Inleiding tot PowerPoint

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitleg Toverdoos, D. van Hunnik,
Advertisements

Het maken van presentaties voor op de computer.
Kennis maken met Power Point Office 2007
ICT Lessen Via onderstaande Modules worden de leerlingen
Inleiding tot inhoudsopgaven j Druk dan op F5 of klik op Diavoorstelling> Vanaf begin om de cursus te starten. Klik op de berichtenbalk op Bewerken inschakelen.
Word 2003 Tips en trucs Door Johan Lammers.
Les5. • Als een dia uit een presentatie het goed zou doen in een andere presentatie, kun je de dia kopiëren naar de nieuwe voorstelling en gebruiken wanneer.
Klik in de berichtenbalk op Bewerken inschakelen,
Powerpointtraining Hunkemoller
Pimp your Powerpoint 7 juni 2011
Tekst naar een SmartArt
Een digitaal verhaal maken
DIA-OPMAAK (1) Dia-indeling H van Breugel A van der Coelen.
De Schoolkrant illustreren
powerpointles 1 Nienke Kooistra College Blaucapel
Microsoft Office PowerPoint 2007 of 2010 is ontworpen voor het maken van diapresentaties. Een presentatie kan bestaan uit diverse componenten, waarvan.
POWERPOINT Een tabel invoegen Les 3.
Wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt het?
Als u Power Point opent, krijgt u twee of drie dialoogvensters te zien
Powerpoint in de les Welkom Inleiding Christ Bosmans.
Klik in de berichtenbalk op Bewerken inschakelen,
Klik op de berichtenbalk op Bewerken inschakelen,
Wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt het?
Office 14 maart.
Office 15 maart.
Een presentatie maken Les 2
Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?
Snelzoekgids voor Lync 2013 VERTROUWELIJK. Alleen verspreiden aan partners die een geheimhoudingsverklaring hebben ondertekend. Microsoft verleent geen.
Lync-vergaderingen Deelnemen aan een Lync-vergadering
Een bestaande presentatie gebruiken
© 2012 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden. Een Lync-vergadering plannen Als u Outlook gebruikt, kunt u een Lync-vergadering plannen met de.
Snelle naslag Lync 2013 voor Office 365 © 2012 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden. Met Lync kunt u beginnen met samenwerken zonder dat u.
Snelle naslag voor © 2012 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden. Lync Web App Deelnemen aan een Lync-vergadering met computeraudio Als u niet.
Office 21 maart.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Inloggen >> Gegevensaanlevering en controle in Peridos In Release 3.3 van Peridos is er een nieuwe module gebouwd voor het aanleveren en bekijken van gegevens.
Afdrukken: Uw printer maakt mogelijk niet precies dezelfde afdrukken als onze printers, dus maak wel een paar testafdrukken. Experimenteer met de instelling.
Trimester 2. Hfdst 1: e-Presentatie, master! e-Presentatie Met de hulp van Powerpoint gaan we leren hoe we een elektronische presentatie kan maken.
Office 2010 Word 2010 Algemeen. Het lint: tabbladen, groepen en opdrachten 1. Tabbladen. Langs de bovenkant bevinden zich acht basistabbladen. Elk tabblad.
Opmerking: Deze brochure is ontworpen om te worden afgedrukt. Maak eerst een afdruk op gewoon papier om na te gaan of het document op de juiste positie.
Sway.
Empedocles Griekenland 492 v C-432 v C wikipedia
Northwind traders Wie wij zijn Ondertitel brochure of bedrijfsslogan
[Postertitel] Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit maecenas porttitor congue massa fusce [Vervang de volgende namen en titels met die.
Microsoft® Office Visio® 2007-cursus
<naam van werkgroep>
Microsoft® Office SharePoint® Server cursus
5 tips om eenvoudiger te werken
reizen Maria's Maria's reizen
Wat maakt een PPT goed?.
Titel van presentatie van training
Hoofdstuk 4 Oefeningen Sjablonen en hoofddia’s Thema’s Hoofddia
Gemakkelijk en probleemloos mooie presentaties ontwerpen en geven.
Het aanpassen van Microsoft SharePoint Onlinewebsite
Kerstfeest WZC Van Lierde Op Dinsdag 20 December 2016 om 14.30
Uitleg Toverdoos 2007 via deze presentatie, D. van Hunnik
Titel van presentatie van training
reizen Menna's Menna's reizen
Makkelijk en probleemloos mooie presentaties ontwerpen en geven.
[Postertitel] Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit maecenas porttitor congue massa fusce [Vervang de volgende namen en titels door.
Titel van trainingspresentatie
Instructie onderwerp SmartArt-afbeelding met foto's tegen een rode achtergrond (gemiddeld) Ga als volgt te werk als u de SmartArt-afbeelding op deze dia.
Startpagina Afbeelding invoegen
Startpagina Afbeelding invoegen
Startpagina Afbeelding invoegen
Startpagina Afbeelding invoegen
Sjabloon voor socialemedia-afbeelding
Startpagina Afbeelding invoegen
Startpagina Afbeelding invoegen
Startpagina Afbeelding invoegen
Transcript van de presentatie:

