Gedragsproblemen bij adolescenten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Middelengebruik bij personen met een beperking
Advertisements

Seksualiteit en intimiteit: Wat is normaal?
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen
Alcohol & Jongeren: Facts & figures
OPPOSTIONEEL OPSTANDGE GEDRAGSSTOORNIS, EXTERNALISEREND GEDRAG
PSYCHIATRISCHE PATIENTEN MET PROBLEMATISCH MIDDELEN GEBRUIK
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
Diagnostiek van gedragsstoornissen
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Ouderavond Alcohol, roken en opvoeding
Karlijn de Groot.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Computerverslaving.
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Gemiste Kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Uit: Verslaving Mathias Vierstraete 1BaMV
Drugs- en alcoholverslaving
Syndroom van Gilles de la Tourette in de DSM-IV
Gedragsproblemen bij kinderen en jongeren
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
KINDERMISHANDELING Signalen, risico’s en gevolgen.
Workshop Ontwikkelingsfasen van het kind
OGGZ (ongevraagde geestelijke gezondheidszorg)
GGD ROTTERDAM-RIJNMOND
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Drugpreventie bij jongeren
inleiding Vb1: Bas is erg huilerig, komt nauwelijks tot spelen
Spijbelen aan het einde van het basisonderwijs en het begin van het voortgezet onderwijs : de invloed van sociale bindingen en zelfcontrole.
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Autismespectrumstoornis
Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.
Uw kind roken, drinken, en blowen. U kunt er iets aan doen!
De gezonde school en genotmiddelen
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Depressieve beelden bij kinderen en pubers: laat ze er niet mee zitten
DBD Disruptive Behaviour Disorders 1 oktober 2007 Yvonne Bijl.
Alcohol, roken en opvoeding
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Verslaving en verslavingszorg ORIENTATIE OP HET BEROEP.
COLLEGE 6; KOHNSTAMM H9 Ontwikkeling in adolescentie.
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Psychologieles 5 lesweek 5
Ontwikkeling in adolescentie College 1; seksualiteit en verlangen en cognitieve veranderingen.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Charlotte Cattoir 1 BaO A JEUGDBENDES.  Inleiding  Argumenten voor een strenger beleid  Schade aan een persoonlijke groei  Schade in bredere zin 
Lang zal die leven…?! schizofrenie op oudere leeftijd Paul David Meesters GGZ Buitenamstel / SBG Amsterdam.
Cannabis en THC Hans den Ouden 2011 Gebruik en Schade?
Ontwikkelingspsychologie Ontwikkelingspsychologie = de psychologie van de ontwikkeling van de persoonlijkheid.
18-/18+ of transitiepsychiatrie? Ambities ggz: pleidooi voor een levensloopbenadering Adolescentie is de psychologische ontwikkeling van de jongere naar.
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren
Kinderarbeid..
Genotmiddelen Visser ‘t Hooft Lyceum Rijnsburg
Preventie en aanpak van middelengebruik met SWPBS; een nieuwe weg?
ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN
Schizofrenie Jenniviëne Gosepa Ailnairis Belefanti Trejani Emerencia.
Psychiatrische stoornissen
Doelgroepen Adolescentie
Periode tussen kindertijd en volwassenheid.
ADHD: zeker geen modegrill
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Gedragsproblemen bij adolescenten

Definitie en etiologie Adolescentie: begin circa 12 jaar Veel psychiatrische beelden van volwassenen beginnen in latere puberteit. Voorbeelden: stemmingsstoornissen, schizofrenie en verslavingen. Depressie bij jongeren: opstandig gedrag Depressie bij volwassenen: neiging tot slapen, ook overdag

Definitie en etiologie Invloed van hormonen: Bij jongens: hebben een invloed op het agressief gedrag Bij meisjes: hebben een invloed op het sociaal cohesief (aantrekking) gedrag Invloed van leeftijdsgenoten: Oude regels van de ouders vallen weg en maken plaats voor de regels die de groep opstelde

Definitie en etiologie Aantal typen problemen: 1. Automutilatie: kan in groep gebeuren. Soms kan het helpen bij het beëndigen van dissociatie, derealisatie of depersonalisatie. Het zien van bloed kan een gerustellend effect geven.

