West-Vlaams dialect Da zie je nu nie meer ! Foto’s Internet.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Dag 4. Dag 4 “We zijn er bijna… we zijn er bijna, nog maar 1 nachtje onderweg”. Dag 4 van het dagboek Hallootjes allemaal, “We zijn er bijna… we zijn.
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Kerstviering kleuterbouw
Zo simpel is het : Bijgevolg : Wie te veel bier drinkt wordt zat,
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Hoe heb jij overleefd .?.
Digitaal Beeldverhaal
Sinterklaas 2006/2007 Annie M.G. Schmidt school. Kinderen van de Petteflet “Kinder Opvang Esrein” hebben ook Sinterklaasfeest.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Kinderkerstviering 2012 Hervormde kerk Nieuwkoop
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Sinterklaas is verdwenen nergens te vinden nergens te zien Nam hij de benen, is hij hem geknepen, weggewaaid misschien?
WELKOM Vrijwilligersavond De Rank
Oetlans dialect ( Streektaal uit het Houtland )
Ik voel me zo alleen !.
Optochtlied Refrein: Drink, lach, zing Leef je leven helemaal Drink, lach, zing Want je leeft maar ene maal Drink, lach, zing En onthou dat ene.
Voetstappen in het zand
Om te bekomen van onze sneeuwrit en de slaapoogjes te doen verdwijnen, nog effe wat cafeïne.
Zeeklassen Noor Fie alicia.
Muziek: Ad van Hoorn Nog bedankt voor Die fijne jaren .
Vocoost – Split 12/10/ Als het er maar over is, want anders lacht dieje belles mij weeral een heel jaar uit.
Kinderen.
GENADE IS VOOR VANAVOND ONS THEMA Welkom op deze tov avond.
Welkom.
Welkom op TOV!.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Opstaan tegen onrecht zondag 2 maart Nehemia 5 Achter de muren van Jeruzalem mag geen onrecht zijn. Nehemia staat op en wijst op Gods gebod voor recht.
Herinneringen ( Wim Sonneveld ) Een knikker, een bal en een trottinet, maar wat hadden we toen een reuze pret ! Nu zit iedereen elke dag op internet.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
Turks gedichtje.
700 jaar REET.
Dat zie je nu niet meer. Loopt automatisch Met muziek.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Met foto’s en gedichten.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Duizend soldaten Willem Vermandere.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
De glimlach van een kind
Het was God keek naar de wereld en zag dat het helemaal niet goed was. Hij besloot de wereld opnieuw te laten ondergaan in een zondvloed.
Zingen Vers 1 Die dag zal komen, brandend als een oven,
Zingen Vers 1 Troost troost mijn volk! zo zegt uw God
Welkom bij groep 1-2a.
Zingen Vers 1 Gij zijt geweest, o Heer, en Gij zult wezen
Vers 1 Komt, laat ons juichen voor de HEER, een lofzang zingen, Hem ter eer, met snarenspel Hem blij begroeten. Wij prijzen Hem die redding biedt, de rots.
Dat zie je nu niet meer, de jongeren kunnen dit niet geloven.. Loopt automatisch En dit met mooie muziek.
Bedrijfsbezoeken 2015  Groenhart, Kluster, Ruiter en Eipie.
Huisvestingsproblemen Kolderbos Eggestraat 7/9. Living Eggestraat 7/9 Achter het ziekenhuisbed zit er een grote scheur onderaan in de muur van de living.
De glimlach van een kind De glimlach van een kind
Elia ontmoet God in een zachte bries
Nieuwjaarsborrel Zaterdag 2 januari uur GKV Middelburg – Kruiskerk KliK presenteert: Van harte welkom! KliK?? Zie kerkblad.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
God maakte in het begin alles.
We zijn er ! Nu al ?. Ik denk dat het hier naar rechts was.
januari Van haRte een gelukkig 2016 !
5 jaar geleden is ze gestorven Enkel mooie herinneringen zijn er nog je kracht en je glimlach Voor altijd in ons hart.
Twee kietelaars maken een praatje. „Heb je gehoord, wat ze van ons rondvertellen? We zouden zeer onaangenaam, naar rotte vis ruiken, plakkerig, koud en.
Pensioen Luc Van De Velde December Schaarbeek: De Voorbereiding Da bier is goedgekeurd !
Vasten in de protestantse traditie Maassluis, Aswoensdag 2013.
Op reis naar… Suriname!. Lezen: Lukas 18: Zingen: 87 vers 3 en 4 Zonnestralen voor kinderen.
REFR.Twee ogen zo blauw Zo innig en trouw Al mijn geluk zijn die kijkers van jou Twee ogen zo blauw Als de lente de bomen en struiken Weer met geuren en.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Transcript van de presentatie:

West-Vlaams dialect Da zie je nu nie meer ! Foto’s Internet

Oeje ’n bitje oeder komt … en je peinst èp overtid, Voel j’ in joen herte zeekre ’n heel klein bitje spiet. Je schudt ne keer jen hooft en zegt: “Och God Lieve ‘n Heer”, Ol dadde van overtid … da zie-je nu nie meer.

Bie ’t vallen van den avond, stond d’hulle van de stove op ’n gerre, Èp ’t plafond speelde ’t vier gelijk ’n sterre, Maar de chauffage zorgde voor n’ en ommekeer, Want die sterre èp ’t plafond … da zie-je nu nie meer.

’s Winters met de voeten èp de stove, rond ’t vier, Of n’en heten baksteen ‘n ’t bedde, da was ’n plezier, ’t Was een hulpmiddel tegen ’t winterweer, Maar die heten baksteen … da zie-je nu nie meer.

Waar is den tid van de scharesliep. Dat er een ventje, met ne sliepsteen op een karretje, langs de straete liep. Dien sliepsteen bewoog hij met beide voeten, ze gingen op en neer. Maar dien scharesliep … da zie-je nu nie meer.

Damme vroeger, och arme, voor wat drinkgeld, Heel de vakantie deure brochten èp ’t patattenveld. Maar de machienen doen nu ol ’t werk nu van weleer, En patatten–rapers … da zie-je nu nie meer.

En damme ton ook voor wa schamele centjes waren te paaien, Door als-maar-door tubak te zitten naaien. Den boer telde dan, per ranke, enkele centjes neer. Maar die echte tabaknaaiers … da zie-je nu nie meer.

Dat het terwebrood zoveel beter smaakte, Omdat moeder der eerst ’n krusken èp maakte. Voor spijs en drank dankten we nog den Here, Maar ’n kruske maken op’t brood … da zie-je nu nie meer.

De tid, en dat weten de oederen nog wel, Da-tter een ventje, per vélo rondkwam achter keunevellen. ’t Vel werd omgedraaid om te drogen en èp gespannen met een veer, Maar da konijneventje … da zie-je nu nie meer.

Naar bachten gaan met ’n gat in de planke, in de koede èp ’t vertrek, ’t Was van vors te doen, zo bloot, en in den trek, Maar nu met al dat comfort, ’n badkamer en ne’ moderne WC. Da gat in die planke … da zie-je nu nie meer.  

Der was vroeger geen sprake van papièr-de-toilette, We pakten d’ één of d’ andere gazette, Maar nu, met die chasse ’t spoelt ol deure in-ne keer, En die oude gazette van in ’t WC … da zie-je nu nie meer.

Voor den dezen die ’t moest doen was ’t niet al ’t aangenaam, Want den aalput werd nog met den aalschepper uitgedaan, ’t Werd òp t land gesmeten, meelopende met de wiend, ieder jare were, Maar dien schepper … da zie-je nu nie meer.

