Trends & ontwikkelingen in de sector van de agrovoedingsindustrie Greet Ghekiere Inagro
25000 bedrijven hectaren 6,2 milj varkens 31,5 milj pluimvee runderen ha aardappelen ha open lucht groenten 5,8 milj € productie- waarde 1/5 met landbouwverbr eding
Bron: Lara 2014 In Vlaanderen De evoluties
Bron Aalt Dijkhuizen, WUR
Bron: Prof. Bart Clarysse Era of Ferment/ Disruption Growth Maturity Consolidation Business Model Innovation Opportunity Space Technological Innovation Fast Follower Innovation Incremental Innovation
Toekomstvisie van de Boerenbond: “Inzetten op duurzame groei” De Vlaamse landbouw in mondiaal perspectief De Vlaamse landbouw(er) een toekomst geven Inzetten op verschillende bedrijfstypes Produceren voor 300 miljoen welstellende maar kritische consumenten Actieve rol in het landelijk gebied, sturende rol in de agrarische ruimte
De uitdagingen
De nutriëntenkringloop
Nood aan eiwit Bron: pub EU 2013 THE ENVIRONMENTAL ROLE OF PROTEIN CROPS IN THE NEW COMMON AGRICULTURAL POLICY Bron: APPO
Gewasbescherming
150 l/dag/koe 12 l/dag/varken 25 l/dag/100 kippen 4 l/week/kool Water
Bodem Bodemstructuur / Nutriëntenvoorziening / Bodemweerbaarheid
Uitstoot van broeikasgassen & ammoniak CH 4 N 2 0 NH 3
Dierenwelzijn & maatschappelijk draagvlak
De toekomst ligt in smarter farming