Definitie en etiologie 2. Misbruik van middelen: experimenteren met alcohol en roken begint dikwijls in de puberteit. Wie verslaafd geraakt wordt mogelijk bepaald door een combinatie van genetische kwetsbaarheid en ongunstige omgevingsfactoren

Defintie en etiologie 3. Risicogedrag: riskant gedrag. Uit zich in: het verkeer (joyriding), seksueel gedrag (promiscuïteit), het uitgaansleven (comazuipen) en in waaghalzerij. De gevolgen zijn ernstig: tienerzwangerchap, ongevallen, soa’s, poltiecontacten enz. Kinderpsychiatrische stoornissen zijn ook een risicofactor: ADHD, conduct disorder. Kinderen met autisme vormen een makkelijke prooi om uitgedaagd te worden. 4. Extreem internaliserend gedrag: voorbeelden: schoolweigering, volledig uit de weg gaan van contact met leeftijdgenoten. Jongeren kunnen zich dan volledig terugtrekken in hun eigen leefwereld.

Cijfers Volgens Trimbos-instituut: gebruikte in 2003, 9% van de 12 tot 18 jarigen cannabis en 0.8% cocaïne. Volgens stivoro: tot 13 jaar hebben nog maar weinig jongeren gerookt. Vanaf 16 jaar hebben 1 op 3 jongeren de afgelopen 4 weken gerookt. Volgens Rutgers-Nisso groep: helft van 13 jarigen heeft ervaring met tongzoenen. 2 jaar later heeft de helft ervaring met strelen en voelen. Op 17 jarige leeftijd vindt voor de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap plaats. Na 13 jarige leeftijd is de prevalentie (totaal aantal mensen) bij meisjes het dubbele dan bij jongens inzake depressie.

Anamnese (praten over voorgeschiedenis) Moeilijk -> zien hulpverleners als verlengstuk van ouders Vanaf 12 jaar: jongere heeft behandelingsovereenkomst met hulpverlener Vanaf 16 jaar: jongere heeft volledig zelfstandige behandelingsovereenkomst met hulpverlener

Anamnese Aspecten die naast anamnese aan bod moeten komen: : functioneren op school, eventuele partners, voorbehoedsmiddelen, gebruik van drugs, enzoverder. Taxatie van ernst wordt beïnvloedt door: onherroepelijke factoren en aanwezigheid van andere risicofactoren. Voorbeeld ernstige gezinsproblemen.

Lichamelijk onderzoek Chronische klachten (vb astma) worden vaak verwaarloosd Lichamelijk onderzoek biedt mogelijkheid om verder aan de praat te gaan over klachten. (acne, gewicht, soa) Extra voorzichtigheid bij lichamelijk onderzoek met intimiteit en gene!

Behandeling Veel problemen zijn opgelost indien jongere zich heeft kunnen uitspreken met ouders erbij Bij externaliserende problemen (gedragsproblemen die zich op anderen richten): is er bij de ouders vaak verwarring. Ze hanteren de oude strategieën, regels stellen en straffen, maar die verslechteren het contact in deze nieuwe fase. Gedrag moet bespreekbaar worden en minder vooropstellend door de ouders!

Behandeling Grenzen stellen is noodzakelijk bij: risicogedrag & middelengebruik Netwerk van jongere dient verbreedt te worden en hulp moet ingeroepen worden! Misbruik en verslaving van middelen: Consultatiebureau voor Alcholol en Drugs (CAD). Zelfverminking en schoolweigering: geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Complicaties, prognose en beloop Gedragsproblemen onder groepsdruk -> zullen op latere leeftijd afnemen. Verslavingen kunnen begin zijn van een moeilijk levensloop. Zelfverminking kan afnemen maar is vaak de voorbode van een persoonlijkheidsstoornis. Een tienerzwangerschap, hiv of ongeval heeft levenslage gevolgen. Het algemene beeld is dat het met de gedragsproblemen in de adolescentie goed kan aflopen op voorwaarde dat het gedrag niet tot de onherroepelijke gevolgen leidt.

Voorlichting en preventie Er is veel werk verricht op het gebied van alcohol –en drugmisbruik, roken, anticonceptie en soa.