Inleiding tot PowerPoint In dit overzicht maakt u kennis met de basisprincipes van PowerPoint. Het overzicht duurt 5-10 minuten. Navigeer met behulp van de knoppen links op deze dia. De ontwerpsjabloon in deze presentatie is gemaakt met de hulpmiddelen in PowerPoint. De sjabloon heeft een titelmodel en een diamodel. Deze modellen bevatten de afbeeldingen en knoppen die op elke dia worden weergegeven. Verderop in de presentatie brengen we wijzigingen aan in de afzonderlijke dia's, zodat deze afwijken van het model. Deze dia is gemaakt met behulp van de AutoIndeling Titeldia. Deze indeling is gebaseerd op het titelmodel. De items die u op het titelmodel ziet, worden op elke dia weergegeven waarvoor de AutoIndeling Titeldia is gebruikt. De vier knoppen op deze dia bevinden zich op het titelmodel. Hierdoor worden ze op elke dia weergegeven waarvoor de AutoIndeling Titeldia is gebruikt. De knoppen zijn gemaakt met Actieknoppen in het menu AutoVormen in PowerPoint. De lijninstelling voor de knoppen is ingesteld op Geen lijn. Aan de knoppen zijn acties toegewezen. Met de pijl naar rechts gaat u naar de volgende dia en met de pijl naar links naar de vorige dia. De acties zijn ingesteld met de opdracht Actie-instellingen in het menu Diavoorstelling. Het bestand is opgeslagen als PowerPoint-voorstelling. Dit is een bestand met de extensie .pps. Als u dit type bestand vanaf het bureaublad of vanuit PowerPoint opent, wordt het automatisch als diavoorstelling gestart. Door de aanwezigheid van navigatieknoppen kunt u met de muis alleen op de knoppen klikken en worden de cursortoetsen buiten werking gesteld. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Ontwerpsjabloon Modellen AutoIndelingen Actie-instellingen Knoppen Diavoorstelling Soms bevat het scherm deze knop: Als u hierop klikt, wordt de Help van PowerPoint gestart met uitgebreide informatie over de functie.

Inleiding tot PowerPoint Inhoud Kennismaken met PowerPoint Uw eerste presentatie maken Uw eerste presentatie aanpassen Uw eerste presentatie presenteren Meer informatie en tips 1 2 3 Ook voor deze dia is de AutoIndeling Titeldia gebruikt. Er is echter het een en ander aangepast. In de eerste plaats zijn er andere opsommingstekens dan de vinkjes gebruikt. De opsommingstekens zijn gewijzigd met de knop Opsommingstekens op de werkbalk Opmaak. Vervolgens zijn er lege actieknoppen op de dia geplaatst (met AutoVormen) en zijn deze knoppen zo ingesteld dat ze naar het juiste gedeelte in het bestand gaan (met Actie-instellingen). De AutoVormen zijn van nummers voorzien door op de vormen te klikken en vervolgens de nummers te typen. Verder zijn de AutoVormen iets gedraaid om ze een vrolijker uiterlijk gegeven. Naast de bovenstaande manier om een koppeling te maken naar een ander gedeelte in de presentatie, is er nog een andere manier. Het was bijvoorbeeld ook mogelijk geweest de knop Hyperlink te gebruiken, maar dan was de tekst onderstreept geweest. In dit geval is ervoor gekozen transparante lagen te gebruiken door rechthoeken te tekenen, de lijn en opvulling op 'geen lijn' en 'geen opvulling' in te stellen en vervolgens actie-instellingen uit het menu Diavoorstelling toe te wijzen om naar het juiste gedeelte in de presentatie te gaan. De transparante lagen bevinden zich boven de tekst met opsommingstekens. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Opsommingstekens toevoegen of verwijderen Actie-instellingen Actieknoppen Lijnstijl Draaien 4 5

Kennismaken met PowerPoint Basisprincipes van PowerPoint In een presentatie heet een 'pagina' een dia. Het aantal dia's dat u in een presentatie kunt gebruiken, is onbeperkt. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Deze indeling is gebaseerd op het diamodel. Dit betekent dat de items op het diamodel worden weergegeven op elke dia waarvoor de indeling Lijst met opsommingstekens is gebruikt (alle AutoIndelingen zijn gebaseerd op het diamodel, behalve de AutoIndeling Alleen titel). Zoals u ziet, heeft het poppetje in elk gedeelte van deze zelfstudie iets anders in zijn rechterhand. Het hele poppetje, behalve de rechterarm, is onderdeel van het diamodel. De rechterarm is telkens op de afzonderlijke dia's geplakt. Geef het diamodel weer en vergelijk het vervolgens met de dia's om te zien wat er per dia is toegevoegd. Het poppetje is gemaakt met de tekenknoppen in PowerPoint, met name met AutoVormen en lijnstijlen. Zo zijn bijvoorbeeld de benen met de optie Blokpijlen in AutoVormen gemaakt. U hebt misschien ook al gezien dat de kleuren anders zijn. Hiertoe is één van de 9 kleurencombinaties van deze ontwerpsjabloon gekozen. Kleurencombinaties bestaan uit 8 vaste kleuren voor de titel, overige tekst, lijnen, schaduw, achtergrond en accenten. Als u de standaardkleuren gebruikt bij het typen van tekst of het tekenen van objecten, worden deze kleuren gewijzigd zodra u een andere combinatie selecteert. Als u niet wilt dat de nieuwe kleur bij een andere combinatie opnieuw wordt gewijzigd, moet u een kleur kiezen die niet Automatisch is of die niet in de kleurencombinatie voorkomt. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Modellen AutoVormen Lijnstijl Blokpijlen Kleurencombinaties Kennismaken met PowerPoint Pagina 1 van 9

