Proprioceptie Michelle borghers.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 1 Contact paragraaf 1 Gevoelig
Advertisements

Wat is er met mijn mama? Informatie over de ziekte ALS bedoeld voor kinderen op de basisschool. (Met nadruk bedoeld om samen met uw kind door te nemen)
EVENWICHTSRECEPTOREN
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Sensorische Informatie Verwerking
De psychologie van communicatie
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Een handleiding voor deleerkracht
Zintuigen.
Werking van het oog.
Homeostase.
Gemaakt door: Nour, Fleur, Cheyenne, Robbie, Raphaël
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Organismen reageren op prikkels
Bouw en werking van reukslijmvlies
Ligging van de receptoren voor reukstoffen
6.1 Hoe zijn de reukzintuigen opgebouwd?
Centrale Zenuw Stelsel
17.4 Het binnenoor (evenwichtszintuig)
17.5 Receptoren.
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Natuurkunde Proeven doen 2.1 en 2.2
Spieren.
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
SENSORISCHE INFORMATIEVERWERKING
Door : Lotte Steffi yade
Dissectie van de mossel
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Gemaakt door Patrick Snijders en Joris van Beek
Waarnemen.
Thema 4: Waarneming en Regeling
REGELING LES 3. HERSENEN Bestaan uit: 1.Hersenstam 2.De grote hersenen 3.De kleine hersenen.
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 1 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/
WAARNEMIING, REGELING EN GEDRAG
ZINTUIGELIJKE WAARNEMING
Par Bescherming aan de buitenkant: De huid
Spieren en spierstelsel
Omgang en verzorging H4.
Thema 7: Zintuiglijke waarneming
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
waarneming en regeling !
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
IF() ELSE() LES 4: VOORWAARDEN. BOOL Een variabele die slechts 2 mogelijke waarden kan hebben: true(waar) of false(niet waar) duid je aan met bool bool.
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Waarneming Wat is een zintuig? Welke zintuigen zijn er?
LES 15 – HET GEHOOR BLOKBOEK NATUUR 7.
Wolk maken Genesis 1: 6-8 “God zei: ‘Er moet in het midden van het water een koepel komen om het water te verdelen.’ En zo gebeurde het. God maakte de.
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
17.4 Het binnenoor (evenwichtszintuig)
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
Wat is Biologie? Basisstof 5: Groei
Gemaakt door: Nour, Fleur, Cheyenne, Robbie, Raphaël
Thema 2 Prikkels.
Waarnemen Zintuig Prikkel Zien Horen Ruiken Proeven Voelen Ogen Oren
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
De Techno Boxen.
Zintuiglijke waarneming
Waarneming en regeling
Thema Zintuigen.
Soorten Spierweefsel.
Transcript van de presentatie:

proprioceptie Michelle borghers

Orientatie Wat zijn de voordelen voor de voetballers om dansles te krijgen tijdens de voorbereiding?  Betere lenigheid, betere lichaamscontrole

A spierspoeltjes en peeslichaampjes Proef 1: Ken je lichaam UITVOEREN: 2 Leerlingen staan voor de klas 2 Leerlingen observeren Leerkracht noemt in willekeurige volgorde lichaamsdelen, leerlingen duiden deze aan. De leerlingen die observeren kijken of er fouten gemaakt worden WAARNEMING: Maakte de leerling fouten?

A spierspoeltjes en peeslichaampjes Proef 2: Zoek je neus UITVOEREN: Sluit je ogen Raak je neus aan met je wijsvinger WAARNEMING: Hoe komt het dat je met gesloten ogen toch je neus kunt aanwijzen?  Je ‘weet’ waar je neus is, je hoeft hem daarom niet te zien

Proprioceptie? HET LICHAAM HEEFT NAAST SMAAK, RUEK, ZICHT, GEHOOR, TAST EN EVENWICHT NOG EEN ZEVENDE ZINTUIG: PROPRIOCEPTIE Zorgt ervoor dat hersenen constant info krijgen over de positie en de beweging van het lichaam. Deze info komt van 2 soorten zintuigcellen in de skeletspieren: spierspoeltjes en peeslichaampjes

spierspoeltjes 7 mm lang, gewikkeld rond een deel van de spier Geven signalen aan de hersenen over de verandering van lengte van de spier (samentrekken en ontspannen) Geven signalen aan de hersenen over de snelheid van die verandering

peeslichaampjes Nemen spanning waar Bevinden zich in overgang tussen spier en pees Te grote spanning: detectoren zorgen ervoor dat spier ontspant Spierschade vermijden Zwaar voorwerp laten vallen

ZINTUIGCEL LIGGING FUNCTIE Spierspoeltjes In alle skeletspieren Coördinatie en lichaamsbesef (geven informatie over opspannen/ontspannen van de spier) Peeslichaampjes In alle skeletspieren – overgang tussen pees en spier Bescherming (spanningsdetectoren beschermen de spier tegen overbelasting)

B verwerking door de hersenen Proef 3 flesjes water 1 vol, 1 halfvol, 1 leeg Waarneming: Ons lichaam moet zich aanpassen als een voorwerp zwaarder lijkt te zijn dan we dachten.

Proprioceptie en visualisatie Lees de tekst Wanneer heb jij dit toegepast?

Geuren hebben meer effect dan je denkt Japanse bedrijven  citrusgeur  wakker worden Groningen  chocoladekoekjes  zin krijgen in koekjes Rotterdam  sinaasappelachige geur in politiebureau  rustger worden, willen douchen, beleefd zijn,…

reuk Michelle borghers

A functie

Welke functie heeft het reukzintuig? Geur heeft een signaalfunctie Geur heeft een sociale functie Geur heeft een genotfunctie …

B bouw Reukslijmvlies Steuncellen Reukcellen Slijmkliertjes Reukhaartjes Slijmlaagje Zenuwuitlopers Zeefbeen Geurzenuw

C werking Proef 1: WAT ruik je het best? Doe een lepel koffiepoeder in een beker Plaats de beker op de tafel op ongeveer 30 cm onder je neus Ik neem de geur van de koffie matig waar Voeg heet water toe aan de beker met het koffiepoeder Plaats de beker op tafel op ongeveer 30 cm onder je neus Ik neem de geur van de koffie sterk waar Vaststellen Wanneer de koffie is opgelost in warm water gaan we door de dampen de koffie veel beter ruiken.

Hoe werkt het reukzintuig? De geurmoleculen komen in de neusholte binnen en lossen op in de slijmlaag van het reukslijmvlies. De reukhaartjes die in de slijmlaag liggen, worden geprikkeld. De reukcellen geven via zenuwvezels de informatie door aan de hersenen. In de hersenen ontstaat er een reukgewaarwording. Reukcellen wennen snel aan een geurprikkel. Na enkele sec nemen we de oorspronkelijke geur niet meer waar Gewenning treedt het snelst op.