Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten Vitaminen & mineralen Vocht
Voeding en sport KOOLHYDRATEN : Belangrijkste levering van brandstof/ energie TIJDENS INSPANNING SUIKERS opgeslagen als GLYCOGEEN Lever: tijdens inspanning om bloedsuiker op peil te houden Spier: wordt direct gebruikt door de spier voor levering energie limiterende factor Bij hoge arbeidsintensiteit: energielevering is hoger per seconde 10% minder zuurstof nodig Is voorraad op dan zal lichaam overschakelen op vet en eiwit verbranding 50% vermogen is dan nog maar te bereiken
Voeding en sport GLYCOGEEN aanvullen In de 1e 2uur na inspanning snelste aanvulling Voorraad dus direct aanvullen met een groot aanbod van koolhydraten Herstel is beperkt als voorraad niet aangevuld wordt NB: Binnen uur na een koolhydraatrijke maaltijd een inspanning leveren zorgt voor hypoglycemie (lage bloedsuiker) Koolhydraatrijk Aardappel, knolselderij, couscous, peulvruchten (bonen,erwten) Volkoren brood, pasta Ontbijt: havermout, Teff, Rogge, haver, mais, rijst, tarwe Honing, appelstroop, jam
Voeding en sport Vetten: Bouwstof en brandstof in rust (lage arbeidsintensiteit) Triglyceriden zijn de belangrijkste vetten gebruikt als brandstof bij energie leverantie Opgeslagen in Vetcellen en Skeletspieren Verzadigde en Onverzadigde Opname van vitamine A,D,E en K Gezonde vetten zijn Lijnzaad, hennepzaad, walnoten Donkergroene bladgroente (spinazie, postelein) Vis (forel, zalm, kabeljauw) Karnemelk, magere yoghurt Peulvruchten, Tofu en Temphe
Voeding en sport Eiwitten: Bouwstof en herstel Spier, orgaan, zenuwstelsel en bloed Opgebouwd uit Aminozuren Hoge biologische waarde: essentiële en niet-essentiële eiwitten
Voeding en sport Vitaminen en Mineralen
Voeding en duursport Tijdens training Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Herstel
Voeding en duursport