Kennismaken met PowerPoint Wat kunt u maken? Presentaties op het scherm Webpagina's voor gebruik op het web Overheads in kleur en zwart-wit Afdrukken in kleur en zwart-wit 35 mm-dia's Hand-outs Sprekersnotities Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is vervolgens verwijderd om plaats te maken voor de afbeeldingen. Er is animatie gebruikt om de tekst per opsommingsteken weer te geven (met Aangepaste animatie in het menu Diavoorstelling). Hiervoor is het effect Wissen naar beneden gekozen. Ook aan de afbeeldingen is animatie toegevoegd. Hiervoor is het effect Oplossen gebruikt. De afbeeldingen zijn gemaakt met de AutoVormen en lijnen in PowerPoint. Er zijn verschillende opvullingen gebruikt, waaronder transparante opvulling. Deze opvulling is gebruikt om de overheadtransparanten een doorzichtig uiterlijk te geven. De objecten zijn gegroepeerd zodat het gehele object in één keer beweegt. De afbeelding van de computer is gemaakt van een illustratie en vervolgens samengevoegd met een van de 'dia's'. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Animatie AutoVormen Opvulling Groeperen, groep opheffen en hergroeperen Illustraties Kennismaken met PowerPoint Pagina 2 van 9

Kennismaken met PowerPoint Weergaven Een weergave bepaalt hoe u de presentatie ziet en kunt bewerken. Er zijn meerdere weergaven waarin u de dia kunt bewerken… Normale weergave Diasorteerderweergave Diavoorstellingsweergave Met de weergaveknoppen linksonder in het PowerPoint-venster kunt u tussen de weergaven schakelen. Lorem Ipsum Tincidunt ut Delor sit amet consectetuer Nonummy nibh euismod Magna aliquam Exerci tation Nonummy nibh eui 1 2 4 3 Delor sit amet consectetuer adipiscing elit sed diam Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. Beide kolommen bevatten tekst. De figuren zijn gemaakt met de tekst- en tekenknoppen in PowerPoint. Het uitvergrote gebied is getekend met de knop Vrije vorm. Hieraan is het effect Aangepaste animatie toegevoegd, dat wordt gestart enkele seconden nadat u deze dia hebt weergegeven. Op deze dia staat de eerste informatieknop. Ook deze knop is gemaakt met Actieknoppen in het menu AutoVormen. Met deze knop springt u echter niet naar een andere dia in de presentatie. De knop is namelijk zo ingesteld dat deze een programma uitvoert. In het vak onder Programma uitvoeren is de juiste opdracht ingevoerd die de gebruiker naar het relevante onderwerp in de Help-informatie brengt. Omdat het onderwerp dat met de informatieknop wordt weergegeven per dia varieert, maakt de knop geen deel uit van het diamodel. De knop is op elke dia opnieuw getekend en ingesteld. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Vrije vorm Animatie Actieknoppen Actie-instellingen Modellen Weergave-knoppen Kennismaken met PowerPoint Pagina 3 van 9

Kennismaken met PowerPoint De normale weergave: 3 deelvensters Links ziet u een overzicht van de presentatie. Klik hier voor meer informatie over het overzichtsvenster. Rechts ziet u de huidige dia met alle afbeeldingen en objecten. Klik hier voor meer informatie over het diavenster. Notities staan in het deelvenster onder het diavenster. Overzichts-venster Dia-venster Lorem Ipsum Tincidunt ut Delor sit amet consectetuer Nonummy nibh euismod Magna aliquam Exerci tation Nonummy nibh eui 1 2 4 3 Exerci tation Nonummy nibh eui Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. Op de tekst 'Klik hier voor meer informatie over…' kan worden geklikt om gedetailleerde informatie over het overzichts- en diavenster weer te geven. Deze techniek werd ook al in dia 2 gebruikt. De toelichtingen zijn gemaakt met de AutoVorm Toelichtingen. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Toelichtingen Delor sit amet consectetuer adipiscing elit sed diam Nonummy nibh euismod Notitie-venster Kennismaken met PowerPoint Pagina 4 van 9

Kennismaken met PowerPoint Het overzichtsvenster In het overzichtsvenster wordt alleen de tekst van een presentatie weergegeven, dus zonder afbeeldingen. In dit venster kunt u snel uw tekst typen, bewerken en opnieuw rangschikken. Wijzig het formaat van het overzichtsvenster of klik op de knop Overzichtsweergave voor een groter werkgebied. Wijzig met slepen en neerzetten de volgorde van de dia’s of items met opsommingstekens. Delor sit amet consectetuer adipiscing elit sed diam Nonummy nibh euismod Tincidunt ut Laoreet dolore Magna aliquam Exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea com Lorem Ipsum Delor sit amet consectetuer Smoo Nonummy nibh eui Exerci tation 1 2 4 3 Terug Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. Dit is een verborgen dia. Verborgen dia's worden alleen weergegeven als de persoon die de voorstelling bekijkt dat wil. In dit geval kan de dia worden weergegeven door op de tekst 'Klik hier voor meer informatie…' te klikken. De dia wordt anders gewoon overgeslagen. De opdracht Dia verbergen bevindt zich in het menu Diavoorstelling. De knop Terug is gemaakt van een lege actieknop, waarop het woord Terug is getypt. De knop is vervolgens op de knop met de pijl naar rechts geplaatst, die op elke dia wordt weergegeven. De actie is zo ingesteld dat de vorige dia opnieuw wordt weergegeven, wanneer er op de knop wordt geklikt. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Verborgen dia's Actieknoppen Actie-instellingen De knop Overzichtsweergave Kennismaken met PowerPoint Pagina 5 van 9

