niet bijhoren, en voelen zich op persoonlijk en maatschappelijk vlak onveilig en onzeker. Gevolg daarvan is dat ze opgeven of zich verzetten tegenover de maatschappij

Het verhaal van Samira – 16 jaar MEISJESWERKING geboren in België (ouders Turkse nationaliteit)

Het verhaal van Samira – 16 jaar geboren in België (ouders Turkse nationaliteit) gescheiden ouders woonde van haar 8 jaar tot 16 jaar bij haar grootouders in Turkije intra- familiaal geweld woont bij haar vader en stiefmoeder

Het verhaal van Peter – 21 jaar geboren in Slowakije JONGERENWERKING

Het verhaal van Peter – 21 jaar geboren in Slowakije zwakke fysieke en mentale gezondheid hoge schulden stapelen zich op omwille van gebrek aan inkomen woont samen met broer en zus in kraakpand woont bij haar vader en stiefmoeder -wil alleen gaan wonen

geboren in Colombia Het verhaal van Salim – 13 jaar TIENERWERKING

geen eigen slaapkamer en/ of studieruimte Moeder is gezinshoofd woont samen met 8 tal familieleden + kinderen Slechte huisvesting/kleine vochtige woning onveilige nutsvoorzieningen Thuistaal: Spaans taalachterstand lezen en schijven laag inkomen - leefloon Het verhaal van Salim – 13 jaar geboren in Colombia

Het verhaal van Melissa – 9 jaar geboren in België KINDERWERKING

Het verhaal van Melissa – 9 jaar geboren in België zwakke fysieke en mentale gezondheid groot gezin woont in kleine arbeiderswoning samen met 2 grote honden en andere huisdieren Moeder heeft zware depressie opleiding: lager onderwijs ouders zijn werkloos

Het verhaal van Defne – 40 jaar mama van 4 kinderen geboren in België toen ze 6 jaar was is het gezin teruggekeerd naar Algerije. SPELOTHEEKWERKING

uitgehuwelijkt met Algerijnse Belg en wonen in sociale woning spreekt Arabisch en Frans geen opleiding Man geschorst van RVA - geen inkomen - gokschulden intra-familiaal geweld Het verhaal van Defne – 40 jaar mama van 4 kinderen geboren in België toen ze 6 jaar was is het gezin teruggekeerd naar Algerije.

Gent erkent kinderen en jongeren als volwaardige actoren bij het vormgeven van de stad, en houdt rekening met wat zij belangrijk vinden. VZW JONG werkt vanuit de vrije tijd met kinderen en jongeren aan kansen om elkaar te ontmoeten, om hun verhaal te vertellen en om op verschillende levensdomeinen veranderingen te realiseren. Toch is dit lang niet voldoende om het merendeel van de kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties te bereiken. Blijvend investeren t.a.v. deze kinderen en jongeren is en blijft meer dan nodig...