Voeding en vertering 5 Havo
Voedingstoffen Koolhydraten Eiwitten Vetten Nucleïnezuren Vitaminen Water Mineralen
LDL en HDL LDL: Brengen de cellen die het nodig hebben cholesterol en keren zonder cholesterol terug naar de lever. HDL: Halen overtollig cholesterol uit de weefsels en brengen dat terug naar de lever
The good, the bad and the ugly Teveel cholesterol: veroorzaakt galstenen. Gevolg? Hoog LDL gehalte: hart en vaatziekten door vervetting van de wanden van de bloedvaten. Wordt ook wel slecht cholesterol genoemd. Hoog HDL gehalte: brengt overtollig cholesterol naar de lever die het cholesterol vervolgens met het gal het lichaam uitwerkt
Conserveren Vacuum verpakken Suiker/Zout/Zuur toevoegen Lage temperatuur (invriezen) Hoge temperatuur Pasteuriseren (72 graden Celsius) Steriliseren (120 graden Celsius) UHT Sterilisatie (135 graden Celsius)
Dunne darm