Kennismaken met PowerPoint Het diavenster Dit venster geeft weer hoe de afzonderlijke dia's in uw presentatie eruitzien. Gebruik het diavenster om afbeeldingen, tekst, grafieken en andere objecten toe te voegen. Met de schuifbalk gaat u naar de andere dia's in de presentatie. Wijzig het formaat van het diavenster of klik op de knop Diaweergave voor een groter werkgebied. Exerci tation Nonummy nibh eui 1 2 4 3 Terug Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. Lees de notities bij dia 7 voor informatie over het maken van een 'verborgen' dia en de knop Terug. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Verborgen dia's Kennismaken met PowerPoint Pagina 6 van 9 De knop Diaweergave

Kennismaken met PowerPoint De diasorteerderweergave Activeer de diasorteerder-weergave door op de knop Diasorteerderweergave te klikken. In deze weergave worden alle dia's in uw presentatie zeer klein weergegeven. Wijzig de diavolgorde met slepen en neerzetten door een of meer dia's te selecteren en naar een andere plaats te slepen. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is verwijderd om plaats te maken voor een afbeelding. Deze dia bevat een schermafdruk van de diasorteerderweergave. De schermafdruk is gemaakt met de toets Print Screen. Vervolgens is de schermafdruk in Microsoft Photo Editor geplakt en bewerkt en opgeslagen. Daarna is de afbeelding weer ingevoegd in PowerPoint. Het formaat is zodanig aangepast dat de afbeelding goed wordt weergegeven in een diavoorstelling met een schermresolutie van 800x600. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Figuur invoegen Figuur opmaken Formaat van figuur wijzigen De knop Diasorteerderweergave Kennismaken met PowerPoint Pagina 7 van 9

Kennismaken met PowerPoint De diavoorstellingsweergave Op dit moment wordt de presentatie weergegeven in de diavoorstellingsweergave. Gebruik deze weergave om te kijken hoe de presentatie als voorstelling wordt weergegeven en om de presentatie elektronisch aan een publiek te presenteren. In de diavoorstellingsweergave vult uw presentatie het hele scherm en worden alle animatie- en overgangseffecten weergegeven. Klik met de muis om naar de volgende dia te gaan of gebruik de cursortoetsen om naar de vorige of volgende dia te gaan. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De animatie is toegevoegd met de opdracht Aangepaste animatie. De tekst is zo ingesteld dat de animatie vanzelf begint, zonder dat de gebruiker hoeft te klikken. Met de opdracht Aangepaste animatie hebt u honderden verschillende animatie-effecten tot uw beschikking en kunt u tevens instellen wanneer een animatie begint, in welke volgorde de animaties plaatsvinden en wat er gebeurt wanneer de animatie is afgelopen. Klik in het menu Diavoorstelling op Aangepaste animatie en bestudeer de mogelijkheden. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Diavoorstelling Animatie Kennismaken met PowerPoint Pagina 8 van 9

Kennismaken met PowerPoint Samenvatting Met PowerPoint kunt u elektronische diavoorstellingen, webpagina's, overheads, sprekersnotities en hand-outs maken. Uw presentatie bestaat uit één bestand met meerdere dia's. Met de verschillende weergaven kunt u uw presentatie op verschillende manieren bekijken en bewerken. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Omdat dit de laatste dia van dit onderdeel van de presentatie is, zijn de actie-instellingen voor de knop met de pijl naar rechts aangepast. Allereerst is er een duplicaat van de knop bovenop de standaardknop geplaatst. (Zoals u weet, maakt de standaardknop onderdeel uit van het diamodel en wordt deze dus op elke dia weergegeven.) Vervolgens is de actie van het duplicaat zo ingesteld dat de gebruiker teruggaat naar de dia met de inhoudsopgave. Op deze dia kan de gebruiker kiezen welk gedeelte van de zelfstudie moet worden weergegeven. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Actie-instellingen Kennismaken met PowerPoint Pagina 9 van 9

Uw eerste presentatie maken Inhoud Klik hier als u nog niet weet wat u wilt vertellen of hoe u uw eerste presentatie moet organiseren. U leert eerst hoe u moet omgaan met de wizard AutoInhoud. Klik hier als u wel weet wat u wilt vertellen. U gaat een geheel nieuwe presentatie maken. 1 Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Titeldia. Lees de notities bij dia 1 en 2 voor informatie over opsommingstekens, knoppen, actie-instellingen en het maken van tekst waarop een gebruiker kan klikken om naar een ander gedeelte in de presentatie te gaan. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Opsommingstekens toevoegen of verwijderen Actieknoppen Actie-instellingen 2 Uw eerste presentatie maken Pagina 1 van 9

