3 Havo H 2 Paragraaf 7+8.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een ontdekkingstocht onder Zeeland, ongekend!
Advertisements

Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging
§6 Begin Holoceen Kenmerkend voor de laatste jaar is dat de temperatuur weer stijgt. Je kent inmiddels het gevolg => stijging van de zeespiegel.
Wat is veen? Laagveen Hoogveen Veen in de geologische tijdschaal
Basisstof 7: Onderzoeksmethoden
17 Het bovenste deel van de aardkorst
Par. 2 Landschappen in beweging
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
Het Nederlands Landschap
Zuid oost azie Natuurrampen.
Delfstoffen in Nederland H1 §4.1 Nederland in beweging
3 vwo 2 aarde §8, 9 en 10.
GESTEENTEN.
Hoofdstuk 1 Reis vanaf het middelpunt van de aarde
Geologie Blz
P3.1 Het eind van een olietijdperk
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
KNAG-dag 2008 Workshop De aarde als systeem
§ 1 NATUURLIJKE OMGEVING
Geologie.
Landschappen.
De geologische tijdschaal
Energie Fossiele energie.
Hoofdstuk 2 Afbraak en opbouw van het landschap
Wat is veen? Laagveen Hoogveen Veen in de geologische tijdschaal
Planning: Uitleg paragraaf 2.1
Geologische tijdschaal & Datering
§4.3 Delfstoffen in de diepte
5 VWO Vrijdag 24 sept (les 11) Handout par. 12 en par. 13: Aanvullen en aantekeningen toevoegen Par. 13: “Bomen planten is het verplaatsen.
Hoofdstuk 2 Aarde: Middellandse Zeegebied Paragraaf 4
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 6 t/m 8
Kusttypes rond de Noordzee.
ORGELPIJPEN EN REUZEHAGEDISSEN
EXOGENE KRACHTEN HOOFDSTUK 4.
3 havo H1 aarde §2.
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 6 t/m 8
2.4: veranderend klimaat.
Kenmerkende dieren (fossielen)
H 2 Bronnen van energie.
3 havo 2 aarde §2, 3 en 4.
In de kustvlakte… De lagen sediment waaruit de
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Fossiele brandstoffen
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Evolutie les 2 Aanwijzingen over de evolutie van het leven.
3 havo 2 Aarde Par
3/4 vmbo Bronnen van energie § 2-5
3 havo Hoofdstuk 2 Aarde § 2-3
Aarde 3 havo Hoofdstuk 2 Aarde § 4.
§ 4 Het dagboek van de aarde
3 Hoe wordt de geologische tijd onderverdeeld?
In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook.
y.gvh Deze is uit het zonnestelsel omdat de planeet te klein was, maar hij staat er toch op. De naam van de planeet is ’’pluto’’.
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Paragraaf 1 Afrika: een rijk werelddeel?
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § 2-4. Het weer Weer Atmosfeer Toestand van de atmosfeer op een bepaald moment op een bepaalde plaats Luchtlaag die om.
Havo 2 De aarde.
Aardrijkskunde samenvatting
Ontstaan van Nederland
PLATENTEKTONIEK.
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Herhaling en vragen par. 1.3
Nederland jaar geleden
Geschiedenis van de aarde
6.6 De aardkorst wordt aangevallen
Aarde – Opbouw en afbraak van het reliëf op aarde
Hoofdstuk 7 Wat een landschap!
Hand-outs bij de powerpoint voorstelling over het Nederlands Landschap
Bemesting; Bodem Zone.college
Transcript van de presentatie:

3 Havo H 2 Paragraaf 7+8

Geologische tijdschaal ERA PERIODE OUDERDOM (in miljoen jaar) Kenozoicum Kwartair 0 - 2 Tertiair 2 - 66 Mesozoicum Krijt 66 - 144 Jura 144 - 208 Trias 208 - 245 Paleozoicum Perm 245 - 286 Carboon 286 - 360 Devoon 360 - 408 Siluur 408 - 438 Ordovicium 438 - 505 Cambrium 505 - 570 Precambrium 570 - 2.500 2.500 - 3.800 3.800 - 4.600

Basisbegrippen Landschap: zichtbare deel aardoppervlak Geologie: ontstaansgeschiedenis aardkorst Fossielen: afdruk/versteend restant plant/dier Hoe weten we dat Nederland zo op die plekken heeft gelegen?

