Evolutie van de Bij Van één naar duizenden soorten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Titel van de presentatie - Voetregel1 TYPE HIER DE TITEL VAN DE PRESENTATIE IN KAPITAAL OVER MEERDERE REGELS RUIMTE VOOR EEN SUBTITEL Naam van de spreker.
Advertisements

Bezoek aan een BIJENKORF. Bezoek aan een BIJENKORF.
Jong-leren in Kwintelooijen
GMP en HACCP in restaurants
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Duizenden mensen in de zorg zetten zich in 26 JUNI CHANGE DAY NEDERLAND Iedere dag staan er duizenden mensen in de zorg klaar om anderen te helpen. Zij.
Fotografie Harry Leurmans
1 Open Milieuraad Tessenderlo 29 november "Als er geen bijen meer op de aarde zijn, heeft de mens nog vier jaren te leven; geen bijen meer, geen.
Presentatie over vogels
Kies uit één van de vijf recepten uw nieuwe uitdaging! 1. Lichaam en geest Rust in het hoofd en een goede lichamelijke conditie. 2. Bewegen met plezier.
Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë
Orchideeën Met haar wel soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je.
competitie of concurrentie
De Help Desk van het Rijksregister (1) Maakt deel uit van andere projecten van de MPM IB De dienstverlening aan de klant verbeteren Samenstelling.
Thema: Voortplanting bij bloemplanten
Kleuren om (van) te snoepen
Kleuren om (van) te snoepen
Orchideeën Met haar wel soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je.
Bijen Bezige beestjes Natuur- en Milieu Educatie (NME)
Bijtjes in klas 1A Papa van Nand.
Bijen verzorgen is lekkere honing eten
Sociaal gedrag.
Mijn spreekbeurt De kikker.
CO-CREATIE MEDMEC 03 Docent: Elske Revelman de Vries Product ontwerper.
MEDMEC02 – periode 1 – jaar 1 Creative Tools VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Mail: Aanwezig: di/wo/do/vr Lokaal: PH Elske Revelman de.
Planten.
Pijlgifkikker Door Kasper & Yanick.
De Olifant Door Simon.
INSECTEN Insecten vormen verreweg de soortenrijkste diergroep die wij kennen. Er zijn reeds meer dan soorten beschreven. Ook nu nog worden er.
INSECTEN Insecten vormen verreweg de soortenrijkste diergroep die wij kennen. Er zijn reeds meer dan soorten beschreven. Ook nu nog worden er.
The art of game design Hoofdstuk 20 en 21.
Hersenmetastasen Franca Horstink Specialist ouderengeneeskunde en
Kleuren om (van) te snoepen
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Gevleugelde Wereldreizigers.
BIJEN.
Zoek de bij! Met dank aan Arie Koster voor de foto’s.
Woordenschat groep 5, thema 8, les 1
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Neushoorns Door Joey en Thomas.
De Bij Renzo Wage Groep 5.
DE ENERGIE[R]EVOLUTIE.
Scouting Nederland Robert Baden-Powell Klik hier op Saluteren 3 vingers in de lucht Spel takken: Bevers 5-7 Jaar Welpen 7-11 Jaar Scouts.
Thema 1. Vier rijken vergelijken
Vakkennis Natuurbeheer
Project ‘Ernstig betrokken’
Bijen in de stad.
Alles wordt anders Het bos De voedselkringloop.
Raar maar waar!.
Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.
De start Intro Wie zijn wij ? Programma Alle neuzen..... Lekker blijven plakken De benen strekken Vertaal opdracht In schema.
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
BIJENCOöPERATIE TERBANK Een project van onze lagere school waarin zowel ondernemingszin, duurzaamheid, milieu en techniek thuis horen.
Paragraaf 4 Voortplanting bij planten
Sanne van Grinsven 28 april 2016
Paula Raith maart. Wat is een insect ? Hoeveel soorten insecten zijn er ? Wat is de oudste soort insect die nu nog leeft ?
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Bijen Bezige beestjes Natuur- en Milieu Educatie (NME)
Kennismaking met programmeren
De bestuivingsquizzz!.
Groene Cirkels Bijenlandschap
In het spoor van de Geest
Deze zijn heel giftig dus wezen we allemaal heel voorzichtig.
DE TIJDLIJN OPBOUWEN : STAP VOOR STAP
Surrealisme.
Vissen.
Opdracht product-PP Maak een PowerPoint over een product naar keuzen.
Belang van bijen; wat hebben ze nodig.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Inteelt (Bokkencirkel)
Transcript van de presentatie:

Evolutie van de Bij Van één naar duizenden soorten Met dank aan: Arie Koster voor de foto’s en Ray Meur voor de illustratie Deze les is een introductie voor de opracht Evolutie van de Bij. Het doel van deze les is om leerlingen te laten nadenken over natuurlijke selectie die soortvorming stimuleert. Bijen zijn hiervoor een goed voorbeeld aangezien de variatie in levenswijze, kleur en vorm duidelijk te onderscheiden zijn. Maar tussen de soorten zijn ook veel overeenkomsten te vinden, waardoor de familie banden ook nog goed te zien zijn. Deze powerpoint is een leidraad, ik hoop dat iedereen deze les aan kan passen naar behoefte. Voor vragen, zie de website of stuur een email naar intothewildbees@gmail.com

Wat is een bij? Vliegende insecten Verwant aan wespen en mieren Ruim 16.000 soorten wereldwijd Meerderheid leeft alleen en maakt geen honing Foto: Gewone Dubbeltant. Je ziet hier goed dat deze bij lijkt op zowel een mier (kop) als een wesp (kont).

Waar leven bijen De meeste bijensoorten maken tunnels onder de grond, bijvoorbeeld in het zand tussen de stoeptegels. Hier leggen zij hun eitjes. Honingbijen worden voornamelijk door imkers gehouden en komen in Nederland (bijna) niet in het wild voor. In de natuur zouden ze bijvoorbeeld in holle boomstammen nestellen met een hele kolonie. Een deel van de solitaire bijensoorten nestelt boven de grond, bijvoorbeeld in voorgeboorde tunnels in hout (door boktorren of mensen).

Wat doen bijen 357 soorten bijen in NL 1 soort honingbij Bloemen als voedsel Verschillende levensstijlen Sociaal (hommels) Solitair Parasitair (koekoeksbijen) Foto: de Gewone Maskerbij. Er zijn veel verschillende soorten bijen. Alle bijensoorten eten nectar uit bloemen en verzamelen pollen voor hun nageslacht. Ze hebben drie type levensstijlen, sociaal (in kolonies met koningin, werkster en darren: honingbijen & hommels), solitair (geen kolonie, alleen manntjes en vrouwtjes (geen werkster/koninginnen etc.)) en parasitair (net als de koekoeksvogel leggen koekoeksbijen hun eitjes in het nest van een andere bijensoort).

Waarom al die verschillen? Bloemen als enige voedselbron Veel verschillende bloemvormen Specialisatie om concurentie te voorkomen en efficientie te vergroten Illustratie van de grootste en kleinste bijensoort in Nederland. Hier maken we een brug naar de opdracht. Deze slide is een voorbeeld van een antwoord op de opdracht: Een reden voor de verschillende vormen en grootte van bijen is hun aanpassing aan de bloemvorm.

De Opdracht Werk samen Noteer een reden voor het ontstaan van verschillende vormen/kleuren/levensstijlen van bijen Leg goed uit waarom Drie teams gaan hun idee voordragen Mogelijke redenen zijn bijvoorbeeld seksuele selectie, het vervoeren van pollen (aan de poten of op de buik), mimicry (het nadoen van giftige/gevaarlijke soorten als de wesp) en wellicht camouflage? Het gaat hier niet om kloppende voorbeelden maar het nadenken over de druk tot natuurlijke selectie die op een bij rust en hoe bijen daar op verschillende manieren op reageren. Het idee is dat de leerlingen in discussie gaan over natuurlijke selectie en het leven van bijen en uiteindelijk een idee opschrijven, zodat ze een concreet plan bedenken.