Uw eerste presentatie maken De wizard AutoInhoud Selecteer de wizard AutoInhoud Selecteer de wizard AutoInhoud als u PowerPoint voor de eerste keer start. Met de wizard AutoInhoud maakt u een presentatie met een titeldia en een aantal onderwerpdia's. De wizard geeft suggesties voor de inhoud en opbouw van de presentatie. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is verwijderd om plaats te maken voor de afbeelding. U ziet dat het poppetje nu een potlood vasthoudt in plaats van een dia. Lees de notities bij dia 3 als u wilt weten hoe dit is gedaan. Lees de notities bij dia 9 als u wilt weten hoe de schermafdruk is gemaakt en is ingevoegd in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Figuur invoegen Figuur opmaken Formaat van figuur wijzigen Uw eerste presentatie maken Pagina 2 van 9

Uw eerste presentatie maken De wizard AutoInhoud Volg de stapsgewijze instructies van de wizard. Als u alle instructies hebt uitgevoerd, maakt de wizard AutoInhoud een presentatie met een titeldia en een aantal onderwerpdia's. Overzicht markt Markt: verleden, heden en toekomts Wijzigingen bestuderen in marktaandeel, leiding, marktverschuivingen, enz Productdefinitie Product/diensten omschrijven Klik hier om notities toe te voegen 2 4 3 1 Markt: verleden, heden en toekomst Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is verwijderd om plaats te maken voor de afbeelding. Alle afbeeldingen op deze dia zijn gemaakt met de tekenknoppen in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Tekenen Manieren om te tekenen Uw eerste presentatie maken Pagina 3 van 9

Uw eerste presentatie maken De wizard AutoInhoud Selecteer de voorgestelde tekst en vervang de tekst door uw eigen woorden. Ga met de werkbalk naar de volgende dia. Overzicht markt Markt: verleden, heden en toekomst Wijzigingen bestuderen in marktaandeel, leiding, marktverschuivingen, enz. Productdefinitie Product/diensten omschrijven 2 4 3 1 Achtergrond Overzicht markt Markt: verleden, heden en toekomst Wijzigingen bestuderen in marktaandeel, leiding, marktverschuivingen, enz. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is verwijderd om plaats te maken voor de afbeelding. Hier hebben we een aantal animatie-effecten gebruikt om u te laten zien wat er gebeurt als u tekst selecteert en eroverheen typt. De items zijn allemaal op elkaar gestapeld zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn als de presentatie wordt weergegeven. Als u echter deze dia afdrukt, is het mogelijk dat het gedeelte waarin de animaties plaatsvinden, onleesbaar is! Als u een presentatie maakt die moet worden afgedrukt, is het vaak verstandig geen gebruik te maken van dit soort animatie. Een andere oplossing is om de animaties te verdelen over meerdere dia's en alleen die dia's af te drukken die u aan uw publiek wilt geven. Aangezien deze zelfstudie is gemaakt om als diavoorstelling op het scherm weer te geven, hoefden wij hier geen rekening met afdrukproblemen te houden. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Animatie Afdrukken Klik hier om notities toe te voegen Uw eerste presentatie maken Pagina 4 van 9

Uw eerste presentatie maken Samenvatting van de wizard AutoInhoud U gebruikt de wizard AutoInhoud om een presentatie te maken als u nog niet precies weet hoe u dit moet doen. U vervangt de voorgestelde tekst door uw eigen woorden. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Omdat dit de laatste dia van dit onderwerp is, zijn de actie-instellingen voor de pijl naar rechts aangepast. Allereerst is er een duplicaat van de knop bovenop de standaardknop geplaatst. (Zoals u weet, maakt de standaardknop onderdeel uit van het diamodel en wordt deze dus op elke dia weergegeven. Telkens wanneer u de actie van een knop op het model wilt wijzigen, moet er een nieuwe knop bovenop worden geplaatst.) Vervolgens is de actie van het duplicaat zo ingesteld dat u nu naar de eerste dia van het onderdeel Uw eerste presentatie maken gaat. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Actie-instellingen Modellen Uw eerste presentatie maken Pagina 5 van 9

Uw eerste presentatie maken Inhoud Klik hier als u nog niet weet wat u wilt vertellen of hoe u uw eerste presentatie moet organiseren. U leert eerst hoe u moet omgaan met de wizard AutoInhoud. Klik hier als u wel weet wat u wilt vertellen. U gaat een geheel nieuwe presentatie maken. 1 Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Titeldia. Lees de notities bij dia 1 en 2 voor informatie over opsommingstekens, knoppen, actie-instellingen en het maken van tekst waarop een gebruiker kan klikken om naar een ander onderdeel in de presentatie te gaan. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Opsommingstekens toevoegen of verwijderen Actieknoppen Actie-instellingen 2 Uw eerste presentatie maken Pagina 1 van 9

Uw eerste presentatie maken Begin bij het begin Selecteer Ontwerpsjabloon Selecteer Ontwerpsjabloon in het dialoogvenster dat wordt weergegeven als u PowerPoint start en kies een sjabloon voor uw presentatie. Klik op verschillende ontwerpsjablonen om ze te bekijken in het voorbeeldvenster, totdat u er een heeft gevonden die u wilt toepassen. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is verwijderd om plaats te maken voor de afbeelding. Lees de notities bij dia 9 als u wilt weten hoe de schermafdruk is gemaakt en is ingevoegd in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Figuur invoegen Figuur opmaken Uw eerste presentatie maken Pagina 6 van 9

