Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het ‘Food Improvement Agents Package’ in de levensmiddelenwetgeving
Advertisements

Gastcollege Europees recht 4-VWO Canisius College Nijmegen: “Biertje?” 6 juni 2013 mr. M.F.G. Wools.
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Kenmerken van Keurmerken
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
GROENE VARKENS ZONDER RODE CIJFERS
Verordening mbt verstrekking voedselinformatie aan consumenten
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Weddeschalen & Weddebijslagen
Productie Wijn.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
“Leonardo Project” F&B 4You
Energiedranken in vraag en antwoord
1 PRIJSEVOLUTIES PRODUCENT/CONSUMENT - GESELECTEERDE PRODUCTEN januari 2011.
Evenredigheden.
Dranken en tussendoortjes
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
5. Brood nodig Recept / gisting
Bloed alcohol gehalte BAC formule.
3.4 Hoe wordt de BAC waarde bepaald?
2 Het lekkere van alcohol
Stoffen en stofeigenschappen
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Chronologie van maatregelen tegen de joden in het Derde rijk
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 06 oktober 2009.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Verpakkingen lezen.
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Jaarvergadering VIV 15 November 2011 Traceerbaarheid en labelling: Nieuwe Europese Regelgeving.
Doorsnede van een rivier
Gedistilleerd 2. Lesbrief 17.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 © GfK 2014 | Supermarktkengetallen | augustus 2014.
De juridische context van de digitale factuur.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Wijn.
De wet op de marktpraktijken en bescherming van de consument
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
Toegestane uitzonderingen voor de verkoop met verlies.
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Grondstoffen voor de bierbereiding
Nubel tools voor onze hoeveproducenten 27 oktober 2015 Ann Detelder Bron figuren in de ppt: studie recht van bij de boer(in),
WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
TEST BRON VWA START DE TEST Taak 3 Samen kom je verder!
Contactdag zuivel Etikettering: Wat moet vermeld worden en hoe kan je het bepalen? Katleen Coudijzer.
Dranken en tussendoortjes
Na deze les kun je: Uitleggen wat er in een receptuur moet staan
Wat staat er op een etiket?
IBS de verpakking Week 1 | Les 2..
Wijn.
Verpakkingen lezen.
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Week 3, les 1. IBS de verpakking
Dranken en tussendoortjes
Wat staat er op een etiket?
Transcript van de presentatie:

Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 … betreffende de verstrekking van voedingsinformatie aan de consumenten . 21/06/2014

Van toepassing vanaf 13 december 2014 . En voor alle lidstaten van de EU . 21/06/2014

1 : leesbaarheid / lettergrootte x - hoogte >= 1,2 mm 21/06/2014

2 : netto hoeveelheid inhoud lettergrootte <= 5 cl  2 mm > 5 cl en <= 20 cl  3 mm > 20 cl en <= 100 cl  4 mm > 100 cl  6 mm Is niet verplicht , maar minimaal 3 mm indien aangebracht 21/06/2014

3: vermelding van de allergenen en technische hulpstoffen Voorbeeld : SO2 , ascorbinezuur Moet duidelijk aangegeven zijn door ofwel ander lettertype andere kleur andere achtergrondkleur Niet nodig als ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat (bv Tarwebier) 21/06/2014

1) Glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen, met uitzondering van: a) Glucosestroop op basis van tarwe, met inbegrip van dextrose b) Maltodextrinen op basis van tarwe; c) Glucosestroop op basis van gerst; d) Granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten waaronder ethylalcohol uit landbouwproducten. 2) Eieren en producten op basis van eieren. 3) Vis en producten op basis van vis, met uitzondering van: a) Visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of carotenoidenpreparaten; b) Visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn. 4) Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als totaalgehalte aan SO2 moeten worden berekend voor producten die worden voorgesteld als klaar voor consumptie of als weer in de oorspronkelijke staat gebracht volgens de instructies van de fabrikanten. 21/06/2014

