Niet alles wat kan, hoeft

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Binnen een VPG-setting
Advertisements

Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Effecten van consultatieteams voor palliatieve zorg in het ziekenhuis
APC curriculum 2012 Integratie van medische inhoud en
Terminale palliatieve zorg
Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen
Exploderende Zorguitgaven Presentatie Anne Mulder 16 september 2011.
Gebruikerscommissie Gaëlle Vanbutsele
Visie op zorg Yvonne van Kemenade.
Marianne Soomers Turlings
Arts-patiënt communicatie in de palliatieve fase
Palliatieve sedatie Het opzettelijk verlagen van het bewustzijn
Uitbehandeld Terminaal Stervend Wilsonbekwaam Wilsbekwaam
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
‘Beschouwing’ over samenwerking
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Palliatieve sedatie en euthanasie transmuraal
Palliatieve zorg thuis
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
Opzet Maatschappelijke discussie Achtergrond, duiding Initiatieven.
Jan Melle van Dantzig cardioloog
Tijdig praten over het naderend levenseinde
APC curriculum 2014 Integratie van medische inhoud en
ZorgSaam Kliniek Hulst. Ontstaan ZorgSaam Kliniek Hulst ± 1986: Politieke belofte bouw dagbehandelingsunit bij de polikliniek Hulst. Wens om huisartsenpraktijken.
Kostenbewustzijn van patiënten / verzekerden congres Rechtmatige Zorg 1 oktober 2015 Wouter van de Sande – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
STOPPEN MET DIALYSEREN
S YMPTOMEN EN BEHANDELING VAN OUDERE PALLIATIEVE PATIËNTEN MET KANKER Van Lancker, A., Beeckman, D., Van Den Noortgate, N., Verhaeghe, S., Van Hecke, A.
“Dan heb je het gevoel dat je nog bestaat” Ervaringen met en voorkeuren voor huisartsenzorg tijdens behandeling en nacontrole van patiënten met colorectaal.
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Kosten-effectiviteit van CVA zorg Silvia Evers Professor of Public Health Technology Assessment.
De beschikbaarheid van kwalitatief goede zorg voor expats Lucie Cunningham, Delft Business Consultancy Adviseur Expat Project Team Delft.
In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
Hoop op een goed einde en dat de dood niet het laatste woord heeft 27 mei 2016 Piet van Leeuwen specialist ouderengeneeskunde hospice-arts van Johannes.
Effectiviteit van gedeelde besluitvorming in de huisartspraktijk bij diabetes type 2: OPTIMAAL studie Dr. R.C. (Rimke) Vos, Julius Centrum UMC Utrecht.
Open communicatie na ernstige klachten of calamiteiten
KOOKING-studie – design Effect van ondansetron bij kinderen met acute gastro-enteritis op de HAP Heleen Russchen F. Fickweiler; Y. Lisman-van Leeuwen;
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten februari 2016 ROC Midden-Nederland studenten verpleegkunde 1.
Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) van re-integratie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt Prof Dr Alex Burdorf ism Dr Merel Schuring Afdeling.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Palliatieve zorg en dementie
Mezelf voorstellen Bijeenkomst bedacht door werkgroep scholing
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
Van aanbodmanagement naar populatiemanagement
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Introductie Zorg & Technologie
Palliatieve sedatie Franca Horstink-Wortel
Visie op oncologische zorg V
Discrepantie patiënt en dokter
Palliatieve sedatie Euthanasie De Rol Van De Zorg
Het PPTG is 2! Ervaringen eerste 2 jaar consultatieteam PPTG
PALS: een speciale PaTz-groep
Nelleke Gruijters Paul Ram
Samenwerking HA en SO in verzorgingshuis
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
EEN CASUS EUTHANASIE 24/06/2017 BASISCURSUS PALLIATIEVE ZORG
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Film op recept? Ton Oomen, (RIVM-CIb-LCI)
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
DBC: Diagnose behandel combinatie DOT: DBC op weg naar transparantie
Levenseindebeleid 12 september 2019 Boswijk.
Transcript van de presentatie:

Niet alles wat kan, hoeft Mariska Koster, longarts, medisch adviseur Meander Medisch Centrum, 7-4-2015

Niet alles wat kan, hoeft

Niet alles wat kan, hoeft

Standpunt Achmea Iedere euro die wordt uitgegeven aan zorg die ertoe leidt dat het leven wordt verlengd met tenminste behoud van kwaliteit van leven, is goed besteed. Dat betekent helaas niet dat het budget onbeperkt is. Futiele zorg, zorg die niet weldoet, of zelfs schaadt, moet, in het belang van de patiënt worden vermeden .

VitaValley Wat is overbehandeling precies? Is dat nou slecht voor de patient of moet je het laten omdat het overbodig is? Is onderbehandeling ook een probleem? Hebben we een idee van de kosten die ermee gepaard gaan? Moeten we leeftijdscriteria gaan stellen voor (dure) behandelingen? Hoe lang hebben we recht op behandeling en hoe lang op zorg?

Wat is overbehandeling? Als we kijken naar de uiteindelijke effecten: Overbehandeling is het vergroten en/of het verlengen van het lijden

Artsen zien zelf vier belangrijke redenen voor overbehandeling Arts behandelt zoals hem/haar dat geleerd is (53%) De patiënt heeft te hoge verwachtingen van de mogelijkheden van behandeling (51%) De patiënt legt zich niet neer bij het sterven (45%) De familie wil dat de arts alles doet om het leven van hun dierbare te behouden (43%)

Gezondheidsraad Hooggespannen verwachtingen Verwachting gezond te zijn en dat gezondheid maakbaar is. Verwachting uitsluitsel te krijgen en niet kunnen tolereren van onzekerheid Verwachting beter te worden, en een behandeling nodig te hebben. Artsen en patiënten spelen hierin hun eigen rol

Hebben we een idee van de kosten die ermee gepaard gaan? Ja, dat hebben we. Maar niet precies.

