De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP."— Transcript van de presentatie:

1 Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP

2 Wie heeft er al eens gehoord over TTIP?
Voorkennis ransatlantic T T rade & nvestment I P artnership Waar staat de afkorting TTIP voor? Wie heeft er al eens gehoord over TTIP? Toets eerst de voorkennis van de leerlingen. Wie heeft er al eens gehoord van TTIP en wie weet waar de afkorting voor staat?

3 De economie kan groeien. Door (import) regels op te heffen…
Wat is TTIP eigenlijk? De Transatlantic Trade and Investment Partnership, afgekort TTIP moet het grootste vrijhandelsverdrag ooit worden. TTIP moet de handel tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten bevorderen. Dit willen ze doen door het opheffen van importtarieven en regels, zodat bedrijven gemakkelijker tussen de twee continenten hun producten kunnen verkopen/verhandelen. Om handel mogelijk te maken zal Europa bepaalde standaarden verlagen, op een aantal fronten om zo producten vanuit Amerika toe te staan. De economie kan groeien. kunnen bedrijven makkelijker producten verhandelen, tussen de twee continenten. Door (import) regels op te heffen… Het handelsverdrag TTIP, kan de handel tussen de EU en de VS bevorderen. Regels & Wetgeving

4 Filmpje Bekijk het filmpje
Kies zelf welk filmpje je wilt laten zien aan je leerlingen, Lubach doet het goed bij leerlingen. Zijn uitleg over TTIP duurt tot de 7e minuut. Lubach: SchoolTv: Tegenlicht (Voor wat oudere leerlingen of hoger niveau):

5 Opdracht Ga op zoek naar beweringen over de volgende elementen uit het TTIP verdrag: b) Schrijf de beweringen op en ga voor elke bewering na hoe waarheidsgetrouw jij deze vindt. Internationale handel Milieu & voedsel wetgeving ISDS Laat leerlingen op het internet op zoek gaan naar argumenten. Voorbeeld bron voor tegenstanders van TTIP: Voorbeeld bron voor voorstanders van TTIP: Voorbeelden van argumenten: Tegenstanders: 1. De befaamde ‘chloorkip’ staan tegenstanders niet om te springen. 2. Volgens tegenstanders is de beloofde groei van de economie een illusie en ook vermoeden zij dat er juist meer banen verloren gaan. 3. Het is een afbraak van de bestaande regelgeving rondom milieu, arbeid en veiligheid. “Stoffen die hier niet eens in een yoga matje mogen zitten wordt in de vs in voedsel gestopt” (Faiza Oelahsen 2016). Ook is het een afbraak van de democratie. Voorstanders : 1. Het akkoord zal de economie versterken en meer banen creëren. 2. Er zullen meer en goedkopere productkeuzes zijn. 3. Standaarden (bijv. milieu en regelgeving) zullen niet verlaagd worden.

6 De Nederlandse consument pofiteert van TTIP.
Debat Debateer over de volgende stelling: De Nederlandse consument pofiteert van TTIP. Groep 1: tegenstanders van het TTIP verdrag Groep 2: voorstanders van het TTIP verdrag *Optie van les-vorm

7 Waarom houdt Greenpeace zich bezig met dit verdrag?
Greenpeace is een onafhankelijke, internationale milieuorganisatie. Greenpeace doet veel onderzoek naar milieuproblemen. We praten met overheden en het bedrijfsleven over de oplossingen. Als dat niet helpt, voeren we geweldloos actie voor een schoon en gezond milieu voor iedereen.  TTIP heeft effect op: Milieu Gezondheid Voedselveiligheid Medicijnen Arbeidsrechten en werkomstandigheden (Internet) Privacy “Stoffen die in hier nog geen eens in een yoga matje mogen, zitten in de VS zelfs in voeding”. Faiza Oulahsen – Greenpeace campaigner

8 door TTIP kunnen standaarden worden verlaagd of komen te vervallen.
Milieustandaarden: door TTIP kunnen standaarden worden verlaagd of komen te vervallen. Bedrijven vs. overheden: bedrijven kunnen de overheid aanklagen als ze vinden dat ze belemmerd worden in de handel (door bijv. hoge milieustandaarden). Overheden onder druk: Greenpeace vreest dat milieustandaarden verlaagd worden als de overheid onder druk komt te staan. Uitleg milieustandaarden: Bij het produceren in fabrieken en in de landbouw gelden milieuregels. De nationale overheden bepalen deze milieustandaarden. Greenpeace heeft veel werk verricht om overheden te overtuigen hoge standaarden te hanteren. Door TTIP kunnen de standaarden verlaagd worden of komen te vervallen. Uitleg bedrijven vs overheden: Door invoering van TTIP kan de Europese markt overstromen met producten die onder lagere standaarden zijn geproduceerd. Bedrijven die geen handel kunnen voeren door belemmerende hoge milieustandaarden, kunnen namelijk de overheid daarvoor aanklagen. Inmiddels lopen de onderhandelingen voor TTIP sinds juli Niet onopgemerkt, want het grootste vrijhandelsverdrag in wording heeft geleid tot het grootste Europees burgerinitiatief ooit: 3,5 miljoen mensen zien TTIP niet zitten. Tip: Als je een heel lesuur tot de beschikking hebt kun je dit filmpje ook bekijken (of een deel ervan): Hierin komt Faiza Oelahsen, campaigner van Greenpeace aan het woord.

9 Greenpeace voert sinds 2015 actie tegen TTIP
Greenpeace voert sinds 2015 actie tegen TTIP. We lekten geheime documenten, zodat iedereen kan lezen waar de onderhandelingen over gaan. En we voeren actie! In 2015 heeft Greenpeace geheime documenten van TTIP onderhandelingen gelekt. Kijk voor meer informatie over Greenpeace en de gelekte documenten op: Als je klikt op de afbeelding ga je naar een filmpje van Spaanse actievoerders die een spandoek ophangen tijdens Obama’s bezoek aan Madrid.

10 Meer weten over Greenpeace? kijk op www.greenpeace.nl
Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP Meer weten over Greenpeace? kijk op


Download ppt "Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP."

Verwante presentaties


Ads door Google