Placuit [Neroni] sollertia, tempore etiam iuta,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Wat mannen echt aan het huilen maakt:
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Beelden storm.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Kerstmis.
Het Scheppingsverhaal.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Sinterklaas 2006/2007 Annie M.G. Schmidt school. Kinderen van de Petteflet “Kinder Opvang Esrein” hebben ook Sinterklaasfeest.
De schepping.
Listige minnaars in de liefde
Een romantisch sprookje
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
…..overrompeld door verdriet
Godsdienst 1.
Wie nodig je als eerste uit?
In het midden lag een grote dauwdruppel, zo groot als de mooiste parel.
Hij zocht tot aan de negende dag. Vaak liep hij rond het kasteel, maar hij kwam nooit te dichtbij.
o ja, de laatste vakantie was wat dat betreft interessant omdat we alleen op wrakken gedoken hebben.
Nu kon de heks niet meer toveren, en Jorinde stond weer voor hem.
De tortelduif zong klagelijk in de oude beuk.
Wanneer er echter een onschuldig meisje te dicht bij haar kasteel kwam, veranderde de heks haar in een vogel en sloot haar op in een kooitje.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Er waren vele honderden nachtegalen, hoe moest hij nou Jorinde terugvinden?
De uil vloog in een struik en direct kwam er een kromme, oude vrouw uit tevoorschijn.
En inderdaad haar handen werden weer warm.
Het hele werkwoord.
Tien basishoudingen om vertrouwvol in te groeien.
Het verhaal van Pasen.
" Pas op ", zei Joringel, " dat je niet te dicht bij het kasteel komt ".
De Sint moet verhuizen 1 (Zie ginds komt de stoomboot)
Jezus roept de leerlingen
Wandelen met de Ontzagwekkende
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
De Verstekeling.
Ds. Ds : Mw. M.Reinders de Haan
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Praeceps posthac Agrippina ruere ad terrorem et minas,
Igitur Nero vitare secretos eius congressus,
Hierdoor in de war gebracht én door het naderen van de dag waarop Britannicus zijn veertiende jaar vierde, piekerde Nero nu eens over zijn moeders gewelddadigheid,
cum id temporis Nero per vinum et epulas incalesceret,
Noctem sideribus inlustrem et placido mari quietam,
Na hun bezoek aan Abraham vertrokken de twee engelen die God vergezelden naar Sodom en Gomorra, de stad waar Lot en zijn gezin woonde.
DE SPIEGEL.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Door gebruik te maken van alle nieuwe technologieën met betrekking tot de vruchtbaarheid lukte het een 75 -jarige vrouw een baby te baren.
Blijven in het Woord tot erkentenis der Waarheid. Zaaier 3x.
En terwijl hij onderweg was, gebeurde het dat hij dicht bij Damascus kwam …
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Er bloeit iets op! Kerstproject Er is een roos ontloken uit barre wintergrond, zoals er was gesproken door der profeten mond. En Davids oud geslacht.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
De discipelen hadden de hele nacht gevist en niets gevangen …
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Illustratie van Kees de Kort Marcus 10:49-52 En Jezus stond stil en zei dat men hem roepen moest. Toen riepen ze de blinde en zeiden tegen hem:
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Transcript van de presentatie:

Placuit [Neroni] sollertia, tempore etiam iuta, quando Quinquatruum festos dies apud Baias frequentabat. Het slimme plan beviel Nero, ook door het tijdstip geholpen, aangezien hij gewoon was de feestdagen van het Minervafeest bij Baiae te bezoeken. In Baiae had de laatste echtgenoot van Agrippina, Claudius, een villa.

quo rumorem reconciliationis efficeret acciperetque Iluc matrem elicit, ferendas parentium iracundias et placandum [suum] animum [esse] dictitans, quo rumorem reconciliationis efficeret acciperetque Agrippina, facili feminarum credulitate ad gaudia. Daarheen lokt hij zijn moeder, terwijl hij steeds weer zei dat woedeuitbarstingen van ouders verdragen moesten worden en dat zijn geest moest worden gekalmeerd, om daarmee het gerucht van verzoening tot stand te brengen en opdat daardoor Agrippina deze als verzoening zou geloven met de goedgelovigheid van vrouwen als het gaat om vreugden. ferendas, placandum: gerundivum in de accusativus, maar subjectsaccusativus in de a.c.i., dus van verplichting Is Agrippina werkelijk zo goedgelovig? (Zie het vervolg) Nee, ze neemt voor de zekerheid een draagstoel Ja, ze laat zich weer inpakken door Nero’s vleierijen

