HACCP in eipakstation Cursus HACCP november 2014 Thielen Consult BV

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie-avond kantinepersoneel
Advertisements

VEILIGE OPSLAG VAN NITRAAT-HOUDENDE MESTSTOFFEN
Ongewenste micro-organismen
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
GMP en HACCP in restaurants
Huid en handschoenen.
Lancering Hygiënecode voor Slagersbedrijf
GMP and HACCP School Development Project
Thema HACCP
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Keukenhygiëne.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
HACCP.
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
GMP Vertrouwen op het Bord
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Thema HACCP
Hoofdstuk 5 Kwaliteitssystemen.
Mijn stage bij het grotehuis het is een bejaardentehuis Naam: Elke Klas:4a Jaar: Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ.
Naam: tammy schreuder Klas:4a Jaar:2010/2011
Comenius School Development Project Constructie- en bouwvoorschriften van de keuken Made by the Comenius team - Selandia food and beveragedepartment Slagelse.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
Wat zijn microben?.
Training Hygiëne /HACCP Horeca
Informatie-avond kantinepersoneel
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Voedselhygiene.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Gezondheid – veiligheid vrijwilligers
Registraties in eipakstation Cursus Registratie Thielen Consult BV Postbus GC Venray
Veiligheid in Toverland
HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV
Opstellen van een praktijkgericht HACCP handboek
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Presentatie Voedselveiligheid & Microbiologische Richtwaarden Keuringsdienst van Waren - Voorstellen - Afstuderen - W.
“Kijken, denken en doen met voor risico”
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving
Goederenverwerking H19 Arbo-Zorg Manager Handel.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Wat voedt jou deel 1..
Werkweek 2 e klassen Mavo Drie dagen naar de Heen! -Op de fiets -Bagage wordt gebracht Akkermans is een activiteitenterrein waar veel te doen is. Activiteiten.
Hygiëne in de keuken.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
REINIGING De winst van Kleentec hygiene.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
De infectieketen.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Partners For Preventive Risk Management. Partners for Preventive Risk Management In een werkomgeving waarin geen enkele werknemer zich van iets of iemand.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
HACCP.
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
Ongedierte bestrijding
HACCP.
Persoonlijke hygiëne.
Huisvesting en Hygiëne
HACCP.
Veilig en verantwoord werken
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Scabiës behandeling met zalfbehandelingabiës behandeling
Supermarkt Voedselveiligheid.
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Supermarkt Voedselveiligheid.
Logistieke kwaliteitsprocessen
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
HACCP.
Transcript van de presentatie:

HACCP in eipakstation Cursus HACCP november 2014 Thielen Consult BV Postbus 5100 5800 GC Venray 0478-579220 Thielen Consult BV

Agenda HACCP Waarom HACCP Wat is HACCP Welke gevaren Veilige eieren

Definities (1) Hazard Gevaar Analyses Analyse Critical Kritische 2014 Definities (1) Hazard Gevaar Analyses Analyse Critical Kritische Control Beheers Points Punten Thielen Consult BV

Definities (2) Hazard/ Gevaar 2014 Definities (2) Hazard/ Gevaar een biologisch, chemisch of fysische verontreiniging of toestand die een voedingsmiddel onveilig maakt voor consumptie Analyses/ Analyse een systematische beoordeling van gevaren in het proces en het vaststellen van de welke gevaren van wezenlijk belang zijn voor voedselveiligheid. Thielen Consult BV

Definities (3) Critical Control Point Risk/ risico 2014 Definities (3) Critical Control Point punten en stappen in het proces waarvoor het belangrijk is dat ze worden beheerst om de voedselveiligheid te bewaren. Risk/ risico de waarschijnlijkheid dat de nadelige gezondheidseffecten worden veroorzaakt door een gevaar.   Thielen Consult BV

Waarom HACCP (1) Ca 1 miljoen mensen ziek door besmet voedsel 20 tot 30 sterfgevallen door besmet voedsel Salmonella uit voedsel is een belangrijke reden.

Waarom HACCP (2) 220 miljoen schade Negatieve publiciteit Product terughalen Kwaliteitsvermindering Claims Negatieve publiciteit Bekeuringen waarschuwingen Eis van afnemers

Doel van cursus HACCP Zorg voor veilig product Voorkomen van besmet product Onwetendheid Onzorgvuldigheid Onhygiënisch handelen Opleiding Bewustwording van gevaren

Wat is HACCP (1) Oorsprong in ruimtevaart Gezond voedsel voor astronauten Productie van veilige etenswaren Voorkomen van fouten tijdens productie

Wat is HACCP (2) HACCP analyse maken Producten beschrijven en kennen Plattegrond maken Productie uittekenen Gevaren zoeken en controleren HACCP-analyse HACCP-team

