De gewoonte bestond dat kinderen van keizers samen met andere edellieden van dezelfde leeftijd, zittend in de aanblik van hun verwanten, de maaltijd gebruikten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zinloos geweld Nick Joel Frank Van 2bA.
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Gewetensvrijheid.
De beroemdste persoon die er is …
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Zo simpel is het : Bijgevolg : Wie te veel bier drinkt wordt zat,
Verrassing!!.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Muziek: Anastacia: You never be alone
De barst in de kruik Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 06/2010.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Lees dit met aandacht, want er zit een moraal aan het verhaal.
Hij laat de ingreep doen en verlaat overgelukkig het ziekenhuis.
Bezoek een sportief evenement:
Tijdstip van de moord : Nero reeds 4 of 5 jaar aan de macht 59 n.C. Agrippina Minor 44 of 45 jaar bezat nog steeds haar jeugdige schoonheid! 19 – 23 maart.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Ik voel me zo alleen !.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Het Avondmaal.
De visie is Jezus One for all.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
…..overrompeld door verdriet
De Heer ontmoeten op dag 1 en dag 8
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Euripides Medea 1e epeisodion
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Question-tags toch? is het niet? nietwaar? hè? is het wel?
De kerkvader Augustinus over
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Vader abt Joseph « In het klooster… ». Het was tijd voor de oude abt Joseph om zijn zaterdags bad te nemen.
Rode Rozen.
Tien basishoudingen om vertrouwvol in te groeien.
Mijn verjaardag..
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Igitur Nero vitare secretos eius congressus,
Hierdoor in de war gebracht én door het naderen van de dag waarop Britannicus zijn veertiende jaar vierde, piekerde Nero nu eens over zijn moeders gewelddadigheid,
Wat is de zin van het leven?
Nox eadem necem Britannici et rogum coniunxit,
De Bloem van de Eerlijkheid.
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: J. Korthoef
Spreuken: De nederige wijze.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Kinderen
Herinneringskamp Westerbork
100 jaar was Abraham toen hij samen met Sara hun eerste kind ISAAK kreeg. God was Zijn verbond nagekomen.
Pas op Leesvirus! Een verhaal geschreven door de kinderen van groep 5/6 van de Meester Sieberingschool Nieuw Balinge 2015.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
ono počínatzahrátkošile (het inspeelshirt)
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
‘Mixed up piles’.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
MensERGERje niet!. Terwijl Jerobeam in Bethel bij het altaar stond om reukwerk voor het gouden kalf te verbranden, kwam een profeet van de HERE.
 Bepaald?  Bepaald:De het  Bepaald: de het  Onbepaald?
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
Transcript van de presentatie:

De gewoonte bestond dat kinderen van keizers samen met andere edellieden van dezelfde leeftijd, zittend in de aanblik van hun verwanten, de maaltijd gebruikten aan een eigen en soberder tafel. Mos habebatur principum liberos cum ceteris idem aetatis nobilibus sedentes vesci in aspectu propinquorum propria et parciore mensa. vesci: let op! inf. praesens passief van deponens

Terwijl Britannicus daar at, is er, omdat een speciale bediende zijn eten en drinken voorproefde, een dergelijke list bedacht, om te voorkomen dat het gebruik achterwege werd gelaten of dat door de dood van beiden de misdaad werd verraden. /Illic epulante Britannico/, quia cibos potusque eius delectus ex ministris gustu explorabat, ne omitteretur institutum aut utriusque morte proderetur scelus, talis dolus repertus est. Waarom stuurt Nero de voorproever niet gewoon een keertje weg? dan zou de opzet van de moord al van tevoren bekend zijn. utriusque morte: wanneer is hier sprake van? Als het vergif meteen al in de drank zou zijn gedaan. utriusque: voornaamwoord in het enkelvoud, duidt een meervoudig begrip aan  elk van beiden

Een nog onschadelijke en zeer hete en voorgeproefde drank wordt aan Britannicus overhandigd; daarna, toen hij het vanwege de hitte weigerde, wordt vergif in koud water opgelost, dat zo in al zijn ledematen is doorgedrongen, dat tegelijkertijd zijn stem en adem werden afgesneden. Innoxia adhuc ac praecalida et libata gustu potio traditur Britannico; dein, postquam fervore aspernabatur, frigida in aqua adfunditur venenum, quod ita cunctos eius artus pervasit, ut vox pariter et spiritus raperentur. Wat was nou de truc om Britannicus te vergiftigen zonder argwaan te wekken? het gif werd in het koude water gedaan waarmee de opzettelijk te hete en voorgeproefde drank werd aangelengd om af te koelen.

Door zijn tafelgenoten wordt panisch gereageerd, niet begrijpend stuiven ze uiteen: maar zij die een dieper inzicht hadden, blijven zitten, vastgenageld en kijkend naar Nero. Trepidatur a circumsedentibus, diffugiunt imprudentes: at quibus altior intellectus, resistunt defixi et Neronem intuentes. Tacitus schrijft hier weer met de gebruikelijke brevitas. Welk stijlmiddel gebruikt hij hiervoor? asyndeton

Ille ut erat reclinis et nescio similis, solitum [esse] ita ait per comitialem morbum, quo prima ab infantia adflictaretur Britannicus, et redituros [esse] paulatim visus sensusque. Hij, achterovergeleund als hij was en gelijk aan iemand die zich van geen kwaad bewust was, zei dat dat zo gewoon was door de epilepsie waaraan Britannicus van jongs af aan leed, en dat zijn gezichtsvermogen en bewustzijn langzamerhand zouden terugkeren.

At Agrippinae is pavor, ea consternatio mentis, quamvis vultu premeretur, emicuit, ut perinde ignaram fuisse atque Octaviam sororem Britannici constiterit: quippe sibi supremum auxilium ereptum [esse] et parricidii exemplum [esse] intellegebat. 1.haar laatste steun Britannicus is dood 2.ze ziet dat Nero familieleden durft te vermoorden (zonder dat zij ervan weet). Maar van Agrippina werd zo’n paniek, zo’n verwarring even zichtbaar, hoewel die met haar gelaatsuitdrukking werd verborgen, dat het vaststond dat zij evenals Octavia, de zuster van Britannicus, niet op de hoogte was: zij begreep immers dat haar laatste steun was ontnomen, en dat dit een precedent van familiemoord was. Welke redenen noemt Tacitus voor Agrippina’s paniek?

Octavia quoque, quamvis rudibus annis, dolorem caritatem, omnis adfectus abscondere didicerat. Ita post breve silentium repetita convivii laetitia [est]. quamvis vultu premeretur Ook Octavia, hoewel nog van een onervaren leeftijd, had geleerd verdriet, liefde, alle emoties te verbergen. Zo werd na een korte stilte, de vrolijkheid van de maaltijd hervat. De laatste zin klinkt erg cynisch. Hoe bereikt Tacitus dit effect? Octavia quoque..abscondere didicerat: hoe doet zij dit? Citeer een passend Latijns tekstelement uit het voorafgaande. Door het woord laetitia als laatste te plaatsen – en men gaat weer vrolijk verder alsof er niets gebeurd is, niemand bekommert zich om de dode Britannicus.