Voeding en vertering 5 Havo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Thema 3 Bloedsomloop.
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Voeding en vertering 6A.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Hoofdstuk 4 Voeding.
Noodzaak van uitscheiding
Aanvoer bloed (zuurstofrijk) Afvoer bloed Afvoer
De Lever 6A.
Uitscheiding 5H.
Spijsvertering.
Overzicht van de stofwisseling
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Voedingsstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Inleveren verslag opdracht 9
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voeding & Vertering.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Diabetes.
Veevoeding Weende analyse.
Het verteringsstelsel
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Spijsvertering.
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Weefsels en organen 1 Meercellige organismen zijn opgebouwd uit een groot aantal cellen. Afhankelijk van de functie hebben cellen een specifieke vorm.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Welvaartziekten Diabetes
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
De bloedsomloop Hoofdstuk 3.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Digestie anatomie en fysiologie
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.
Conserveren = langer houdbaar maken
De bloedsomloop Hoofdstuk 3.
Diabetes.
Voeding Kenmerken van voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Vertering van voedingsstoffen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Cholesterol en triclyceriden
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Cholesterol: wat is het en wat kan ik eraan doen?
Transcript van de presentatie:

Voeding en vertering 5 Havo

Voedingstoffen Koolhydraten Eiwitten Vetten Nucleïnezuren Vitaminen Water Mineralen

LDL en HDL LDL: Brengen de cellen die het nodig hebben cholesterol en keren zonder cholesterol terug naar de lever. HDL: Halen overtollig cholesterol uit de weefsels en brengen dat terug naar de lever

The good, the bad and the ugly Teveel cholesterol: veroorzaakt galstenen. Gevolg? Hoog LDL gehalte: hart en vaatziekten door vervetting van de wanden van de bloedvaten. Wordt ook wel slecht cholesterol genoemd. Hoog HDL gehalte: brengt overtollig cholesterol naar de lever die het cholesterol vervolgens met het gal het lichaam uitwerkt

Conserveren Vacuum verpakken Suiker/Zout/Zuur toevoegen Lage temperatuur (invriezen) Hoge temperatuur Pasteuriseren (72 graden Celsius) Steriliseren (120 graden Celsius) UHT Sterilisatie (135 graden Celsius)

Dunne darm