Paragraaf 3.2 Nederland en Europa.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Gouden Eeuw De 17e eeuw
Advertisements

Tijd van regenten en vorsten
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Samenleving en cultuur
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
De economie in de gouden eeuw
Tijdvak: Steden en Staten
De Republiek in een tijd van vorsten De Republiek verliest haar voorsprong § 4.3.
De gouden eeuw.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
Het cultuurstelsel verdwijnt
13 kolonies vechten voor hun vrijheid
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
4. PERIODE De Republiek ontstaat als internationaal erkende staat
3. Periode De vestiging van de Republiek
4.4 Het einde van de Gouden Eeuw
2.4 Het begin van de Gouden Eeuw
4.3 Stadhouder-koning Willem III
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.1.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
Nederland Les 9: De Gouden Eeuw
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
INTERNATIONALE POLITIEK VAN DE REPUBLIEK Woord & Beeld bij 3.2.
Politieke bloei.
Lodewijks oorlogen.
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Hoofdstuk 2.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
3.2 Internationale politiek;Spanje
H2 De economie van de Gouden Eeuw
De economie in de Zilveren Eeuw
De tweede helft van de 17e eeuw
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Hoofdstuk 3.
Schoolexamen dinsdag 13 januari
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
De economie in de gouden eeuw
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
In de 17de eeuw werd Frankrijk langzaam het machtigste land van Europa
Kolonialisme en slavernij
Wat de Nederlandse Opstand is
De economie in de Gouden eeuw
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
De opkomst van Holland.
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
Wetenschappelijke revolutie
NEXT De 17 e eeuw Team 1 Team 2 Team 3 Team 4 Team 5 Team 6.
Tijd van steden en staten
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
 Hij wordt van school gestuurd en bij zijn werk op de lijnbaan. Op 11 jarige leeftijd gaat hij als bootsjongen voor het eerst naar zee. Geboren.
Voc. Gemaakt door arie. Inhoud Compagnieën Oprichting van de voc. Wat is de macht van de voc. Heren zeventien Op het schip Route naar Azië De weg op zee.
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
Paragraaf 6.3 Internationale handel Kenmerkende aspecten: 1)De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht.
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Regenten en vorsten 3.2 Nederland en Europa
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Regenten en vorsten 2.2 De Gouden Eeuw
Regenten en vorsten 2.2 De Gouden Eeuw
Regenten en vorsten Hoofdstuk 3 Par. 1,2,3,5.
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
§6.2 Nederland en Europa In deze presentatie leer je over:
§6.3 Nederland en de wereld
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 3.2 Nederland en Europa

17e eeuw Handel en nijverheid zijn belangrijk. Kooplieden in Amsterdam ontmoeten elkaar elke dag op de Nieuwe Brug bij het IJ. Later hadden ze het zo druk dat ze een eigen gebouw wilden. Toen werd de beurs gebouwd. De binnenplaats had zuilen. Bij elke zuil stond een andere tak van de handel/ nijverheid. Hier werden zaken gedaan!

Handel en Nijverheid 17e eeuw: Groot deel van Europese handel werd door Nederlandse schepen gedaan. Koopvaardijschepen kwamen naar Amsterdam: Noord-Europa: Graan, hout, bont. Zuid-Europa: wijn, zuidvruchten en zout. Azië: specerijen Amerika: suiker en tabak.

Die spullen werden opgeslagen in pakhuizen. Zo werd Amsterdam een stapelmarkt. Goeden uit Europa worden opgeslagen en later doorverkocht te worden. Amsterdam werd zo het centrum van het kapitalisme van Europa. Geld verdienen!!

In allerlei steden bloeide de nijverheid op. Amsterdam: koffiebranderijen, suikerraffinaderijen en diamantslijpers. Leiden: textiel werd heel belangrijk voor Europa.

Veel kooplieden hielden zich bezig met nijverheid en handel. Bv: Een familie bezat zelf bossen en koper/ijzermijnen. Zo maakten ze zelf wapens en harnassen om te verkopen. Als kooplieden zich bezighouden met handel èn nijverheid, en een deel van hun winst weer in hun bedrijf investeren, dan is dit: Handelskapitalisme.

De gouden 17e eeuw De landbouw in Nederland profiteerde van de welvaart. Graan werd geïmporteerd, dus boeren gingen zich richten op boter, kaas en vlees. Ook visserij leverde veel geld op. Handel, nijverheid, landbouw en visserij leverde zoveel geld op, dat de 17e eeuw voor Nederland een Gouden eeuw is.

Amsterdam legde in de 17e eeuw 3 brede grachten aan als halve cirkels om het centrum. Kooplieden lieten hier prachtige herenhuizen en pakhuizen bouwen. De grachtengordel werd zo een symbool van de Gouden eeuw.

Oorlog met Spanje en Engeland Nederland was ook militair sterk. We hadden genoeg geld voor wapens en huursoldaten. Vanaf 1630 was Nederland sterker dan Spanje en kon zo de 80-jarige oorlog winnen. 1648: Vrede van Münster. Maar daarna kregen we ruzie met Engeland.

De Engelsen waren niet blij met de macht van de Nederlandse handelaren. Zo kwamen er 3 handelsoorlogen met de Engelsen. Door deze Engelse zeeoorlogen werd Michiel de Ruyter een zeeheld.

Michiel de Ruyter: 1667: spectaculaire zege op de Engelsen: Met dichte mist voer hij de Medway op, waar de Engelse vloot lag. Om die vloot te beschermen was er een ketting gespannen en lagen er scheepswrakken in de vaarroute. Nederland: knipte de ketting kapot en laveerde tussen de wrakken. De Engelse vloot werd vernietigd. Hun vlaggenschip, de Royal Charles, werd naar Nederland gesleept. Daar werd er timmerhout van gemaakt.

Oorlog met Frankrijk Bij de 3e zeeoorlog vochten de Engelsen samen met de Fransen. Lodewijk XIV wilde zijn macht naar het noorden uitbreiden. Hij sloot een geheim verbond met Engeland en Keulen en Münster. In 1672 begon het Rampjaar.

Alle 4 de vijanden vielen tegelijk aan. Op zee kon Michiel de Ruyter wel winnen van de Fransen en Engelsen. Maar in het oosten konden de Fransen ver binnendringen.

Er brak paniek uit in de Republiek. Raadpensionaris Johan de Witt kreeg de schuld dat het leger zwak zou zijn. Het volk wilde weer een Oranje aan de macht. Willem III werd al snel stadhouder, en Johan de Witt en zijn broer Cornelis werden door een woedende massa gelyncht.

Na het Rampjaar kon Willem III de Fransen verslaan. In 1689 werd Willem III ook koning van Engeland. Zo konden de Republiek en Engeland samen tegen Frankrijk vechten. Door al deze oorlogen raakte de Republiek veel geld kwijt. In de 18e eeuw was het zijn economische voorsprong kwijt.

Einde http://www.schooltv.nl/video/het-einde-van-de-gouden-eeuw-ook- in-de-gouden-eeuw-werd- bezuinigd/#q=trefwoord%3A%22Johan%20de%20Witt%22