STEM monitor 2015 2 juli 2015. Doelstellingen STEM-actieplan STEM-actieplan 2012-2020 streeft op middellange termijn naar: Meer starters en afgestudeerden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

Masterproef door Karl Destoop Academiejaar David Schroyens (Agentschap voor onderwijscommunicatie) Leen Neirynck (Vrij CLB Roeselare)
LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Op stap naar secundair onderwijs
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Jeugdwerkloosheid, scholing en opleiding Ides NICAISE HIVA / PPW (KU Leuven) Workshop Jeugdwerkloosheid.
Het secundair onderwijs
Hink Stap Sprong 6 is goed maar 7 is beter Fons Leroy.
CLB-team OKAN Marie Hubain Nathalie Cnudde Orthopedagoog CLB-arts
Voorstellen: Eric van Schagen Alumnus TU/e 1981 CEO Simac Techniek NV Veldhoven Voorzitter FHI, Incubator 3+, RvC Technostars Investeerder in technologie-bedrijven.
SIMON: naar een oriënteringsproef voor het hoger onderwijs
Op stap naar het secundair onderwijs
Het secundair onderwijs
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Hoger onderwijs in cijfers Brussel, 03/02/2013. STUDENTEN INSCHRIJVINGEN HOGER ONDERWIJS
WAT NA ZESDE EN ZEVENDE JAREN SECUNDAIR ONDERWIJS ?
In vogelvlucht … Het keuzeproces Waar informatie zoeken Verschillende mogelijkheden Of werk zoeken …?
Allochtonen in het hoger onderwijs
Structuur secundair onderwijs
In vogelvlucht … Het keuzeproces Waar informatie zoeken
Secundair onderwijs van de toekomst
ICT- Bronnenonderzoek
Cijferboek sociale ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs
Onderwijs en Gender – Gender en studiekeuze in hoger onderwijs en de stap naar de arbeidsmarkt André Van Hauwermeiren.
Hoger onderwijs in cijfers Persconferentie Brussel, 15/12/2011.
Schooldoorlichtingen Onderwijsinspectie Jan Vermeylen Inspectie
Naar het secundair onderwijs in Antwerpen
Studiedag project onderwijs, stage en tewerkstelling van jongeren met ASS.
WAT NA EEN PRAKTISCHE OPLEIDING?
Op stap naar het secundair onderwijs
Infoavond leerlingen 1ste jaar
Inspiratie voor de toekomst: bedenkingen op basis van ‘Het Onderwijsdebat’ Bram Spruyt, Onderzoeksgroep TOR | pag. 1.
Inhoud bespreking 1.Voorstelling 2.Sectorspecifiek cijfermateriaal – Belang van de cijfers – Aanpak en inventarisatie – Presentatie cijfers.
Lerend netwerk – vrijdag 26/10/2012 Samenwerking MSKA Roeselare – VDAB
Peiling Project Algemene Vakken in de derde graad bso
Handiflux in het kader van toekennen van school- en studietoelagen 28 april 2015 Ann Verhaegen Adminstrateur-generaal.
Instroom en doorstroom AN-ers in het Gentse secundair onderwijs Omgevingsanalyse door Greet Habraken Netwerker Onderwijs Kom-Pas.
Aantal OKAN leerlingen in Gent: evolutie. OKAN leerlingen in Gent: evolutie Jaarlijkse stijging van het aantal anderstalige nieuwkomers in het Gentse.
Verder studeren Na 6e of 7e BSO
Ouderinfo - 18 november 2015 Studiegebied Industriële Wetenschappen & Technologie Ouderinfo - 18 November Studiegebied IWT.
Peiling wiskunde in de derde graad secundair onderwijs
Onderzoek Grafen Cees van Vledder & Bas Diender. Nemen leerlingen in het algemeen dezelfde route van van het ene naar het andere lokaal? -Volgen de jongens.
SAY BSO ASO SAY KSO 2de graad SO TSO WHAT?.
Transport & logistiek in West-Vlaanderen Heidi Hanssens – Sabine Traen 5/11/
Kompas voor het diplomalandschap. Ik vind het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de diploma’s van Wetenschap & Technologie Internationaal.
SOHO! van wilde strijdkreet naar meer effectiviteit Brussel, 5 oktober 2012.
Nieuwe pistes in onderwijs Ontmoeting land- en tuinbouwscholen Ingrid Vanhoren, coördinator Kwalificaties & curriculum.
Begin Rondleiding Begin Rondleiding Sven Beirnaert Onderwijs dichtbij (t)huis!
Болормаагийн Энхжин 1992 онд Улаанбаатар хотод т ө рс ө н. Бельги улсын Лювэн хотын Catholic University of Leuven-д Эдийн засаг, Бизнэс удирдлагын чиглэлээр.
1 BEROEPS KUNST BuSO Leren en werken TECHNISCH ASO Het secundair onderwijs website CLB.
Introductie: Wat is HBO5?. Inhoud Wat is HBO5? Waarom HBO5? Welke opleidingen HBO5 in CVO Crescendo? Waar kan ik terecht voor meer informatie?
De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels.
Het (meervoudig) gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs in Vlaanderen Tabaksgebruik.
Flankerend Onderwijsbeleid
Op stap naar het secundair onderwijs
studiedag Ongekwalificeerde Uitstroom door actiegroep
Ouderinfo - avond Studiegebied Industriële Wetenschappen & Technologie
Aan de slag met spijbelrapporten
Op stap naar het secundair onderwijs
Workshop basisonderwijs
Welkom! structuur van onze school
OMGEVINGSANALYSE 2015 LOP Ronse Basis + Secundair Onderwijs
De krappe arbeidsmarkt: tijdelijk of structureel?
Wat de associate degree kan betekenen voor de doorstroom van mbo naar hbo Dynamiek in de doorstroom - 20 maart
Lancering campagne #YouLoveTech
DAGORDE - LOP ANTWERPEN SECUNDAIR
Cijfergegevens leerrecht
CLB Ieper Dieter Baesen ppt komt op website clb
HOP NAAR HET MIDDELBAAR !
Wat na de Master in de Educatieve Studies?
Transcript van de presentatie:

