Nascholing voor praktijkondersteuners

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is een goede warme maaltijd?
Advertisements

Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Wereldwijd Aan het ontbijt.
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Voedingsclinic 18 oktober website: contact:
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding en bewegen!.
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Thema 2: Voeding en Vertering
Dieetadvisering & Leefstijlbegeleiding Bij Allochtonen
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Op weg naar een gezonde levensstijl
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
VOEDING EN DIABETES.
RICHTLIJNE N GOEDE VOEDING. Richtlijnen Goede Voeding Opgesteld door de Gezondheidsraad Bestaat uit 130 deskundigen Doet geen eigen onderzoek Brengt de.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Diabetes en Voeding.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
VOEDING EN DIABETES.
is medicatie echt nodig?
Jessica Dilulu en Melanie Gieskes
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Factsheet Voedingscentrum
Rol van de diëtist bij de behandeling van diabetes.
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Het eten.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Transcript van de presentatie:

Nascholing voor praktijkondersteuners 2 juni 2015 Iris van den Aker, diëtiste Annette Schormans, diëtiste

belangrijkste veranderingen weetjes hypes NDF voedingsrichtlijnen Diabetes 2015 belangrijkste veranderingen weetjes hypes

Samen op een lijn zitten Om onze clienten nieuwe voedings-en leefstijlgewoontes aan te leren is het heel belangrijk dat wij, de hulpverleners, op 1 lijn zitten. Dus dezelfde doelstelling en werkwijze hebben. De adviezen mogen elkaar niet tegen spreken en dat is wel eens lastig. Er zijn zoveel dieten en adviezen.

Het gaat om zorg op maat Zo dicht mogelijk bij wat de patient gewend is Rekening houdend aan individuele behoeften(budget, kennis, religie) aandacht voor het volhouden Er bestaat dus niet een voeding ( dieet wordt niet altijd over gesproken, want dat is vaak tijdelijk) dat voor alle diabeten geschikt is. Het zal altijd gaan om maatwerk. En dus kan het ook wel eens onduidelijk zijn waarom een bepaald advies is gegeven door de dietiste. In dat geval hoop ik dat de POH daarover contact opneemt. Een succesvolle aanpak bestaat ook uit voldoende lichaamsbeweging

Doel van voedingstherapie bij diabetes: Verbeteren van glucoseregulatie Verlagen van het risico op hart- en vaatziekten Verbeteren kwaliteit van leven Een succesvolle aanpak bestaat ook uit voldoende lichaamsbeweging

Als clienten niet naar een dietiste willen gaan, wat dan?

voorkeursmoment voor verwijzing naar diëtist Direct na stellen van diagnose Bij afwijkende lab-uitslagen en de medicatie niet veranderd moet worden Bij starten met insuline om de huidige voeding door te spreken en vragen daaromtrent te beantwoorden Betacelfunctie vermindert van 53% naar 28 % in de eerste 6 jaar na de diagnose. Bij glucoserie kan gewicht toenemen. Sommige medicatie geven gewichtstoename Soms is 1 consult voldoende

Huidige aanbevelingen Een voedingspatroon: Rijk aan volkorenproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten Met weinig geraffineerde graanproducten, rood of bewerkt vlees en een lage inname van suikerbevattende dranken Met matige alcoholconsumptie en met voldoende zuivel, koffie en vitamine D De aanbeveling was eerst 50 -55en% koolhydraten te gebruiken. Studies laten verbetering zien voor de glucoseregulatie bij lagere inname van koolhydraten. Het rekenen met koolhydraten is een goede strategie voor het verbeteren van de postprandiale glucoserespons. Gr, fr, volk.prod en peulvr bevatten naast Kh KH ook andere nutrienten. Daarom hebben deze koolhydraatbevattende produkten de voorkeur boven koolhydraatrijke produkten die veel vet, suiker of zout bevatten. Voeding met een hoog vezelgehalte (30-40 g) of suppletie met oplosbare vezels( 15 g pd)geven een daling van het HbA1C en van het nuchtere glucose en op cholestrolwaarden en bloeddruk

Overgewicht bij diabetes Streven naar 5-10% gewichtsreductie Koolhydraatbeperking effectiever dan vetbeperking Bij langer bestaande diabetes : aandacht voor gewichtsbehoud in plaats van gewichtsafname Alternatieven voor saccharose: zoetstoffen en stevia Er is gebleken dat hiervoor een koolhydraatbeperking effectiever is dan een vetbeperking. Bij een BMI van 25 is er al sprake van lichte insulineresistentie en dit neemt toe naarmate de BMI stijgt. In geval van obesitas kan er worden aangenomen dat er sprake is van serieuze insulineresistentie. Het is daarom van belang gebruik te maken van producten die zorgen voor een beperkte toename van de insulineproductie. Er zijn verschillende gradaties in koolhydraatbeperking. Binnen de nieuwe richtlijnen gaan we uit van een lichte koolhydraatbeperking. Wanneer kies je voor een streng koolhydraatbeperkt dieet. Hoe ziet een dagmenu eruit en wat zijn de eventuele nadelen/ aandachtspunten?

mediterraan voedingspatroon Ontbijt: Halfvolle of magere yoghurt of kwark met stukjes fruit en/of eetlepels muesli Tussendoor: noten, fruit, groenten of cracker met beleg. Lunch: matig broodgebruik, salades met vis, gebakken groentes, ei Warme maaltijd: vis, kip, vlees, ei peulvruchten, groenten, olijfolie. Matig zijn met aardappelen, volkoren rijst en pasta. Drinken: thee, koffie,zuivel, alcohol Bevat ongeveer 125 gram koolhydraten. Dit is ongeveer 35 % koolhydraten bij een voeding van 1500 kcal.

Praktisch advies Indien een voeding met veel minder koolhydraten geadviseerd wordt dan voorheen, is aandacht voor aanpassing van de medicatie nodig om hypoglykemie te voorkomen (goede samenwerking vereist)

vraag Is het zinvol om tussendoortjes te adviseren bij mensen met diabetes en overgewicht?

Wat is het verschil tussen koolhydraatarm brood, speltbrood, glutenvrij brood en waldkornbrood?

Vragen????

NDF voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is te downloaden: www.zorgstandaarddiabetes.nl/richtlijnen-diabeteszorg-en-preventie