‘Cultuur in de spiegel’ Een Culinaire ‘Trip down Memory Lane’ voor senioren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op reis langs de voorzieningen
Advertisements

Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Het samen verschillend doen
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Brainport 2020 Gamaakt door: Quincy wezenberg Danique sabel Joris koolen.
Teamleren, hoe werkt dat?
Kerstmis.
De strategie - deel 2 Goudsmidatelier Jaasma. Wat hebben we vorige week besproken? Waar wordt je gelukkig van? Voor wie doe je de dingen? Wat gebeurt.
Basiscursus Levensboeken
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, een vereniging waar armen het woord nemen.
Van visie naar actie.
Social Media (Wat is dat & Wat kan de kerk daar mee?)
Combineren van natuur en cultuur in activiteiten
onhygiënisch werken en de gevolgen
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Opbouw Wat is Rotaract Organisatie Praktijk Commissies Afsluiting Rotaract met elkaar, voor elkaar! ROTARACTROTARACT.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Jongeren Preventie Team
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
Informatiemiddag 14 februari 2012 uitgevoerd door: in opdracht van:
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
1 Cultureel zelfportret
Ouderen reizen 202e Seger Abels Maartje van Randwijk
Wereld keuken. Wat is er zoal veranderd? Maaltijd vroeger vs nu.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Toeleiding & Faciliteren ‘Niet sport’ groepen Activiteiten in de wijk Groepen fysiotherapie Doorverwijzen Sport op maat Netwerk Opstarten programma’s.
Het avontuur om je lichamelijke en Geestelijke gezondheid te verbeteren! Ontstaan vanuit GOF 2010 Ontwikkeld vanuit de Unie Gebaseerd op Bijbelse waarden.
GPO CULTUUR EN MEDIA DOOR TAYSON HICKS, ASMARA PAPA EN NOËLLE DOODEMAN.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Het project Leerkansen in Ninove Kennismaking Het project gekaderd (An Bistmans) Voorstelling Teledienst Ninove + samenwerkingen (Willem Jacob) Interview.
Met trots presenteren wij: Naschoolse activiteiten.
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
EEN VAN DE GENOMINEERDEN IN EINDSTRIJD…. GELUK VOOR IEDEREEN.
Drie sociaal ondernemers die geloven in samenwerken
Presentatie “OnS”. “OnS” staat voor “Ontmoet in Slochteren”
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Muziek maken doe je Zelf! Samenwerking Tegelse Basisscholen en Harmonie Sempre Avanti.
Yanick, Lygia en Janelle Drinken-eten. Indeling Concept Persona Doelgroep Moodboard Social Media Benchmark Online strategy map Top 10 zoekwoorden Customer.
Met de MOgroep de verkiezingen in Workshop ‘Investeren in Zichtbaarheid en Beleidsbeïnvloeding’ Wim Carabain Overheidsexperts Public Affairs.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Informatiedag verenigingen
Aan tafel in euro.
ViaVia Info-presentatie
Workshop Kernboodschap Gebiedsgericht Werken 14 oktober 2016
Doelen behalen met activiteiten
Wat is DRAMA??.
Kim Putters Giessenburg 11 oktober 2017.
Informatiebijeenkomst ouders
Marja Comajta Alkmaar, 16 oktober 2017
Annick, Amber, Ilsa en Melanie
Voor Mekaar Ouderen in Beeld Eenzaamheid de deur uit
Informatiebijeenkomst ouders
Zorg jij voor gezelligheid in onze huiskamer?
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Vrijwilligers KBO en PVGE
Als je er graag toe doet en wat wil dóen!
5 valkuilen & Tips.
Aanwijzingen: Gebruik deze dia's en notities om uw project te maken.
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Transcript van de presentatie:

‘Cultuur in de spiegel’ Een Culinaire ‘Trip down Memory Lane’ voor senioren

Vooraf: We hebben een doelgroep gezocht waar wij beiden affiniteit mee hebben (ouderen in seniorenwoningen/bejaarden- tehuizen). Zowel Ingrid als Eveline hebben beiden ervaring in deze doelgroep d.m.v. vrijwilligerswerk & bijbanen. Vanuit de doelgroep hebben we gekeken naar verschillende ‘probleemstellingen’. Ingrid: So-emo (…), koken en kunstgs. Eveline: Graphic design en fotografie.

Probleemstelling: Er zijn twee dingen die ons beiden opvielen binnen deze generatie: -Eenzaamheid > Ouderen zijn vaak eenzaam en zijn harstikke blij als er iemand langskomt. - Vooral oudere dames vinden het uit handen geven van koken niet leuk. Ze krijgen in plaats daarvan een maaltijd van Tafeltje Dekje. Daardoor gaan o.a. veel (lekkere en dierbare) ouderwetse recepten verloren!

Wat we willen doen: Een kookworkshop organiseren, waarbij de recepten van de ouderen centraal staan. Dit gaan we samen bereiden, eten en documenteren. Aan het einde van de cursus krijgen de ouderen een boek met alle recepten, verhalen, foto’s etc. Door het binnen het wooncomplex of centrum te houden kunnen ouderen makkelijk participeren en is het laagdrempelig.

Activiteiten: Oriënterend samenzijn waar favoriete recepten verzameld en het verhaal erachter met elkaar gedeeld wordt. Bijeenkomst(en) waar individuele favoriete recepten en het verhaal genoteerd en van afbeeldingen (evt. eigen foto’s) voorzien worden. Een aantal bijeenkomsten waarbij er samen gekookt en gegeten wordt. Een laatste feestelijke bijeenkomst, waar het ‘kookboek’ gepresenteerd en uitgedeeld wordt.

Achtergrondgedachten/doelen: Het sociale isolement doorbreken De medebewoners wat intensiever leren kennen. Contact maken met dierbare herinneringen. Het creëren van iets duurzaams; ‘nieuwe’ herinneringen, een kookschrift/ - boek en een aanzet tot verdergaan met deze activiteit na afsluiting van het programma Verbinding met een stukje vormgeving, zowel met het kookboek, als met het ‘schildereitje’ op het bord

Opbrengst en product: Een verzameling dierbare herinneringen; oud en nieuw Verbinding met wereld om je heen. Meer cohesie binnen de bewonersgroep en een diepere kennismaking onderling Een mooi kookboek / – schrift Met plezier koken en eten (Hopelijk) een inspiratie voor toekomstige voortzetting en/of andere activiteiten.

Kortom: Doelgroep: Ouderen Probleemstelling: Sociaal isolement en niet meer in staat (beperking, motivatie e.d.) om zelf/alleen te koken. Voorwaarden: De kookgroep moet bestaan uit mensen die motorisch nog iets kunnen en we hebben de beschikking over keuken en restaurant nodig. Actieplan: favoriete recepten delen, klaarmaken, mooi presenteren en eten. Als groep een kookboek vormgeven/samenstellen. Doel: Sociale cohesie verbeteren binnen een bejaardentehuis/ seniorencomplex en het aanzetten tot gezamenlijke activiteiten. Samen eten verbroedert!