Nederland… ERA PERIODE OUDERDOM (in miljoen jaar) Kenozoicum Kwartair 0 - 2 Tertiair 2 - 66 Mesozoicum Krijt 66 - 144 Jura 144 - 208 Trias 208 - 245 Paleozoicum Perm 245 - 286 Carboon 286 - 360 Devoon 360 - 408 Siluur 408 - 438 Ordovicium 438 - 505 Cambrium 505 - 570 Precambrium 570 - 2.500 2.500 - 3.800 3.800 - 4.600

Pleistoceen

Pleistoceen Water, ijs en wind vormt het landschap 8

: Glaciaal Tot waar komt het ijs? HUN-lijn 9

Preglaciaal Saalien Eemien Weichsel Holoceen

Fluvioglaciale afzetting Preglaciaal Saalien Eemien Weichsel Holoceen Fluvioglaciale afzetting Keileem 11

Holoceen

Perm Krijt Carboon Perm ondiepe zeeën onder subtropische zeeën De ondergrond van Nederland weerspiegelt de klimaatomstandigheden van de plaats op aarde Perm ondiepe zeeën onder woestijn- omstandigheden Steenzout Het water verdampte en het zout bleef achter. Krijt subtropische zeeën Kalksteen, de overblijfselen van ontelbare kalkskeletjes en schelpen van diertjes die in zee hebben geleefd. Perm woestijn- omstandigheden versteende duinafzettingen Carboon tropisch moerassen In de steenkool komen afdrukken voor van tropische moerasplanten.

Delfstoffen in de diepte Voor een klein land is Nederland zeer rijk aan delfstoffen. Het voorkomen en de verspreiding kun je alleen verklaren m.b.v. de geologische opbouw en geschiedenis van de ondergrond!

Delfstoffen in de diepte: steenkool veen Als veen steeds meer wegzakt en bedekt raakt met lagen sediment wordt al het water en gas eruit geperst: inkolingsproces plantenresten veranderen zo in steenkool. steenkool

Delfstoffen in de diepte: steenkool Vergelijk de kaart en de doorsnede: welke uitspraken zijn juist? 1 Steenkool komt alleen in Limburg voor op winbare diepte. 2 Steenkool komt overal in de Nederlandse ondergrond voor. 3 Steenkool wordt gewonnen in Zuid-Limburg.

Delfstoffen in de diepte: aardgas Aardgas wordt gewonnen in de noordelijke helft van Nederland. Maar hoe ontstaat aardgas en wat verklaart de spreiding?

Aardgas is een bijproduct van het inkolingsproces. Delfstoffen in de diepte: aardgas water gas Aardgas is een bijproduct van het inkolingsproces. Aangezien gas licht is, wordt het uit het gesteente geperst, stijgt op en verdwijnt in de … atmosfeer.

Delfstoffen in de diepte: aardgas water gas Aardgas is een bijproduct van het inkolingsproces. Aangezien gas licht is, wordt het uit het gesteente geperst, stijgt het op en verdwijnt het in de atmosfeer. Tenzij het gas in de ondergrond wordt tegengehouden door een ondoordringbare laag.

Delfstoffen in de diepte: aardgas Op een aantal plaatsen in Nederland zijn de steenkoollagen bedekt met lagen zandsteen en zout. (Perm – ondoordringbaar) zout► reservoir- gesteente (Perm – poreus) zandsteen► moeder- gesteente (Carboon– ondoordringbaar) steenkool►

Delfstoffen in de diepte: aardgas (Perm – ondoordringbaar) zout► (Perm – poreus) zandsteen► steenkool► (Carboon– ondoordringbaar)

Delfstoffen in de diepte: steenkool Waarom komt aardgas alleen in de noordelijke helft van Nederland voor? Welke uitspraken zijn juist? In het zuiden… A ontbreekt het moedergesteente. B ontbreekt het reservoirgesteente. C ontbreekt de zoutlaag. D zit het moedergesteente te diep. Perm Carboon

Delfstoffen in de diepte: aardolie Aardolie komt in de Nederlandse ondergrond maar weinig voor. De wijze van ontstaan lijkt op die van aardgas.

Delfstoffen in de diepte: aardolie (Krijt - schalie) reservoirgesteente► (Krijt - zandsteen) reservoirgesteente► (Jura - micro-organisme uit zee) moedergesteente►

Delfstofwinning: de gevolgen