Macedonië Door Donatella en kato.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Migratie naar SEPA Bernard Juffermans Programmamanager SEPA Nederland 249 dagen te gaan Sepa Seminar VNO-NCW en MKB-Nederland Herkenbosch 28 mei 2013 De.
Advertisements

Arm en rijk in Nigeria.
Vakantiemarkt Zuid-Korea
= 1 uur vóór zonsondergang uur
M3F-MATEN - Tijd en Snelheid
Toelichting Jeugdroeien Philippe De Waele Marc De Waele Ciska Anken Chris De Wit.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Nederland Chinouk Jans.
Van juan.  Inwoners  Bezienswaardigheden  Taal en het geld  Leuke woorden om te weten  De vlag  klimaat  Belangrijke plaatsen.
M3F-MATEN - Tijd en Snelheid
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Armenië Armenië 150 na Chr.. Armenië nu
De Kalender en De Seizoenen Ellen Adriansens Gegradueerde in de ergotherapie BuSo – OV 2 – 2 e graad Algemene en Sociale Vorming Raamplan BuSo.
Ierland Caitlin en Sander.
Turkije Door Elien en Tine! Wij doen onze diavoorstelling over Turkije.
Gemaakt door Lien Van Gucht en Rani Vandenbroeck
The shortest history of Europe
Hoofdstuk 1 De grote lijn..
Timothy Vandewal 4SVBB Congo
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Kietel nooit een slapende draak
Oekraïne Door Gitte en Jolien.
Zweden Door Glen en Mathias.
Kroatië Door Cato en Katrien.
Gemaakt door Jan en Adjani
Groot-Brittannië Door: Soraya en Judy.
Mitch en Rhimas IJsland.
Nederland Van STEF en DAVID.
België Door Igor en Brett Hallo ik ben igor en ik ben brett
Door Hanne en Kim.
Italië Door Sien en Ester.
Gemaakt door:Giel Vermunicht & Inias Vissenaekens
Door Lisa en Anastasia Tsjechië.
Portugal Door Lissa en Yoni.
Spanje Door Tine en Eline.
Cyprus Door Kobe en Arno.
Denemarken Denemarken is een mooi en toerist-vriendelijk land .
Denemarken. Beste juf en klasgenootjes, ik ga mijn powerpoint_presentatie houden over Denemarken.
 Het land, de hoofdstad  Het klimaat  De taal, belangrijke woorden  De munteenheid  Steden die je moet bezoeken  Eten en drinken.
Duitsland Tijl vangrunderbeeck.
Made by : Namissa Glorieux.
Gemaakt door Annelies Boulanger
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
De Romeinse geschiedenis
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Eindelijk is het zover !! We gaan emigreren. Wanneer ? De bedoeling is dat we op 16 juli het land verlaten. Waar gaan we wonen ? Op een eiland voor de.
JAARPROGRAMMA 2012 KBO GELDROP. JAARVERGADERING VAN KBO GELDROP OP 19 APRIL OP DONDERDAG 19 APRIL ZAL IN GEMEENSCHAPSHUIS ZESGEHUCHTEN ONZE JAARVERGADERING.
Macedonië Out of area Mandy Groen in ‘t Wout & Lydia Vuijk.
Vroege middeleeuwen tot 1000 Late middeleeuwen tot 1500
Frankrijk Door Esther en Amber.
1 Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV)
Algemene Ondernemersvaardigheden
Ben jij op zoek naar een zonnige plek? Ben jij op zoek naar een vriendelijk land? Dan ben je hier op de juiste plaats! Want waar zijn ze vriendelijker.
Algemene Ondernemersvaardigheden
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Ierland Gemaakt door Jolien Covens.
ITALIË.
Verenigd Koninkrijk Door Robbe en Valerie.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Tsjechië Door Eva en Lien.
Finland Jana Van Ingelgom.
Het jaartje rond … januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember.
MEXICO. INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Algemeen 3. Geschiedenis 4. Bevolking 5. Natuur 6. Eten en drinken 7. Vragen.
De geschiedenis De leider van Japan De hoofdstad Eten en drinken Kledendracht Het klimaat en eilanden De munteenheid Beroemde inwoners Het nieuws van.
Stedentrip Alicante.
“Andorra Ordino Andorra Ordino.”.
Transcript van de presentatie:

Macedonië Door Donatella en kato

inhoud Aantal inwoners De taal De vlag Het geld,waar betaal je mee? Klimaat Eten en drinken Cultuur/godsdienst Bezienswaardigheden Belangrijke plaatsen Het landschap Belangrijke en handige woorden om te weten

Aantal inwoners. taal Macedonische 70 %, Albanese 21 %, Turkse 3 %, Er wonen 2.046.309 mensen in Macedonië Nu zullen dat er wel meer zijn Macedonische 70 %, Albanese 21 %, Turkse 3 %, Serbo-Croatian3 %, andere 3 %

De vlag: De Republiek Macedonië werd na de tweede wereldoorlog nieuw gevormden ging deel uitmaken van Joegoslavië.

Het geld De denar is de munteenheid van Macedonië. Eén denar is honderd deni. De naam is afgeleid van denarius. Munten zijn beschikbaar in 1, 2 en 5 denar en 50 deni. Het papiergeld is beschikbaar in 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 denar. Zowel munten als bankbiljetten zijn gedecoreerd met traditionele en nationale symbolen, zoals een Sarplaninac en een Byzantijns mozaïek. De munteenheid werd geïntroduceerd op 26 april 1992.

Klimaat Ook in de hoofdstad Skopje kan het in de maanden juli en augustus zeer heet worden met temperaturen van ca. 35°C. Sommige plaatsen in het zuiden, met name in de regio Demir Kapija, bereiken regelmatig een temperatuur van meer dan de 40°C. De gemiddelde temperatuur in de maanden juli, augustus en september bedraagt 21°C, in de maanden januari, februari en maart 3°C. Met name in de bergachtige gebieden komen af en toe zomerse onweersbuien voor. klimaattabel Skopje jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec min. Temp °C -3 - 3 1 5 10 13 15 14 11 6 3 - 1 max. temp °C 5 8 12 19 23 28 31 31 26 19 12 7

Eten en drinken Slakken of buikpotigen De kleine watersalamander Kaki (plant) De adder

Cultuur en godsdienst Macedonië bestaat nog niet zo lang als apart land en dus is het Macedonische volkslied ook nog niet zo lang als officieel volkslied aangenomen, pas begin 20ste eeuw. Joegoslavie is niet meer, maar de geschiedenis, de wonden die de verschrikkelijke gebeurtenissen hebben achter gelaten zijn nog vers. In dit artikel komt het ontstaan van de etnische lappendeken aldaar kort naar voren. Alle orthodoxe christenen behoren tot de in 1958 gestichte Macedonische autonome orthodoxe Kerk. Ca. 30% is een soennitische moslim (Albanezen, Turken en een aantal Roma) en de overige 3% van de bevolking is katholiek

bezienswaardigheden kumanovo

Belangrijke plaatsen Time to travel

Het landschap

Belangrijke woorden om te weten Hallo Здраво Daag ден Ik ga je missen Јас ќе го пропуштите ik heet Моето име goedendag жезло Mevrouw Г-ѓа meneer Г-дин

Weetjes Denes nad Makedonija Денес Над Македонија Денес над Македонија се раѓа Ново сонце на слободата! Македонците се борат За своите правдини! Македонците се борат За своите правдини! Одново сега знамето се вее На Крушевската република! Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански! Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански! Горите македонски шумно пеат Нови песни, нови весници! Македонија слободна, Слободно живее! Македонија слободна, Слободно живее! Vertaling; Vandaag boven Macedonië, is de nieuwe zon van vrijheid geboren De Macedoniërs vechten voor hun eigen rechten! De Macedoniërs vechten voor hun eigen rechten! Opnieuw wordt de vlag gehesen van de Kruschevo Republiek Goce Deltschev, Pitu Guli Dame Gruev, Sandanski! Goce Deltschev, Pitu Guli Dame Gruev, Sandanski! De Macedonische bossen zingen nieuwe liederen en berichten Macedonië is bevrijd, Het leeft in vrijheid! Macedonië is bevrijd, Het leeft in vrijheid!