Uw eerste presentatie maken Begin bij het begin Kies vervolgens een AutoIndeling. De AutoIndelingen in PowerPoint zorgen voor een goede uitlijning en positie van tekst en objecten op de dia. Selecteer een AutoIndeling die het meest geschikt is voor de informatie die u op de dia wilt weergeven. AutoIndelingen in PowerPoint Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is verwijderd om plaats te maken voor de afbeelding. Lees de notities bij dia 9 als u wilt weten hoe de schermafdruk is gemaakt en is ingevoegd in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Figuur invoegen Figuur opmaken Blader naar beneden voor meer AutoIndelingen Uw eerste presentatie maken Pagina 7 van 9

Uw eerste presentatie maken Begin bij het begin Tijdelijke aanduiding voor de titel Volg de instructies op het scherm bij het typen van tekst in de tijdelijke aanduidingen op de dia. De opsommingstekens worden automatisch weergegeven. Druk op Tab om in te springen (niveau verlagen.) Klik om een titel te maken. Klik om tekst toe te voegen Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De tweede kolom is van de standaardlocatie naast de eerste kolom verplaatst naar de ruimte onder de eerste kolom. Het opsommingsteken, de tekststijl en de tekengrootte in de tweede kolom komen overeen met die in de eerste. Door de tekst te verdelen over de twee kolommen is het mogelijk onafhankelijke animatie-effecten en tijdsinstellingen in te stellen voor de twee tekstblokken en kan er tussen de tekst met animatie ook objecten met animatie worden ingevoegd. De afbeeldingen zijn gemaakt met de tekenknoppen in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Tekenen Manieren om te tekenen Animatie Tijdelijke aanduiding voor tekst met opsommingstekens Selecteer Nieuwe dia in het menu Invoegen. Beeld Invoegen Opmaak Nieuwe dia… Ctrl+M Nieuwe dia invoegen Uw eerste presentatie maken Pagina 8 van 9

Uw eerste presentatie maken Begin bij het begin - samenvatting Kies een ontwerp voor uw presentatie. Kies een AutoIndeling die geschikt is voor de informatie die u op de nieuwe dia wilt zetten. Typ de titel en de tekst in de tijdelijke aanduidingen op de dia. Voeg extra dia's toe. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Lees de notities bij dia 16 als u wilt weten hoe de pijl naar rechts is aangepast om naar de dia met de inhoudsopgave aan het begin van de zelfstudie te gaan en niet, zoals gewoonlijk, naar de volgende dia. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Knoppen Uw eerste presentatie maken Pagina 9 van 9

Uw eerste presentatie aanpassen Inhoud In dit onderdeel wordt het volgende behandeld: Een nieuw uiterlijk kiezen Tekeningen en diagrammen toevoegen Grafieken toevoegen Illustraties toevoegen Uw logo toevoegen of alle dia's wijzigen Figuren, tabellen, organigrammen, WordArt-tekenobjecten en multimedia toevoegen Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Titeldia. Lees de notities bij dia 3 voor informatie over het wijzigen van de kleur. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Kleurencombinaties Uw presentatie aanpassen Pagina 1 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Een nieuw uiterlijk kiezen Ontwerpsjablonen zijn professioneel ontworpen sjablonen die u op elk gewenst moment op uw presentatie kunt toepassen. Elke ontwerpsjabloon beschikt over modellen die de achtergrond, kleuren, lettertypen, opsommings-tekens en tekengrootte bepalen. Selecteer Ontwerpsjabloon toepassen in het menu Opmaak als u een nieuw ontwerp voor uw hele presentatie wilt selecteren. De inhoud van de presentatie wordt niet gewijzigd. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. U ziet dat het poppetje nu een palet vasthoudt. Lees de notities bij dia 3 voor meer informatie hierover. Lees de notities bij dia 9 als u wilt weten hoe de schermafdrukken zijn gemaakt en zijn ingevoegd in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Figuur invoegen Figuur opmaken Dezelfde presentatie met vier verschillende ontwerpsjablonen. Uw presentatie aanpassen Pagina 2 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Een nieuw uiterlijk kiezen Een kleurencombinatie is een set van 8 uitgebalanceerde kleuren die u kunt toepassen op titels, tekst en afbeeldingen. Elke ontwerpsjabloon bevat een aantal kleurencombinaties waaruit u kunt kiezen. U kunt een nieuwe kleurencombinatie selecteren voor een aantal dia's of voor alle dia's in uw presentatie. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Lees de notities bij dia 9 als u wilt weten hoe de schermafdrukken zijn gemaakt en zijn ingevoegd in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Figuur invoegen Figuur opmaken Dezelfde ontwerp-sjabloon waarop verschillende kleuren-combinaties zijn toegepast. Uw presentatie aanpassen Pagina 3 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Een tekening of diagram toevoegen Met de AutoVormen in PowerPoint kunt u diagrammen en andere objecten tekenen. Klik op de vorm en begin met typen. De tekst wordt automatisch aan de vorm gekoppeld. Gewoon klikken en typen Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De diagrammen zijn gemaakt met de AutoVormen in PowerPoint. Ze zijn gevuld met de kleuren uit de kleurencombinatie. Dit betekent dat bij het instellen van een andere kleurencombinatie, de kleuren van de AutoVormen worden gewijzigd overeenkomstig de nieuwe combinatie. Met de opdracht Aangepaste animatie is aan de diagrammen een animatie-effect toegevoegd waardoor deze één voor één worden weergegeven. Bij het woord 'typen' verschijnen de letters na elkaar, zodat het lijkt alsof er op het scherm wordt getypt. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoVormen Kleurencombinaties Animatie Uw presentatie aanpassen Pagina 4 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Een grafiek toevoegen Voeg een nieuwe dia in en selecteer een indeling met een grafiek. Dubbelklik op de tijdelijke aanduiding voor een grafiek om een grafiek te maken. Vervang de voorbeeld-gegevens door uw eigen gegevens. Klik buiten de grafiek op de dia om terug te gaan naar PowerPoint. Dubbelklik op de grafiek als u deze opnieuw wilt bewerken. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Twee tekstkolommen. De afbeeldingen zijn gemaakt met de tekenknoppen in PowerPoint. Door de animatie-effecten ziet u wat er gebeurt als u de voorbeeldgegevens vervangt door uw eigen gegevens en ook wat dit voor gevolgen heeft voor de grafiek. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Tekenen Animatie x 4 5 3 2 1 A B C D Oost West Noord 20.4 27.4 90 30.6 38.6 34.6 31.6 45.9 46.9 45 43.9 10 20 30 40 50 60 70 80 90 42 Uw presentatie aanpassen Pagina 5 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Illustraties toevoegen Klik op de knop Illustratie invoegen om naar de verzameling illustraties te gaan. U kunt kiezen uit honderden afbeeldingen. U kunt de illustratie op de dia verplaatsen en het formaat ervan wijzigen. U vindt nog meer illustraties op de cd met Microsoft Office en op het web. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De illustraties zijn gekozen uit de illustraties die standaard bij Microsoft Office en Microsoft PowerPoint worden geleverd. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Illustraties Uw presentatie aanpassen Pagina 6 van 10

