Spijsvertering door enzymen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

B1 Stoffen worden omgezet
B3 Glucose als grondstof
Examentraining Biologie
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
enzymen: katalysator Enzymen
Op reis van MOND tot KONT
Thema 2. Voeding en vertering
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
Enzymen Enzymen: Zijn biokatalysatoren Versnellen reacties
Voortgezette assimilatie =
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 7 Paragraaf 4 Hoe werken enzymen?. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 4  Afronden paragraaf 4.
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Stofwisseling Thema 1.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Het verteringsstelsel
Quiz: de voedingsstoffen
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Spijsvertering.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Biologie voor jou; Thema 2.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voorbereiding op de biologie toets
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Koolhydraten H11§3.
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Transcript van de presentatie:

Spijsvertering door enzymen Wat zijn enzymen?

Voedingsmiddelen – Voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet en drinkt Voedingsstoffen: bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn grote moleculen Water, vitamines en mineralen kunnen de darmwand direct passeren Eiwitten, vetten en koolhydraten moeten afgebroken worden = verteren

Enzymen Enzymen: stoffen die chemische reacties versnellen Verteringsenzymen: versnellen afbraak van grote moleculen eiwit, vet, koolhydraat Verteringsenzymen: knippen grote voedingsstoffen in kleinere stukjes Elk enzym is specifiek: kan maar één reactie van één bepaalde stof versnellen

Eigenschappen van enzymen Ze zijn gevoelig voor temperatuur: werken optimaal bij 37 °C Ze zijn gevoelig voor de zuurgraad (pH: hoe zuur is het milieu)

Voorbeeld van afbraak maltose Verteringsenzym maltase splitst maltose in 2x glucose

Productie van verteringsenzymen Speekselklieren: enzym afbraak zetmeel Maag: enzym afbraak eiwit Lever: geen enzym maar wel? Alvleesklier: enzymen afbraak eiwit, zetmeel en vet Dunne darm: enzymen afbraak eiwit en zetmeel

Schema van verteringsenzymen Binas 82F

Vertering van zetmeel I Amylose = zetmeel Cellulose = plantenvezels, celwanden Amylase breekt zetmeel wel af, maar cellulose niet Zoek de verschillen

Vertering van zetmeel II Vertering gaat altijd in stappen Zetmeel = amylose: veel glucose moleculen aan elkaar Maltose : 2 glucosemoleculen aan elkaar Glucose: 1 molecuul, kan de darmwand passeren