Gezondheid en stille gebieden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Roel van Dijk Project manager openbaar groen
Advertisements

Hoek van Holland, milieukwaliteit en gezondheid
Stille gebieden in en buiten de stad Paul de Vos.
Opvoeden in de stad en in een dorp
Portretje van een beroemd schilder.
Vitamine G Voordracht Klankbordgroep beleid maart 2206 Vitamine G: effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
TAAK 3 WONEN, WAAR KIES JE VOOR?
1.
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
De Banenbeurs is een uniek concept dat zich richt op werkzoekenden met een (v)mbo-, of hbo-opleiding die werk zoeken in de eigen regio. “Een banenbeurs.
<Naam spreker en school/ gemeente
20 en 27 september 2007 Seminar Stedelijk Interieur Eindhoven en Amsterdam De oplossing – Consequent beheren ! Of Consequent beheren - De oplossing ?
Droge voeten en schoon water Help, er loopt een dijk door mijn tuin! 08 November 2012 Marco Maréchal (Hoofd communicatie HHSK)
Duurzame Stad hoe ziet een gezonde, leefbare stad er in de toekomst uit? Lieke Michiels van Kessenich.
Werelddierendag 4 oktober.
Hoofdstuk 3 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 1 t/m 4
Steden: van hier tot Tokyo
Impact” van de buurt De buurt als leer- en leefomgeving naast de schoolmuren –Isabelle Pannecoucke – OASeS Universiteit Antwerpen Praktijkverhaal –Marc.
Groene en gezonde buurten: wonen nabij stedelijk groen
Informatieavond bestemmingsplan herontwikkeling maisonnettes aan de Malvert 81e – 91e straat 13 juni 2013 Welkom!
Combineren van natuur en cultuur in activiteiten
Westduinpark Den Haag, januari 2010 Arnoud van der Meulen |
Thema: een Woonplaats Les 4b Het Groene Hart.
Stichting Schuilplaats
1Titel van de presentatie Titel van de presentatie Overzicht presentatie Wat doet de GGD? Geluid en Gezondheid Gezondheidkundige.
Gezond bewegen in het groen: Teek Control!
Verbreek de stilte Erik van Heijningen Voorzitter NSG
Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Ernstige geurhinder in Nederland; ruimtelijke impact en beleid Piet Lagas (PBL), Frank van Rijn (PBL) 28 oktober 2008.
‘Van wijken en wanten weten’ Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht Den Haag,
Nederland leeft met water & AGV verkiezingscampagne.
Sociale mobiliteit: individuen, groepen, buurten Jan Rath
Wat is MaS? MaS staat voor Maatschappelijke Stage
STILTEBELEID IN ZUID-HOLLAND
De stad als woonplaats Stad Veel huizen en weinig ruimte
Peter van Loon Leraar – adviseur bijzonder onderwijs – gemeenteambtenaar onderwijs – hoofd afdeling onderwijs – algemeen directeur OPOC – bestuursmanager.
De rol van de fysieke en sociale leefomgeving. 1. GLOBE studie (vragenlijst) - Kern : verschillen in gezondheid - Onderzoek in 2 deelpopulaties - Resultaat:
Als buurtbewoners willen we een aangename en warme wijk waar gezinnen rustig en aangenaam wonen, leven, werken, waar mensen met plezier voorbij komen,
...is een groot stadspark op het eiland Manhattan in de stad New York. Het is het bekendste park van New York en misschien zelfs van de VS. Met zo’n 25.
KNPV debat Wageningen, 21 mei 2014 Fred Woudenberg Gezondheidsraad GGD Amsterdam Gewasbescherming en omwonenden: wie, of wat bepaalt?
Stichting Lonnekerberg en omgeving Wie? De Stichting Lonnekerberg e.o. (StiL) is opgericht door een aantal grondeigenaren, bewoners, noabers en vrienden.
27 Januari – Renée Janssen Zwarte kraai, Roek en Kauw
ZUIDAS GROEN Cisca Griffioen 16 oktober  Op 7 januari 1998 heeft de Gemeenteraad Amsterdam het Masterplan Zuidas vastgesteld. Daarbij is tevens.
WHAT’S HOT ? GROENE TRENDS. Sara (10 jr) inwoner van Den Haag: “eerst waren er nog wel stukjes groen om op te spelen. Maar nu staan daar allemaal gebouwen.
Provincie Zuid Holland 25 feb 2015
Stedelijk en landelijk gebied
Milieuklachtentelefoon 12/23/2015 Kennisestafette RUD.
HET MERK DEN HAAG SESSIE CITYBRANDING MEET&SHARE 10 NOVEMBER.
Zuurstof/Groen Leefomgeving en gezondheid. Leefomgeving en groen.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Is op zoek naar jou. M: Milieu O: Op S: School MOS is een organisatie die werd opgericht door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Zo wil men.
Facetbeleid in Den Haag Presentatie door Annamarike Boersma.
Eerste bestuurlijke conferentie over de toekomst van het Landelijk Gebied 7 oktober 2011 Freek Ossel, wethouder Openbare ruimte en Groen Gemeente Amsterdam.
ZWEEFVLIEGEN een zegen voor de BOKSENBERG?? IVN ASTEN-SOMEREN.
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
Gezondheid & de Omgevingswet
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
Vrouw zoekt man Door onze werkwijze is Liever prive één van de snelst groeiende dating sites van Nederland en dagelijks zijn er vele nieuwe aanmeldingen.
De buitenruimte als centrum voor ontmoeting.
Programma ouderavond Opening/welkom Oudertevredenheidonderzoek
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Gezondheid en de omgevingswet r Fred Woudenberg Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Alkmaar, 10 oktober 2016.
Het 24 spel.
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
Doel van de excursie Onderwerp Stedelijke gebieden laten aansluiten op de belevingswereld Lesstof visualiseren Kennis van de begrippen verankeren Van.
Stad als gezonde habitat
Natuurliefhebbers en wandelaars  komen er graag omdat het er mooi is en diverse natuur Geschiedenisliefhebbers  willen graag de tastbare sporen uit.
Conclusies onderzoekers
Sociale aanpak 30 KM-wegen
Transcript van de presentatie:

Gezondheid en stille gebieden NSG GELUIDHINDERMIDDAG Stille- en stiltegebieden in het stedelijke- en landelijke gebied Den Haag, 12 oktober 2010 Fred Woudenberg GGD Amsterdam

  Van geluid word je …  

Geluidssituaties: welke zijn er? Lawaai Aangenaam Onaangenaam Rust

Linksboven: bijzonder

Rechtsboven: bijzonder

Linksonder: bijzonder

Rechtsonder: bijzonder

Effecten stilte Herstel of compensatie van schadelijke effecten van lawaai Belangrijk onderdeel van gezondheidsbevorderend effect van natuur

Heilzame effecten natuur Gezondheid

Groen is leuk, goed en gezond Loop-, speel- en zitgroen rond het huis Park op loopafstand Bos op fietsafstand

Postzegelparken Een eigen huis Veilig, groen, rustig, …

Waar is de stilte? Tevreden streven

Rust en herrie

Geluidsbeleving in Amsterdam 30% ernstig gehinderden 35% rustige buurt, huis en buitenruimte 2% op alle drie deze plekken levendigheid en lawaai

Rust compenseert voor herrie Balkon of tuin rustig = - 5 tot 8 dB

Stilte in de stad

Ssstille plekken

www.atlas.amsterdam.nl Parken Stadsoases In 95% van de gevallen zijn de genoemde stille plekken groene of waterrijke gebieden. In de centrale delen van de stad zijn het ook wel meer ‘stenige’ plekken, in de buitenwijken bijna nooit.

Rust ≈ Stilte In figuur 3.2 zijn het vaakst stille plekken genoemd in de geluidklasse van 35 tot 40 dB. Zoals eerder gezegd zijn het Vondelpark en het Begijnhof, waar in beide gevallen de geluidbelasting 35- 40 dB bedraagt, bijzonder vaak genoemd (423 resp. 232 keer). Andere gebieden die 100 keer of meer genoemd werden zijn het Westerpark (56-60 dB, 126x), Sloterpark (46-50 dB, 107x) en de oevers van de Amstel (51-55 dB, 100x). Het Amsterdamse Bos werd 140 keer genoemd, maar ligt niet op het grondgebied van de gemeente Amsterdam. De gegevens uit het belevingsonderzoek onderstrepen datgene wat ook uit de literatuur naar voren kwam; het geluidniveau alleen is geen criterium voor stille gebieden. Er is weliswaar een voorkeur voor een lage geluidbelasting (< 40 dB), maar gebieden met een hogere geluidbelasting, tot maximaal 60 dB (Lday), kunnen ook voldoen als (relatief) stil gebied, mits er voldoende andere kwaliteiten zijn. Veel mensen vinden het belangrijk dat het stiller is dan de omgeving, dus dat het in relatieve zin en niet persé in absolute zin rustig is. In enkele Duitse steden wordt daarom voorgesteld dat het geluidniveau in de kern van een stil gebied 6 dB lager is dan aan de randen. Voor een duidelijker contrast is een groter verschil wenselijk, bijvoorbeeld van 10 dB; voor de menselijke waarneming is in dat geval is de omgeving twee keer zo luidruchtig als de stille plek (bij 6 dB is dat anderhalf keer).

Stille gebieden in de stad

Belang van rust % dat stilte in huis, de buurt en de stad belangrijk of zeer belangrijk vindt

Bezoekfrequentie stille gebieden

Redenen om rust te zoeken

Conclusies Voor de gezondheid is rust belangrijk in huis in de tuin of op het balkon in een stadsoase (postzegel of Vondelpark) in de natuur Rust wordt belangrijk milieuprobleem

Fred Woudenberg Cluster Leefomgeving GGD Amsterdam Postbus 2200, 1000 CE Amsterdam Tel: 020 – 5555 405 E-mail: fwoudenberg@ggd.amsterdam.nl