Verteringsstelsel
Mond Kauwen: Oppervlakte groter + speeksel (1,5 l / etmaal) =enzym + slijm
Mond Amylase Zetmeel maltose (=disacharide) pH 6 – 7,5
Maag Opslag + maagsap = enzym + slijm + HCl
Maag Pepsinogeen = inactief pro-enzym Eiwit polypeptiden (= lange aminozuur ketens) pH 2,5
Maagportier pH daalt dicht pH stijgt open
Twaalfvingerige darm Begin dunne darm Afvoerbuis: Lever Alvleesklier
Lever Produceert gal Emulgeren vetten oppervlakte vergroten
Galblaas Gal tijdelijk opgeslagen in galblaas = afbraakproduct rode bloedcellen
Alvleesklier Produceert alvleessap Amylase: Zetmeel maltose Ph 8 - 9
Alvleesklier Trypsine lange polypetide korte polypeptide Peptidase korte polypeptide di- tri-peptide
Alvleesklier Lipase vet glycerol + 3 x vetzuur
Dunne darm Produceert darmsap Maltase Maltose 2 x glucose Sacharase Sacharose Lactase Lactose (melksuiker)
Dunne darm Peptidase di-tripeptide aminozuren
Even oefenen Welke enzymen worden waar toegevoegd? Mondholte Dunne darm 12 vingerige darm
Even oefenen Welke enzymen worden waar toegevoegd? Maag 12 vingerige darm 12 vingerige darm Dunne darm
Dunne darm Resorptie Opname stoffen tegen [Conc. gradiënt] in Actief transport
Dunne darm Oppervlakte
Dunne darm Opname in: haarvaten lymfevaten
Dunne darm Opname: Monosachariden Aminozuren Mineralen Vitamines Water Glycerol Vetzuren
Blinde darm + rudiment = appendix
Dikke darm Bacteriën enzym + Vit.K Cellulose glucose
Dikke darm Opname: Mineralen Water Glucose
Endel darm Verzamelen onververteerde resten
Anus Kringspier