Wat zijn eisen aan het HACCP-team Meer dan 1 persoon, Multidisciplinair Uit alle geledingen van het bedrijf Voldoende kennis van HACCP

Wie zitten er in het HACCP-Team Ward Janssen Wim Janssen

HACCP voor eieren Slachtoffers (vooral ouderen) van met salmonella besmette eieren Dioxine crisis 2001 Imago Verplicht onderdeel van IFS

Welke gevaren? Fysische Chemische Microbiologische

Fysische gevaren in ei pakstation Glas en plastic Zand en steen Onderdelen Gereedschap Weinig gevaar door bescherming ei via eischaal

Chemische gevaren in ei pakstation HACCP 2014 Chemische gevaren in ei pakstation Diergeneesmiddelen (boerderij) Smeermiddelen Inkt Ongedierte bestrijdingsmiddelen Reinigings en ontsmettingsmiddelen Verantwoord gebruik Opslag achter gesloten deuren Thielen Consult BV

Microbiologische gevaren Bacteriën 1 gram = 100.000 miljard stuks Salmonella in ei Virussen Griep / Mazelen / Vogelpest Schimmels Op kaas en brood Gisten

Micro organismen Salmonella binnen gebracht door Aangevoerde eieren HACCP 2014 Micro organismen Salmonella binnen gebracht door Aangevoerde eieren Vuil verpakkingsmateriaal Ongedierte Huisdieren Onvoldoende hygiëne personeel en bezoekers Breuk op de machine Verspreiding salmonella is grootste gevaar in ei pakstation. Thielen Consult BV

Wanneer groeien salmonella? In ei! Er is Voedsel Water Warmte

Groei van bacteriën Tijd 1 uur 2 uur 3 uur 4 uur 5 uur 6 uur 7 uur Aantal 8 64 512 4.096 32.768 262.144 2.097.152 16.777.216

Beheersmaatregelen Betrouwbare leveranciers Bestrijding ongedierte HACCP 2014 Beheersmaatregelen Betrouwbare leveranciers Bestrijding ongedierte Reinigen en ontsmetten Eieren mogen niet nat worden Afval netjes afvoeren en opslaan Hygiëne maatregelen Thielen Consult BV

Betrouwbare leverancier Eieren Niet te oud Niet gewassen Geen diergeneesmiddelen Geen salmonella Alleen eieren van betrouwbare leveranciers

Bestrijding ongedierte HACCP 2014 Bestrijding ongedierte De deuren zo veel mogelijk dicht houden Schoon en droog (geen voedsel voor ongedierte) Grof vuil direct sorteren, verwijderen en deponeren in de daarvoor bestemde afvalcontainer(s) Sluit na gebruik de afvalcontainers Thielen Consult BV

Reinigen en ontsmetten Schoon Droog Ontsmetten Dagelijks programma Wekelijks programma

Afval afvoeren Rommel zijn broeiplaatsen voor bacteriën en ongedierte Struif in aparte emmers of bakken Overige afval in container

Bedrijfshygiëne Persoonlijke eigendommen blijven in de kantine/omkleedruimte Zet geen spullen direct op de vloer Sluit deuren en ramen Meld glasbreuk meteen bij de directie Werk volgens instructies

Persoonlijke Hygiëne Schone kleding Handen wassen Opletten met niesen Bij begin werkdag Na toiletbezoek Vuile karweitjes Opletten met niesen Pleisters bij open wonden

Handboek In het handboek zijn de volgende zaken opgenomen Bedrijfsbeschrijving Procedures Overzichten Instructies Formulieren Specificaties HACCP-document Het handboek is in te zien en op te vragen op het kantoor

Registraties Aantoonbaar werken Ingangscontrole Uitgangscontrole Reiniging Tracering eieren

Beveiliging Er is steeds meer aandacht voor terrorisme en diefstal bij kwaliteitssystemen Wat kun jij doen? Spreek onbekende (netjes) aan wanneer ze zonder begeleiding rond lopen Meld dit aan de bedrijfsleiding

IFS audit Wat doet een auditor? Controle op CCP’s en AM’s HACCP 2014 IFS audit Wat doet een auditor? Controle op CCP’s en AM’s Hoe gebeurt het invullen van formulieren? Wordt er gewerkt zoals beschreven in het handboek? Toetsen kennis van medewerkers Weten medewerkers wat ze moeten doen? Weten medewerkers waarom ze iets doen? Thielen Consult

Audit Auditors zijn aardige mensen HACCP 2014 Audit Auditors zijn aardige mensen Auditors kijken of werkzaamheden worden uitgevoerd zoals beschreven in handboek. In handboek is beschreven hoe we werken. Geef korte antwoorden. Als je het niet weet of snapt, zeg het dan. Blijf jezelf Stress is niet nodig Thielen Consult

Bedankt voor de aandacht IFS