Spijsvertering door enzymen Wat zijn enzymen?
Voedingsmiddelen – Voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet en drinkt Voedingsstoffen: bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn grote moleculen Water, vitamines en mineralen kunnen de darmwand direct passeren Eiwitten, vetten en koolhydraten moeten afgebroken worden = verteren
Enzymen Enzymen: stoffen die chemische reacties versnellen Verteringsenzymen: versnellen afbraak van grote moleculen eiwit, vet, koolhydraat Verteringsenzymen: knippen grote voedingsstoffen in kleinere stukjes Elk enzym is specifiek: kan maar één reactie van één bepaalde stof versnellen
Eigenschappen van enzymen Ze zijn gevoelig voor temperatuur: werken optimaal bij 37 °C Ze zijn gevoelig voor de zuurgraad (pH: hoe zuur is het milieu)
Voorbeeld van afbraak maltose Verteringsenzym maltase splitst maltose in 2x glucose
Productie van verteringsenzymen Speekselklieren: enzym afbraak zetmeel Maag: enzym afbraak eiwit Lever: geen enzym maar wel? Alvleesklier: enzymen afbraak eiwit, zetmeel en vet Dunne darm: enzymen afbraak eiwit en zetmeel
Schema van verteringsenzymen Binas 82F
Vertering van zetmeel I Amylose = zetmeel Cellulose = plantenvezels, celwanden Amylase breekt zetmeel wel af, maar cellulose niet Zoek de verschillen
Vertering van zetmeel II Vertering gaat altijd in stappen Zetmeel = amylose: veel glucose moleculen aan elkaar Maltose : 2 glucosemoleculen aan elkaar Glucose: 1 molecuul, kan de darmwand passeren