Wie is verantwoordelijk Inleiding wet- en regelgeving
Overheid Nederland Bedrijfsleven EU Internationaal
Wetgeving Uitvoerende organen Controlerende organen
Nederlandse Wetten (1) Warenwet Landbouwkwaliteitswet Vleeskeuringswet Bestrijdingsmiddelenwet (diergeneesmiddelenwet) (destructiewet) (veewet)
Nederlandse wetten (2) Op basis van de wetten: Algemene maatregel van Bestuur (KB) (bijv. besluit toevoegingen; warenwet) Regelingen (bijv. Warenwetregeling Hygiene Levensmiddelen(WHL) )
EU Richtlijnen Verordeningen (bijv. General Food Law)
Internationaal Adviesorganen –Codex alimentarius (FAO/WHO) –andere adviesorganen
Schappen (1) Productschappen (bijv: Productschap Tuinbouw, Productschap voor Vee, Vlees en Eieren) Bedrijfsschappen (bijv. Handel in Vee)
Schappen (2) Verordeningen Vergunningen Certificeren
Controle organen (1) ESFA (2002) European Food Safety Authority VWA (2002) Voedsel en Warenauthoriteit - Keuringsdienst van Waren - Vleeskeuringsdienst
Controle organen (2) Bedrijfsleven - PVE: SKV, CDS, CPE, IKB - GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) - HPA: KPA
Samenspel EU: Europese Hygiëne Richtlijn Warenwet: Regeling Hygiëne van Levensmiddelen art 30: HACCP verplicht art 31: Hygiëne codes Controle: auto-controle (producent) KvW (VWA) VVO (EU)
Wat ga je doen ? NIET: alle wetten kennen Zoek en begrijp de verbanden tussen bijv. wetgeving en kwaliteitssystemen Begrijp wie verantwoordelijk moet (zou moeten) zijn. - Bekijk dit vanuit het bedrijfsleven en vanuit de overheid - Bekijk wie dan de controle moet uitvoeren
Informatie? productschappen