Vakleer/warenkennis L. van der Meer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Dierproeven en proefdieren in Nederland
Wat is de vee-industrie?
Tafelmanieren Start de vragen.
Gemaakt door: Mylène Boode & Isa Beuze Naam van ons project: Mylìsa
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Kenmerken van Keurmerken
Eieren en Ei bereidingen
Nieuw in Nederland U aangeboden door
Zuivelproducten en Eieren
CO2 neutraal huis Door: Thomas I, Thomas R en Karlijn.
Het beste ei Bakker.
3.3 Wolken en neerslag 3T Nask1 3 Het weer.
Desserts Desserts kunnen in twee groepen verdeeld worden;
hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Dobermann Kiana Van Acker.
Wat zit er in dit ei?.
1 Pasen: Kies een leuk spel Gertrude van Walstijn.
B1 Stoffen worden omgezet
Europese Samenwerking
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Niveau 5 Pinguïns Angelo Schooljaar
Europese richtlijnen en het speelveld voor de ondernemer Kees Wielenga FFact Management Consultants.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Aquacity Gemaakt door: Lindy Groenewold, Marijke Boersma,
10 raadseltjes om jouw logica te testen !!!
24/11/20141 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Schaalberekeningen Hoofdstuk 1 Australië.
JR Velt vzw Met de steun van het ministerie
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Kennis en houdbaarheid Laurens van der Hove. Vraag 1. Lukt het om antwoord via je mobiel te geven?
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Les verzorgen Theorie: Kip.
Woordenschat groep 5 Thema 5, les 6
van ei tot z…… Waar komt een ei vandaan ? Wanneer eet je een ei ?
Kippen, kuikens en eieren.
Kippen: Van ei naar kip niet ingesproken
Juliette Dekker, Kim van Garderen, Suzanne Wesselo, Natasja Buijl
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Kolibries Amel En Rihanna
EIEREN.
Duid het juiste land aan
V AN STAL NAAR BORD Bij deze publicatie komen van alles en nog wat over de vee houderij.
Kijk hoe het groeit ! Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
 Geen kunstmest, alleen natuurlijke mest. Of een groenbemesterVlinderbloemigen gebruiken voor stikstof Ruige strorijke mest compost.
Welkom op de kinderboerderij Laag Buurlo. Dit bord staat bij de ingang van de kinderboerderij.
Tante Clara de kip Kinderboerderij Groep 1-2b.
Stellingenspel. 1. Onzichtbaarheidmantels, zoals die van Harry Potter, bestaan Waar of Niet waar.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????. 1.Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2.Ze bevatten veel vet. 3.Ze bevriezen wel, maar daar kunnen.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
HACCP.
Het school jaar Het school jaar is al bijna geweest van Boschveld iedereen is heel erg blij. Iedereen gaat bijna op vakantie het schooljaar was heel.
Ontdekkingen in de zomer
Kippen, kuikens en eieren.
BIOLOGISCHE VOEDING.
Wegdam Lochem Gemaakt door Luuk Jannink.
Mensa SlimmerIQuiz klassenronde oktober 2016 de antwoorden
Huisvesting en cyclus in de varkenshouderij
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Weet jij veel over VOGELS ?
HACCP.
College gevogelte A College gevogelte  .
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Kippen en hoenderen.
Basis voedingsmiddelen Les Vlees, ei, vis
Basis voedingsmiddelen Les 6 Vlees
Duurzaam ondernemen.
Conclusies onderzoekers
Transcript van de presentatie:

Vakleer/warenkennis 10-03-14 L. van der Meer Eieren Vakleer/warenkennis 10-03-14 L. van der Meer

Legbatterij (Sinds 2012 verboden in de EU) Kippen leven in kleine hokjes; per dier 550 vierkante cm. Scharreleieren Kippen kunnen zich vrij bewegen. 9 kippen per vierkante meter Vrije uitloop eieren Kippen kunnen zowel binnen als buiten rondscharrelen. Per dier 4 vierkante meter ter beschikking. Biologisch (EKO) Kippen leven in een stal met een vrije uitloop naar buiten. De dieren krijgen biologisch voer. De snavels van de kippen worden niet afgeknipt. Per dier 4 vierkante meter ter beschikking

Opbouw van een ei

Dubbele dooier 6 maanden > kip begint met eieren leggen Eileider geeft in het begin soms twee eicellen af: dubbele dooier Oudere kippen geven vaak één dooier Sommige rassen geven vaak dubbele dooiers, ook als ze ouder zijn speciaal geselecteerd

Kwaliteit Twee kwaliteitsklassen consumptie eieren: A-klasse vers, niet bebroed, positief door de schouwing controle, schaal moet schoon zijn en een perfecte vorm hebben, zonder scheurtjes > winkel/ groothandel B-klasse er mogen scheurtjes in de schaal zitten, de schaal mag misvormd zijn > voedingsindustrie

Kwaliteit Kwaliteitsklasse voor consumptie eieren is altijd klasse A. Vier gewichtsklassen: XL = zeer groot; ten minste 73 gram. L = groot; 63 tot 73 gram. M = gemiddeld; 53 tot 63 gram. S = klein; minder dan 53 gram.

Ei stempel Ei stempel: Het eerste cijfer vertelt je hoe de leghen gehuisvest is: 0 = biologisch 1 = vrije uitloop 2 = scharrel 3 = legbatterij De letters geven het land van herkomst weer. De rest van de cijfers geven het bedrijf weer waar het ei gelegd is. AT = Oostenrijk BT = België DE = Duitsland DK = Denemarken FR = Frankrijk IT = Italië NL = Nederland

Probeer het zelf eens

Het bewaren van eieren Koel bewaren 28-30 dagen houdbaar Liefst met de punt naar beneden. de dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede kant zit, wordt zo niet samengedrukt. Liefst in de originele verpakking. dit beschermd tegen licht, lucht en geurtjes. Niet naast sterk geurende producten i.v.m. poreuze schaal.

Hoe vers is een vers ei Een vers ei zakt naar de bodem; deze is het zwaarts. Een ei van 6-8 dagen oud gaat op zijn punt staan. Een ei van 11 dagen oud hangt in het midden. Een oud ei gaat drijven.

Een vers ei herken je aan: Wanneer het heel is: Het ei zakt naar de bodem in een bak met water. Wanneer het gebroken is: Het eiwit is compact en stevig (ei bakken). Het eiwit is mooi doorschijnend. Mooie bolle dooier.

Een oud ei herken je aan: Wanneer het heel is: Het ei drijft in een bak met water. Je ziet de dooier bewegen wanneer je het tegen fel licht houd. Wanneer het gebroken is: Het eiwit is niet meer stevig maar heel erg vloeibaar (ei bakken) Platte dooier of zelfs gebroken dooiervlies.

Eidooier als emulgator Olie en water mengen van nature niet met elkaar bijvoorbeeld dressing: altijd schudden voor gebruik Olie en water mengen tot homogene massa (emulsie) > emulgator Lecithine in eidooier is een emulgator bindt zich aan olie èn aan water

Gepasteuriseerd ei Komt voor als: Eigeel Ei wit Heel ei Voor warme bereidingen kun je het beste verse eieren gebruiken. Voor koude bereidingen kun je het beste gepasteuriseerd ei gebruiken. Bacteriën zoals Salmonella worden tijdens het pasteuriseren gedood. Hierdoor kun je veilig rauw maar gepasteuriseerd eiwit verwerken.