Maar aan Nero, terwijl hij de berichten van de geslaagde misdaad afwachtte, wordt gemeld dat zij, verwond met een lichte verwonding, is ontsnapt en na.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Advertisements

Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
De zeven kruiswoorden van Jezus…
Verrassing!!.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
De Slippertjes.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Zoals je weet zijn schoonmoeders altijd zeer wantrouwend.
de genezing te Bethesda
Tijdstip van de moord : Nero reeds 4 of 5 jaar aan de macht 59 n.C. Agrippina Minor 44 of 45 jaar bezat nog steeds haar jeugdige schoonheid! 19 – 23 maart.
Het bewijs van haar liefde (Carmen 83, p. 74)
Een verhaal om te onthouden
Bestemming God eren ….
De doop en de dood Lazarus ….
Wie is de baas?.
De visie is Jezus One for all.
Push for life!. Een man was ‘s nachts aan het slapen toen zijn kamer plots verlicht werd en God hem verscheen. De Heer zei hem dat hij een opdracht had.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Bij het kolenvuur Johannes
13 oktober 2013 Zoetermeer 1. de voorgeschiedenis in Handelingen 21:  Paulus arriveert in Jeruzalem (± 60 AD) 21:17  de ontmoeting met Jakobus e.a.
Verbonden … Van boven bekeken
Europa wordt christelijk
Thema voor vanavond is:
Euripides Medea 1e epeisodion
En inderdaad haar handen werden weer warm.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
De Romeinen en hun staatsvorm
De Romeinen en het christendom
De kerkvader Augustinus over
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Welkom in de samenkomst
Het verhaal van Pasen.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
30 november 2014 Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
Praeceps posthac Agrippina ruere ad terrorem et minas,
Igitur Nero vitare secretos eius congressus,
Zingen Vers 1 God is mijn licht, mijn heil: wie zou ik vrezen?
/Gaio Vipstano C. Fonteio consulibus/,
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Uitleg persoonsvorm (pv)
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
cum id temporis Nero per vinum et epulas incalesceret,
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Herinneringskamp Westerbork
Op heterdaad... Johannes
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
6 juli 2014 Tollebeek x "de tweede dood" 1.Openb.2:1 2.Openb.20:6 3.Openb.20:14 4.Openb.21:8.
Goede Vrijdag.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Preek 1 Koningen 16: :16 Elia op de Horeb Grieks orthodox icoon.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Evangelische gemeente de Brug. Wat is het oude leven? Wat is het nieuwe leven? Waarom moet je gedoopt worden?
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
En terwijl hij onderweg was, gebeurde het dat hij dicht bij Damascus kwam …
De Opstand in de Nederlanden
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
In deze dienst zal Ds. J. Kruidhof voorgaan Na de zegen zingen we Gz. 162: 1, 4 Schriftlezing: Gen. 25: 27 – 34 Gen. 27: 41 – 45 Hosea 12: 4 – 7 Tekst:
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Hoe zag het plaatsje Ootmarsum er in de oorlog uit? Wij probeerden hier achter te komen en dat is ons gelukt. Wij gaan jullie er over vertellen.  Dit.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Welke betekenis?. Welke betekenis? Welke betekenis heeft vriendschap voor jou en mij? Rechts definitie Wikipedia.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Myrna, een 5-jarig meisje werd gezien wegens een recente uitspraak aan moeder: ‘papa zit aan mijn plassertje’. Anamnese en lichamelijk onderzoek vertoonden.
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Transcript van de presentatie:

Maar aan Nero, terwijl hij de berichten van de geslaagde misdaad afwachtte, wordt gemeld dat zij, verwond met een lichte verwonding, is ontsnapt en na ver genoeg in gevaar verkeerd te hebben dat er over de opdrachtgever niet getwijfeld werd. At Neroni nuntios patrati facinoris opperienti adfertur evasisse [Agrippinam] ictu levi sauciam et hactenus /adito discrimine/, ne auctor dubitaretur.