Nen Pastre met de berechtinge, die met ons-Heere gonk. Samen met ne messediendre die de belle klonk. We maakten een krusteken en knielden stillekes neer, Maar dien Pastre met de berechting … da zie-je nu nie meer.  

Ne ’n boer met karre en peird kwam er voorbij, Wij der-achter met ’t vuilblik, ’t was vette voor de selderie. Maar waar ès die goeie peirdevette nu van weleer? Want die boer met dat peird … da zie-je nu nie meer.  

Vaders en moeders met een groot gezin, Soms met armoe en toch veel geluk, niettemin, Tiene tot vijftien kinders, ja iedere jaore, ééntje met-ne-keer, Maar nu met die pille … da zie-je nu nie meer.  

En moeder die ’s avonds onder de petrollampe, nen berg kousen stopte, doeken plooide of de waste dampte, Der was gèn-elektriek, ginnen radio of tévee, En ook die petrollampe …da zie-je nu nie meer.  

Die witte lapkens iedere moand al aan de draad, ’t was juste lik kermesse in de straat, Maar nu z’int tampons en wegsmietdinges, és ’t gén waar meneer ? Want die witte lapkens … da zie-je nu nie meer.

’ n Musche in ’n trape (da mag nu nie meer) of in de sneeuw of op de grond, Scharrelend achter ’n graantje haver in n’en peerdestront, Maar der z’in biekans geen mussen meer. Want n’en peerdestront …da zie-je nu nie meer.

De tijd da’we met ons kloefen aan, naar ’t schole gingen, En dat de meiskens hinkelden of in de koorde springen, Voor de knechten was de knikkertijd daar weer. Maar hinkelen en knikkeren … da zie-je nu nie meer.  

’s Avonds gezellig buiten, tot in de late uren, Keuvelen over koetjes en kalfjes met de buren. Der werd gezongen en gelachen of we lusterden naar ’n komeer, Maar gezellig met de buren … da zie-je nu nie meer.

’n Smoutstutte, en ’n schelle van de zeuge, Met ne klakke mostaard en bier uit de tunne, ’t was uit in één teuge, Maar die gekke koeiziekte of de varkenspest keer op keer. Een smoutstutte en een schelle van de zeuge … da zie-je nu nie meer.  

’n Wiewatervat op de voute of langs ’t bedde aan de meur, Met ’n takstje palme, voor ’n krusken bij den dunder of zwaar labeur, Alleen als de nood het hoogst és peinzen we nog es op Ons-Lieve-Heer. Want ’n wiewatervatje … da zie-je nu nie meer.

Nunnekens met zwarte kappen en lange rokken, Die iedere morgen, in stoet, ter kerke trokken, Maar nu herken je ze biekans nie meer. Want zwarte kappen en lange rokken … da zie-je nu nie meer.  

’n Geite, ’t was de koe van de werkmens, aan ne keten gebonden langs de gaskant van de straat, ze zorgde voor melk maar ook voor veel geblaat, met wat gras en hooi was ze tevree. Maar geiten langs de gaskant … da zie-je nu nie meer.

’n Boer die in de zomer de oogst ofpekte, Tot dat ’t zweet van onder zijn klakke lekte, Maar ja de dèsmachiene doet nu ’t werk, ol-in ene keer. En dien boer die den oogst ofpekte … da zie-je nu nie meer.  

Damme vroeger een bericht verzonden met een gele briefkaart, Nu verzenden we brieven, wensen en zotte diengen met computer langs de draad. Er zijn mindere facteurs op de straat, en tijd hebben ze ook niet meer. En dien gele briefkaart … da zie-je nu nie meer.  

Maar ‘k sta hier nu en ‘k vrage-ulder, és ’t nu beetre? De tijden z’in veranderd en mee moeten we, heel zeekre. ‘k bedanken uldre en ‘k wense ulder in ’dit joar ook nog veel geluk en contentement, En ‘k hope da-je oltid in goe gezondhied bent .   Jans design