Uw presentatie aanpassen Pagina 7 van 10 Uw eerste presentatie aanpassen Een logo toevoegen of alle dia's wijzigen Met het diamodel kunt u op elke dia iets toevoegen of wijzigen. Modellen bevatten opmaakgegevens over elementen die op elke dia in uw presentatie voorkomen, zoals de titel, tekst, opsommingstekens en objecten op de achtergrond. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Typ voor meer informatie het volgende woord in de Office-assistent: AutoIndelingen Uw presentatie aanpassen Pagina 7 van 10

Uw presentatie aanpassen Pagina 8 van 10 Uw eerste presentatie aanpassen Een logo toevoegen of alle dia's wijzigen Klik in het menu Beeld op Model en vervolgens op Diamodel. Voeg uw bedrijfslogo in op de gewenste positie in het diamodel. Als u klaar bent met het bewerken van het model, gaat u terug naar de dia's. Aliquip Com Ea ut Nisl Suscipit lobortis Exerci tation ullamcorper suscipit Magna aliquam Dolore laoreet Ut tincidunt And the logo appears on each slide Het logo wordt nu op elke dia weergegeven. Voeg het logo toe aan het model. Suscipit lobortis Exerci tation ullamcorper suscipit Magna aliquam Dolore laoreet Ut tincidunt Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De animatie-effecten die zijn toegevoegd aan de afbeeldingen laten zien dat het logo wordt toegevoegd aan het diamodel en vervolgens op elke dia wordt weergegeven. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Animatie Delor Consectetuer Nonummy nibh euismod Sit amet adipiscing Elit sed diam Lorum ipsum Klik om het opmaakprofiel van de modeltitel te bewerken Klik om de opmaakprofielen van de modeltekst te bewerken Tweede niveau Derde niveau Vierde niveau Vijfde niveau Lorem Ipsum Delor sit amet consectetuer adipiscing elit sed diam Nonummy nibh euismod Tincidunt ut Laoreet dolore Magna aliquam Exerci tation ullamcorper suscipit Uw presentatie aanpassen Pagina 8 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Andere afbeeldingen toevoegen U kunt vele andere objecten aan de dia’s toevoegen: Figuren Organigrammen Tabellen WordArt-tekenobjecten Multimedia Films en geluiden Gesproken tekst WordArt Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De foto wordt geleverd bij Microsoft Office. De andere afbeeldingen zijn gemaakt met behulp van de tekenknop WordArt in PowerPoint, de functie Tabel invoegen, illustraties en AutoVormen. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Tabel Tekenen WordArt Figuur invoegen AutoVormen Illustraties Uw presentatie aanpassen Pagina 9 van 10

Uw eerste presentatie aanpassen Samenvatting Kies een nieuw uiterlijk voor uw presentatie. Voeg tekeningen, diagrammen, grafieken en illustraties toe aan uw dia's. Voeg uw logo toe of breng een wijziging aan in alle dia's. Voeg figuren, organigrammen, WordArt-tekenobjecten, tabellen en multimedia toe. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Lees de notities bij dia 16 als u wilt weten hoe de pijl naar rechts is aangepast om naar de dia met de inhoudsopgave aan het begin van de zelfstudie te gaan en niet, zoals gewoonlijk, naar de volgende dia. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Actieknoppen Actie-instellingen Uw presentatie aanpassen Pagina 10 van 10