4 : ingrediëntenlijst Vrijgesteld voor alcoholische dranken met > 1,2 V % Alc !! Indien toch vermeld : volledig zijn , en vermelden in dalende volgorde van gewicht waarin zij bij de bereiding gebruikt zijn . De ingrediëntenlijst moet vooraf gegaan worden door de vermelding “ingrediënten”. Minder dan 2 % moet niet vermeld worden . Indien op een etiket een ingrediënt in woord of beeld afgebeeld wordt , moet de hoeveelheid vermeld worden . Niet van toepassing voor hop . 21/06/2014

4 : ingrediëntenlijst Vermelding van : additieven (bv ingrediënten : water , gerstemout , hop , gist , kleurstof : E150) aroma’s (bv aardbeien aroma) enzymen nanomaterialen (van 1 tot 100 nm) Niet vermelden : vitamines en mineralen (niet toegestaan in bier alc > 1,2 % vol) technische hulpstoffen (aanzuren brouwwater) 21/06/2014

5 : voedingswaardevermelding Is voorlopig niet verplicht voor dranken > 1,2 V % Alc . Maar wel verplicht vanaf 13 december 2016 . 21/06/2014

6 : oorsprongsetikettering + gegevens producent Vermelding van het land van oorsprong , of de plaats van herkomst . Vermelding van naam en adres van de fabrikant , de verpakker of verkoper 21/06/2014

7 : gezichtsveld = alle oppervlakten van een verpakking die kunnen gelezen worden vanuit één gezichtspunt , Moet in zelfde gezichtsveld : naam van het levensmiddel netto hoeveelheid alcoholvolumegehalte 21/06/2014

8 : lotnummer Moet het mogelijk maken de partij waartoe een levensmiddel behoord te identificeren . Ofwel - met letter L+code - enkel code als deze duidelijk te onderscheiden is - datum minimale houdbaarheid indien dag en maand bevat 21/06/2014

9 : zoetstoffen Vermelding “met zoetstof(fen)” “met suiker(s) en zoetstog(fen)” “bevat aspartaan” “bevat een bron van fenylalanine” “bevat zoethout” (afh. van gebruikte hoeveelheid) 21/06/2014

10 : vermelding “bier” + benaming van het product Bier van hoge gisting Charlieken 21/06/2014

11 : datum van minimale houdbaarheid Ten minste houdbaar tot … wanneer de vervaldag vermeld is Ten minste houdbaar tot einde … in de andere gevallen Is niet verplicht voor bier met alc. 10 % vol of meer 21/06/2014

12 : alcoholgehalte Vermelding alc. x % vol , of alcohol x % vol Maximum 1 cijfer na de komma . Tollerantie : tot max 5,5 % vol  0,5 % vol meer dan 5,5 % vol  1 % vol 21/06/2014

13 : extractgehalte stamwort Is niet verplicht . categorie Extractgehalte van de stamwort S 15,5 of hoger I 11 tot 15,5 II 7 tot 11 III 1 tot 7 21/06/2014

14 : zwangerschapslogo Moet vermeld worden (als waarschuwing tegen de consumptie van alcohol tijdens de zwangerschap) . 21/06/2014

15 : gezondheids -- en voedingsclaims Verboden voor bier met meer dan alc. 1,2 % vol . 21/06/2014

16 : aanwijzingen omtrent bewaren Bijvoorbeeld gekoeld bewaren bewaren bij ten hoogste 5 ° 21/06/2014

17 : statiegeld In geval retourverpakkingen statiegeld stat.g. Gevolg of voorafgaand het statiegeldbedrag . 21/06/2014

Dus … 21/06/2014

Verplichte vermelding : Gewenst : Benaming product 11) ingrediënten Gebruik zoetstoffen 12) voedingswaarde Allergenen 13) extractgehalte Ingrediënt in woord of beeld 14) zwangerschapslogo Netto hoeveelheid 15) voedingswaarde Houdbaarheidsdatum 16) bewaartips Lotnummer 17) glasbaklogo’s Gegevens producent (of verpakker of verkoper) Alcoholgehalte Statiegeldaanduiding Of gebruik maken van een checklist !! 21/06/2014

21/06/2014