Oncologische Big Five

Laatste 3 maanden

Gedeclareerde zorg laatste 3 maanden

Medisch specialistische zorg laatste 3 mnd van bekende patiënten met kanker Bij de helft van de 21 duizend mensen werd een opname DBC geopend in de laatste drie levensmaanden. Bij een kwart in de laatste maand voor overlijden en bij één van de 10 in de laatste week voor overlijden Bij ongeveer 9 op de 10 staat een DBC open t.t.v het overlijden Er zijn grote verschillen tussen ziekenhuizen.

Borstkanker: opname in laatste week

Darmkanker: opname in laatste week

Zorggebruik vooral MSZ en huisartsen Zorggebruik in laatste levensjaar 97% maakt gebruik van zorg in laatste levensjaar, vooral van MSZ en huisartsenzorg Kosten zijn gemiddeld € 17.334 per verzekerde Kosten vooral in MSZ Zorggebruik in laatste 3 maanden 94% maakt gebruik van zorg in laatste 3 maanden, met name MSZ en huisartsenzorg Kosten zijn gemiddeld € 8.509 per verzekerde Voor MSZ, huisartsen en buitenland wordt meer dan de helft van de kosten in het laatste levensjaar in de laatste 3 maanden gemaakt MSZ Paramedisch Paramedisch 21% 1% Huisartsen 92% 26% 39% 11% 7% 88% 3% Hulpmiddelen 5% 66% Hulpmiddelen 77% 92% Huisartsen 85% 79% 87% MSZ Farmacie Farmacie Bijna 700 miljoen in laatste jaar aan MSZ; waarvan 370 miljoen in de laatste 3 maanden. Hulpmiddelen 3% 1% Farmacie 5% 6% 3% 8% 3% Farmacie 11% 1% 1% 1% 1% 688.754.953 (75%) 368.496.854 (81%) MSZ MSZ

Kosten per maand van laatste levensjaar verdeeld over relevante hoofdgroepen van behandeling : huisartsen: avond-, nacht- en weekenddienstenhuisartsen: avond-, nacht- en weekenddiensten 100% huisartsenposten palliatief dbc huisartsconsulten ambulances chemotherapie operatief -12 -11 -10 -9 -8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1

Kosten in laatste levensjaar verschillen sterk per ziekenhuis Gemiddelde kosten per verzekerde per ziekenhuis van laatste levensjaar verdeeld over relevante hoofdgroepen van behandeling: 11.216 +175% 4.084 chemotherapie operatief Duurste is medisch spectrum twente Goedkoopste is delfzicht ziekenhuis (25 patiënten) overig palliatief aantal patiënten Niet gecorrigeerd voor verschillen in casemix, alleen ziekenhuizen met meer dan 10 patiënten die o.a. chemotherapie en palliatieve zorg bieden

Al met al De meeste sterfgevallen zijn niet onverwacht. Men heeft een ziekte waarvan al langer bekend is dat die waarschijnlijk tot de dood zal voeren. De meeste behandelingen vinden plaats in het laatste jaar van het leven. Er zijn aanwijzingen dat een deel van deze behandelingen valt onder “overbehandeling”. Maar welk deel? En hoe kom je daar achter?

Artsen zien zelf vier belangrijke redenen voor overbehandeling Arts behandelt zoals hem/haar dat geleerd is (53%) De patiënt heeft te hoge verwachtingen van de mogelijkheden van behandeling (51%) De patiënt legt zich niet neer bij het sterven (45%) De familie wil dat de arts alles doet om het leven van hun dierbare te behouden (43%)

Twee kernbegrippen Gezamenlijke besluitvorming. Advance care planning.

Luisteren naar elkaar is voorwaarde.

Hoe faciliteert de zorgverzekeraar dit? Voor specialisten: Intensief consult voor zorgvuldige behandelafweging (zorgactiviteit 190063) Apart palliatief zorgproduct: 990040003- 990040009 waarbij een MDO de kernactiviteit is. In dat MDO kan ook de HA plaatsnemen, daar is het tarief op berekend.

Voorbeeld van tarief

Hoe faciliteert de zorgverzekeraar dit? Voor huisartsen: Intensieve visite (terminale pt of ZZP5) Palliatief consult, bedside 13032 Palliatief consult, telefonisch 13033. Deze mag ook gedeclareerd worden voor een bijeenkomst zoals PaTZ

Samenvatting Overbehandeling is medisch handelen dat het lijden verlengt of vergroot. Overbehandeling schaadt de patiënt en leidt tot zeer hoge zorgkosten. Intensieve gesprekken tussen arts en patiënt kunnen dit deels voorkomen. Er zijn specifiek declaratiemogelijkheden die deze gesprekken faciliteren.

Niet alles wat kan, hoeft http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/148702/ Niet-alles-wat-kan-hoeft.-Passende-zorg-in-de-laatste- levensfase-2015.htm http://knmg.artsennet.nl/districten/District- Amsterdam/KNMG-district-Amsterdam-1/136379/Moet-alles- wat-kan-Debat-passende-zorg-23-september.htm http://www.vitavalley.nl/items/over-behandelen/ https://www.normenkaderzorg.nl/index.php/Onterecht_intensi ef_consult_(N0163)