Dissectie van de mossel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Advertisements

Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Wat heb je allemaal nodig Een schroevendraaier nummer 4
Beste, De bewoners van onze wijk ondervinden veel hinder bij het ’s avonds laat naar huis terugkeren na afloop van de activiteiten in het Cultuurcentrum.
Uiltje- Hoot hoot! Nodig: Stofschaar Stof Plastick zakje van de c1000
Borneo eiland.
PRACTICUM VARKENSOOG.
Bouw en functie van het zenuwstelsel
Aardrijkskunde Thema 1 water.
Gewervelde.
Natuur- weten-schappen
Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel.
Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.
Kleine ongelukjes.
Verslag van Stash en Feline
Classificeren van dieren
Uitscheiding 6A.
Stevigheid en Beweging
Natuurkunde & Scheikunde
5.3 Schaduw en spiegelbeeld Marianne & Janine H2C
De kleine dingen van oma's!
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
Gemaakt voor: Powerpoint: Tilly made by tilly gemaakt voor:
Het ademhalingsstelsel
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 6
van ei tot z…… Waar komt een ei vandaan ? Wanneer eet je een ei ?
Proprioceptie Michelle borghers.
Het dierenrijk Michelle Borghers.
De grote zeequiz van het 4e leerjaar
Installatie stappenplan voor Netwerkkaart
WEEKDIEREN MICHELLE BORGHERS.
Vouw het Kwiekbekje
Opdracht: ga voor het bord staan en houd de houtjes vast. Hou je handen zo ver mogelijk uit elkaar en ontdek wat jou spanwijdte is.
Regenwormen.
Trouble shooting voor het printen. Reservoir: 1) Er zit een coating in het reservoir, zodat bij het printen geen materiaal aan het platform hecht en niet.
Omgang en verzorging H4.
Thema 5: Evolutie (en ordening) = biodiversiteit B
Basisstof 6: Reacties van planten op interne en externe signalen Lengtegroei.
Thema 6 Regeling en waarneming Bouw en werking van het oog
Johan Bugel Campus Winschoten. Hoeveelheid bloed Johan Bugel Campus Winschoten  Man 5 liter  Vrouw 4,5 liter.
Geleedpotigen en gewervelden
RoboCup Junior Bouwen van een robot voor de RCJr lessen Versie
Hoekenwerk gesteenten. 1 Doorlaatbaarheid van bodems Benodigdheden - grind, zand, leem, klei - 4 trechters en 8 bekers - chronometer of klok.
Maïsteelt Wat voor soort plant is maïs? Warmte ? Koude ?
Onderkoeling.
Les 3: Orgaanstelsels a - Hart en bloedvaten. Even ter info: Water(H 2 O) Mens is 60% water ± 42 liter Bloed: 5 – 6 liter Water is oplosmiddel, transportmiddel,
Eerst water de rest komt later
Inpaktechnieken.
Maken van een Egyptisch of staaf boeket
Sinterklaasraadseltjes
Planten bomen.
Help, Er zit een beest in mijn schelp!
Eerst water de rest komt later
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
Specifieke voortplanting bij dieren
Tot welke toestand kan een groot bloedverlies leiden?
Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel.
Ordening Hoofdstuk 4.
In het landschap bij ons in de buurt zit een geheim wapen verborgen…
Transcript van de presentatie:

Dissectie van de mossel Michelle borghers

Oriëntering Welke voordelen zie jij in het gebruik van de hangcultuur? Er zit minder zand tussen de mosselen aangezien ze in het water hangen i.p.v. op de bodem liggen.

Oriënteren - Tegen welke natuurlijke predatoren moeten mosselen zich beschermen? Zeevogels, slakken, zeesterren of krabben In welke habitat gedijen zeemosselen het best? Getijdenzone Aan welke ongunstige omstandigheden moeten mosselen zich aanpassen?  Overleven zonder vers water, ze sluiten hun schelp om zo uitdroging te voorkomen.

Oriënteren ONDERZOEKSVRAAG: Hoe draagt de bouw van de mossel bij aan het vergroten van zijn overlevingskansen? HYPOTHESE: Ze hebben een stevige schelp die beschermt tegen predators, ze hechten zich vast aan rotsen of aan elkaar zodat ze niet wegdrijven. Ze kunnen hun schelp sluiten om zich tegen uitdroging te beschermen als ze droog komen te staan.

Deel 1: uitwendige bouw, Uitvoeren en waarnemen DORSAAL = Rugzijde Achterkant Voorkant VENTRAAL = Buikzijde

waarnemen WAAR bevindt zich het oudste gedeelte van de mossel? Aan de voorkant HOE komt het dat het verwijderen van de zeepokken en de baard niet zo vlot verloopt? De draden zitten tussen de kleppen van de mossel vast, je moet er hard aan trekken. De zeepokken zitten stevig vast bovenop de schelp WAT stel je vast met betrekking tot de hardheid van de mosselschelp? De mosselschelp is erg hard, je kunt er geen gaatje in maken.

WELKE structuur moet je doorbereken? Is dit eenvoudig? Leg ut. Neen, de mosselschelp is moeilijk open te krijgen, de kleppen zitten stevig tegen elkaar aangedrukt, het lukt enkel door hevig met het dissectiemes te wrikken. Beschrijf de weke delen van de mossel. De inwendige delen zijn slijmerig en beige van kleur, er is één opvallend donkerbruin orgaan. Tijdens het openen van de schelp is het lichaam stukgegaan. Aan beide helften van de schelp hangt een deel van het lichaam vast.

Deel 2: inwendige bouw, Uitvoeren en waarnemen WAAR heeft het mossellichaam vastgezeten aan de schelp?  Op de plaatsen met de donkere afdrukken

Deel 3: studie van de weke delen van een gekookte mossel, Uitvoeren en waarnemen HOE voelt het mossellichaam aan? Het weke deel is zacht en vlezig Vergelijk de bouw van de instroomopening en de uitstroomopening Uitstroomopening: niet gekarteld, ovaal Instroomopening: gekarteld, rond

Waarnemen WAT zijn de meest opvallende structuren bij het binnenstebuiten keren van de mossel? Een donker tongvormig deel en er zijn draden.

Waarnemen HOEVEEL Mondfappen zie je? Er zijn 4 mondlappen Situeer de mondopening ten opzichte van de instroomopening. De instroomopening en de mondopening liggen aan tegenovergestelde zijden.

Waarnemen WAAR bevinden zich de kieuwbladen? De kieuwbladen zitten dicht bij de instroomopening, zowel links als rechts van de ingewandenzak. In welke volgorde bereikt het water uit de instroomopening de kieuwbladen en de mond?  Het water stroomt eerst langs de kieuwbladen en dan naar de mondopening.