Uw eerste presentatie presenteren Inhoud In dit onderdeel wordt het volgende behandeld: Presentaties op het scherm Overheads in kleur en zwart-wit Hand-outs Sprekersnotities Publiceren op het web Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Titeldia. Vervolgens is er een nieuwe kleurencombinatie toegepast om aan te geven dat dit het begin van een nieuw onderdeel in de zelfstudie is. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Kleurencombinaties Uw presentatie presenteren Pagina 1 van 7

Uw eerste presentatie presenteren Diavoorstelling Gebruik de diavoorstellingsweergave om de presentatie als een diavoorstelling te bekijken en om de presentatie elektronisch aan een publiek te presenteren. Geef de items met opsommingstekens één voor één weer door animatie-effecten te gebruiken. Voorzie diagrammen en grafieken van animaties. Kies overgangseffecten om van de ene naar de andere dia te gaan. Voeg geluid en films toe aan de dia's. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Behalve dat de kleurencombinatie is gewijzigd, heeft er ook een wijziging in het poppetje plaatsgevonden. Hij heeft een nieuwe rechterarm gekregen en houdt nu een monitor vast in plaats van een palet. Lees de notities bij dia 3 voor meer informatie hierover. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Ontwerpsjabloon Kleurencombinaties Uw presentatie presenteren Pagina 2 van 7

Uw presentatie presenteren Pagina 3 van 7 Uw eerste presentatie presenteren Overheads en afdrukken van dia's op papier U kunt uw presentatie afdrukken in kleur, grijswaarden of puur zwart-wit. Voorbeelden in zwart-wit bekijken. Met Voorbeeld grijswaarden ziet u hoe uw overheads en afdrukken op papier er in zwart-wit uitzien. Kleur Grijswaarden Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Lees de notities bij dia 9 als u wilt weten hoe de schermafdrukken zijn gemaakt en zijn ingevoegd in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Figuur invoegen Figuur opmaken Uw presentatie presenteren Pagina 3 van 7

Uw eerste presentatie presenteren Hand-outs U kunt hand-outs afdrukken voor de deelnemers aan de vergadering. U kunt zelf kiezen hoeveel dia's u per pagina wilt afdrukken. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De afbeeldingen zijn gemaakt met de tekenknoppen in PowerPoint. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Tekenen Uw presentatie presenteren Pagina 4 van 7

Uw eerste presentatie presenteren Notities Als u een afdruk maakt van uw notities, kunt u deze tijdens de presentatie als geheugensteuntje gebruiken. Via het menu Beeld kunt u zien hoe een afdruk van een notitiepagina eruitziet. Afbeelding van dia Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. De afbeeldingen zijn gemaakt met de tekenknoppen in PowerPoint, met name met de AutoVormen Basisvormen en Toelichtingen. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Tekenen AutoVormen Notities Uw presentatie presenteren Pagina 5 van 7

Uw eerste presentatie presenteren Publiceren op het web Als u uw presentatie opslaat in HTML-indeling, kunt u deze publiceren op het web, zodat personen die de presentatie hebben gemist deze alsnog kunnen bekijken. Uw collega's kunnen de webpresentatie bekijken in hun webbrowser. Open de HTML-bestanden in PowerPoint om de presentatie bij te werken of om er wijzigingen in aan te brengen. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Typ voor meer informatie het volgende woord in de Office-assistent: AutoIndelingen Uw presentatie presenteren Pagina 6 van 7

Uw eerste presentatie presenteren Samenvatting Gebruik de diavoorstellingsweergave om de presentatie als een diavoorstelling te bekijken en om de presentatie elektronisch aan een publiek te presenteren. Druk overheads af in kleur of zwart-wit. Maak hand-outs voor het publiek. Gebruik sprekersnotities als geheugensteuntje bij de presentatie. Publiceer uw presentatie op het web. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Lijst met opsommingstekens. Lees de notities bij dia 16 als u wilt weten hoe de pijl naar rechts is aangepast om naar de dia met de inhoudsopgave aan het begin van de zelfstudie te gaan en niet, zoals gewoonlijk, naar de volgende dia. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: Actieknoppen Actie-instellingen Uw presentatie presenteren Pagina 7 van 7

Waar vindt u meer informatie Met de Office-assistent kunt u Help-informatie weergeven. De Office-assistent biedt richtlijnen voor het maken van een geslaagde en professioneel uitgevoerde presentatie. In deze richtlijnen zijn adviezen opgenomen van Dale Carnegie Training®. De website Microsoft Office Update bevat de laatste informatie en biedt gratis bestanden die u kunt downloaden. Klik hiervoor in het menu Help op Office op het web. Voor deze dia is gebruikgemaakt van de AutoIndeling Titeldia Lees de notities bij dia 3 voor informatie over het wijzigen van de kleur. Typ voor meer informatie de volgende woorden in de Office-assistent: AutoIndelingen Kleurencombinaties Extra Pagina 1 van 2

Extra Open deze presentatie in PowerPoint en kijk hoe deze is opgebouwd. In het notitievenster wordt beschreven hoe deze presentatie is gemaakt. Extra Pagina 2 van 2