Venientem dehinc obvius in litora – nam Antio adventabat – excepit manu et complexu ducitque Baulos. Toen zij vervolgens kwam, terwijl hij (haar) tegemoet ging naar de kust – want zij kwam aan vanuit Antium – ontving hij haar met zijn hand en met een omarming en brengt haar naar Bauli. Baulos: verklaar de accusativus acc. van richting

quae promuntorium Misenum inter et Baianum lacum flexo mari adluitur. Id villae nomen est, quae promuntorium Misenum inter et Baianum lacum flexo mari adluitur. Dit is de naam van een villa die tussen het voorgebergte van Misenum en de baai bij Baiae door de zee, die daar een bocht maakt, wordt bespoeld.

Stabat inter alias navis ornatior, tamquam id quoque honori matris daretur: quippe sueverat triremi et classiariorum remigio vehi. Temidden van de andere (schepen) lag daar een schip mooier opgetuigd, alsof dit ook aan het eerbetoon van zijn moeder werd gegeven: immers was zij gewoon met een drieriemer en door het roeien van matrozen te worden vervoerd. sueverat: plusq.perf. van suesco = wennen aan. De voltooide tijden geven dus het resultaat hiervan. plq.pf  was gewend id quoque: welke handelwijze van Nero was ook honori matris? Nero had haar bij de kust ontvangen.

Ac tum invitata ad epulas erat, ut occultando facinori nox adhiberetur. En toen was zij voor de maaltijd uitgenodigd, opdat de nacht werd gebruikt om de misdaad te verhullen. tum: bijwoord, geen voegwoord occultando: gerundivum in de dativus (dat zie je aan facinori), finalis

et Agrippinam /auditis insidiis/, an crederet ambiguam, Satis constitit extitisse proditorem, et Agrippinam /auditis insidiis/, an crederet ambiguam, gestamine sellae Baias pervectam [esse]. Het stond voldoende vast dat er zich een verrader heeft voorgedaan en dat Agrippina, toen zij van de aanslag had gehoord, onzeker of zij het moest geloven, met een draagstoel naar Baiae is gereisd. crederet: verklaar de coniunctivus afh. vraag (an)

Ibi blandimentum sublevavit metum: comiter excepta superque ipsum conlocata [est]. Daar heeft zijn attent gedrag haar angst minder erg gemaakt: zij werd vriendelijk ontvangen en op een ereplaats gezet. super ipsum: dit heeft te maken met de plaatsen op de aanligbedden. Agrippina krijgt de beste plaats, dus nog beter dan die van haar zoon, aan het diner.

Iam pluribus sermonibus modo familiaritate iuvenili Nero et rursus adductus, quasi seria consociaret, /tracto in longum convictu/, Terwijl Nero al in meerdere gesprekken nu eens van een jeugdige vertrouwelijkheid was en dan weer ernstig alsof hij serieuze zaken met haar besprak, nadat het diner lang was gerekt, tracto in longum: waarom was dit nodig? Citeer een Latijns tekstelement uit het voorafgaande. ut occultando facinori nox adhiberetur; zodat het donker was en ze de moord verborgen konden houden.

artius oculis et pectori haerens, sive explenda simulatione, prosequitur abeuntem, artius oculis et pectori haerens, sive explenda simulatione, seu periturae matris supremus aspectus quamvis ferum animum retinebat. doet hij haar uitgeleide terwijl zij weggaat, terwijl hij haar ogen vrij innig kust en zich tegen haar borst vastdrukt, hetzij door zijn huichelarij tot het einde toe vol te houden, hetzij dat de laatste aanblik van zijn moeder die zou sterven zijn geest, hoe wreed ook, tegenhield. periturae: participium futurum  die op het punt stond om te sterven Tacitus trekt in de laatste zin de oprechtheid van Nero’s gedrag in twijfel. Met welke woorden doet hij dit? quasi seria consociaret/ sive explenda simulatione