STEM monitor juli 2015

Doelstellingen STEM-actieplan STEM-actieplan streeft op middellange termijn naar: Meer starters en afgestudeerden in STEM-opleidingen en –richtingen die kampen met een tekort aan leerlingen/studenten, zowel in het secundair onderwijs als in het hoger onderwijs. Minstens een derde van de leerlingen/studenten in een STEM-opleiding zijn meisjes. Meer leerlingen/studenten en arbeidskrachten in het STEM-domein

STEM monitor - Indicatoren Tweejaarlijkse informatie Instroom-, doorstroom- en uitstroomgegevens Leerlingen secundair onderwijs: alle onderwijsvormen (ASO, TSO, KSO en BSO) Studenten hoger onderwijs: professionele bachelor, academische bachelor en masters Referentiejaar: monitor-2015-nota.pdf monitor-2015-nota.pdf monitor-2015-indicatoren.pdf monitor-2015-indicatoren.pdf

Secundair onderwijs

Tweede en derde graad - Instroom 2 de G: Het aandeel leerlingen dat instroomt in STEM- richtingen stijgt licht naar 34,23%. 3 de G: 53% van het totaal aantal leerlingen in het ASO volgt een STEM-richting. (meisjes: 48 %) BSO: het aandeel van de leerlingen die een STEM- richting volgt gaat achteruit naar 35,57%. (meisjes: 4 %) TSO: In het TSO is 39,87% van de leerlingen een STEM- leerling. Het % meisjes blijft hier laag: net geen 16%.

Doorstroom en Uitstroom Doorstroom Steeds meer leerlingen met een STEM-diploma secundair onderwijs stromen door naar een STEM- richting in het hoger onderwijs. Uitstroom Ook het aandeel leerlingen dat uitstroomt met een STEM-diploma is lichtjes gestegen (44,61%).

Hoger onderwijs

Hoger Onderwijs - instroom Stijging in de professionele en academische bachelors en in de masteropleidingen. Ook het relatieve aandeel neemt toe. Bij de professionele bachelors is de stijging het grootst bij de studiegebieden architectuur en industriële wetenschappen en technologie: tewerkstelling in knelpuntberoepen. het aandeel vrouwen neemt toe: - academische bachelor en masteropleidingen: aandeel vrouwen 1/3de van het totaal aantal; - professionele bachelor: % vrouwen schommelt rond de 21%.

Doorstroom en Uitstroom Het studierendement van STEM-studenten ligt hoger dan voor andere studenten. Meer STEM-studenten studeren ook effectief af. Hiermee volgen zij de algemene evolutie binnen het hoger onderwijs. 1 op 4 van de uitgereikte diploma’s is een STEM- diploma,

Algemene Vaststellingen Het aandeel STEM- leerlingen in het onderwijs stijgt. Meer leerlingen met een STEM-diploma secundair onderwijs stromen door naar een STEM-richting in het hoger onderwijs. Het blijft belangrijk om meisjes aan te zetten voor STEM - richtingen. TSO en BSO vragen extra aandacht

Goed op weg? De vooropgestelde doelstellingen voor 2020 komen dichterbij, meer instroom in STEM-richtingen. Aandacht voor de participatie van meisjes, het aandeel meisjes blijft lager dan het aandeel jongens in STEM. Niet alleen instroom bewaken maar ook aandacht voor het studierendement (doorstroom) en de uitstroom.

Enkele suggesties voor de sectorconvenants…? Focus op maatschappelijke relevantie van STEM: essentieel om meisjes te bereiken! Transitiegebieden en innovatie benadrukken: zéker ook in TSO/BSO Discussie stimuleren van interdisciplinariteit en innovatie in het onderwijs Link met gewijzigde realiteit in de bedrijven In de Beroepsprofielen nagaan of de innovatie-gedachte en innovatie-realiteit van de beroepenvelden al voldoende aan bod komen Aantrekkelijkheid BSO en TSO mee stimuleren

Dank voor uw aandacht