Griekse mythen en wetenschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Paragraaf 1: Het ontstaan van de polis, Athene als voorbeeld.
Advertisements

4.3 De cultuur van het Rijk.
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
PLATO.
Godsdienst en wetenschap
Kennis maken Regels Wat gaan we doen? Meelezen elke keer
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Helleense mythologie.
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
De verlichting Paragraaf 2.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Het oude egypte (deel 2) Goden in Egypte.
3.2 Het bestuur van de polis
Als we nou een definitie van rechtvaardig-
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Griekenland: geheimen uit het verleden
Paragraaf 2.1 Vorige les: ontstaan landbouwsamenleving
De Griekse cultuur.
Europa wordt christelijk
Paragraaf 2.4 De samenleving verandert
2. VAN POLIS TOT KEIZERRIJK.
De Grieks-Romeinse wereld
Wetenschappelijke revolutie
De grieken en hun nieuwe manier van denken.
1 opdracht 2 a. Ze was koningin van Egypte (51-30 v. Chr.). b. Sinds de verovering van Egypte door Alexander de Grote (332) maakte Egypte deel uit van.
Afkomst, zoeken en vinden
Denken over wetenschap
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Strijden of sporten Paragraaf 3.4.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
DE KLASSIEKE OUDHEID DE ONTWIKKELING VAN HET WETENSCHAPPELIJK DENKEN EN HET DENKEN OVER BURGERSCHAP EN POLITIEK IN DE GRIEKSE STADSTAAT.
Niet denken, gewoon doen.
Paragraaf 4.3 De cultuur van het rijk.
Paragraaf 3.5 Griekse kunst.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 7: Par 5, Griekse Kunst
Griekenland De Geleerde Grieken.
De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk III: Griekenland Les 4: Par 3A, Geloven
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
Een Christelijke samenleving
Terugkoppeling vorige les. Uitleg met filmpje. Opdracht.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Het wonder van de mens Wat is de mens?.
Van polis tot keizerrijk
1VWO Hoofdstuk 3: de Grieken.
3.3 Geloven en Weten Wetenschap.
Hoofdstuk IV: Griekenland Par 3: De Godenwereld. Goden/Geloof Ook polytheïstisch Maar hun goden verschilden behoorlijk van die van de Egyptenaren –Op.
H2.1 De Griekse Democratie
De cultuur van het rijk 4.3 De tijd van de Grieken en de Romeinen.
Griekenland Door Vincent en Ahmet.
Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat
Klassieke Oudheid en levensbeschouwing
Keuzetraining LC P eerste college
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 2 BK Lesweek 2
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Ontdekkers en Hervormers
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Klassieke Oudheid en levensbeschouwing
Renaissance en Opstand
Blok 2 Grieken en Romeinen
Hoofdstuk IV: Griekenland Par 4: Het nieuwe denken
§2.2 Werken en leven in het Romeinse rijk
Filosofie en wetenschap
Transcript van de presentatie:

Griekse mythen en wetenschap Paragraaf 2

Wat moet je weten aan het einde van de les? Welke rol de Griekse goden speelden in de samenleving Wat de rol was van de Griekse mythen, sagen in de samenleving Het verschil tussen wetenschappelijk, filosofisch en mythisch denken Je moet enkele filosofen en wetenschappers uit de Griekse cultuur kennen en hun belang uitleggen

Poseidon, broer van Zeus. Heerser over zeeën Griekse goden De Grieken waren polytheïstisch Elke god of godin had zijn eigen taak De Griekse goden hadden menselijke eigenschappen Oppergod Zeus Poseidon, broer van Zeus. Heerser over zeeën Hera, vrouw van Zeus

Om goden te vereren bouwen Grieken altaren In tempels werkten priesters. Zij brachten offers namens alle inwoners van de polis. Om goden te vereren bouwen Grieken altaren Later bouwden de Grieken tempels. In tempels werkten priesters. Zij brachten offers namens alle inwoners van de polis. Bekijk hier een filmpje over Griekse tempels Bekijk hier een filmpje over Griekse goden

De Grieken vertelden elkaar verhalen over goden. Dit noem je mythen. Ook waren er orakels. Deze mensen konden boodschappen van de goden vertalen. Bekendst is het orakel van Delphi. Homerus heeft in de 8e eeuw v.C. twee hele bekende mythen geschreven: de Ilias en Odysee Bekijk hier een filmpje over Orakels

Wetenschappers en filosofen De Grieken waren nieuwsgierig en zochten voor alles een verklaring. In het begin werd alles verklaard met mythen. Deze manier van denken noem je mythisch denken. Later ging men verklaringen zoeken in de natuur zelf. Als je kennis verzamelt en dit nauwkeurig bestudeert noem je dit wetenschappelijk denken. Griekse wetenschappers wilde weten hoe de mens, de natuur en het heelal in elkaar zat! Vanaf de 6e en 5e eeuw v.C. werd onderwijs een manier om kennis te verspreiden. Leraren (sofisten) trokken rond om jongens in het openbaar te leren spreken. Andere geleerden hielden zich bezig met grote levensvragen. Wat is goed? Wat is slecht? Wat is de beste bestuursvorm. Dit noem je filosofisch denken.

Wetenschappers en filosofen Socrates: (470-399 v.C.) Probeerde mensen iets te leren door hun vragen te stellen. Wetenschappers en filosofen Er waren drie hele bekende Griekse filosofen Socrates werd veroordeeld tot het drinken van de gifbeker. Hij werd gezien als een gevaar voor de jeugd

Wetenschappers en filosofen Plato (427-347 v.C.) Leerling van Socrates Wetenschappers en filosofen Aristoteles (384-322 v.C.) was een leerling van Plato Plato onderzocht hoe de ideale samenleving eruitzag Aristoteles onderzocht van alles. Hij was geïnteresseerd in politiek, natuurkunde etc.

Wetenschappers en filosofen Andere belangrijke wetenschappers en filosofen Herodotus (484-425 v.C.) - Onderzocht de geschiedenis. Schreef Historiën Pythagoras (+- 540 v.C.) - Onderzocht wiskunde. Hippocrates (ca. 460-377 v.C.) - onderzocht het menselijk lichaam.

Voorbeeld van leerschema’s Soort denken Voorbeeld Mythisch denken Filosofisch denken Wetenschappelijk denken Griekse wetenschappers en filosofen Plato Socrates Archimedes Pythagoras