Toen was hij door paniek buiten zinnen en uitroepend dat zij ieder moment aanwezig zou zijn, op wraak belust, hetzij zij de slaven bewapende, of de soldaten ophitste, hetzij ze doordrong tot de senaat en het volk, terwijl ze hem de schipbreuk en haar verwonding en haar vermoorde vrienden verweet: welke steun zou er daarentegen voor hem zijn? Tum pavore exanimis [erat] et iam iamque adfore obtestans vindictae properam, sive servitia armaret vel militem accenderet, sive ad senatum et populum pervaderet, naufragium et vulnus et interfectos amicos obiciendo sibi: quod contra subsidium sibi [fore]? vindictae: geef de naamval en de functie genitivus objectivus Op welke fronten verwacht Nero een tegenactie van zijn moeder? Privé, via de slaven, bij het leger, en in de politiek. Wie zijn de vermoorde vrienden?Crepereius en Acerronia

Behalve wat Burrus en Seneca (aan steun gaven). Terwijl hij dezen liet wekken had hij ze onmiddellijk laten komen, terwijl ze wellicht ook van te voren op de hoogte waren. Nisi quid [subsidii afferrent] Burrus et Seneca. Quos expergens statim acciverat, incertum an et ante gnaros. Quos: relatieve aansluiting. Hoe denkt Tacitus over Burrus’ en Seneca’s invloed op Nero? Blijkbaar konden ze, ook al wisten ze van de plannen, deze niet meer verhinderen, zo weinig greep hadden ze inmiddels op Nero.

Dus was er van beiden een langdurige stilte, uit vrees dat ze vergeefs het zouden afraden, of ze geloofden dat het zover was gekomen dat, tenzij Agrippina de pas werd afgesneden, Nero moest sterven. Igitur longum utriusque silentium [erat], ne inriti dissuaderent, an eo descensum [esse] credebant ut, nisi praeveniretur Agrippina, pereundum Neroni esset. utriusque: gen. ev. van uterque, elk van beiden Waarom zwijgen de beide heren zo lang? Geef twee argumenten. 1.Ze willen een goed plan bedenken om Nero van de moord af te houden (ze wilden niet dat het tevergeefs was). 2.Ze realiseren zich dat de zaak al te ver uit de hand is gelopen en alleen maar kan eindigen door de dood van Agrippina of Nero.

Daarna handelde Seneca in zoverre sneller, dat hij Burrus aankeek en informeerde of aan de soldaten de moord moest worden bevolen. Post Seneca hactenus promptius [egit], ut respiceret Burrum ac sciscitaretur, an militi imperanda caedes esset. promptius: comparativus van een bijwoord Verklaar de coniunctivus van esset. afhankelijke vraag Tot welk plan heeft Seneca nu blijkbaar besloten? De dood van Agrippina

Deze antwoordde dat de soldaten van de Praetoriaanse garde verknocht waren aan het hele huis van de keizers en nog denkend aan Germanicus niets gruwelijks tegen zijn dochter zouden durven: Anicetus moest zijn beloftes uitvoeren. Ille praetorianos toti Caesarum domui obstrictos [esse] memoresque Germanici nihil adversus progeniem eius atrox ausuros [esse] respondit: perpetraret Anicetus promissa. ausuros esse: infinitivus futurum actief Waarom denkt Burrus dat de Praetoriaanse Garde Agrippina niet wil vermoorden? Twee redenen. 1.zij zijn gehecht aan het Julisch Claudische huis 2.Germanicus, de vader van Agrippina, was een populaire veldheer uit deze familie, en dus ook zeer geliefd bij de Praetorianen

Deze eiste zonder enige aarzeling de leiding van de misdaad. Bij deze uitspraak verklaart Nero dat op deze dag hem de macht werd gegeven en dat de schenker van een zo groot geschenk een vrijgelatene was: hij moest snel gaan en mensen meenemen die het snelst bevelen uitvoerden. Qui nihil cunctatus poscit summam sceleris. Ad eam vocem Nero illo sibi die dari imperium auctoremque tanti muneris libertum [esse] profitetur: iret propere duceretque promptissimos ad iussa. Qui: relatieve aansluiting. Over wie gaat dit?Anicetus illo sibi die dari imperium: wat blijkt (psychologisch) uit deze woorden van Nero? Dat hij zich onder de plak voelde zitten van zijn moeder: hij zag haar als keizerin. Waarom noemt Nero hem hier nadrukkelijk libertus? het is een vrijgelatene die hem eindelijk de macht bezorgt en niet Burrus of Seneca.

Hijzelf, toen hij gehoord had dat, gestuurd door Agrippina, Agerinus als bode was gekomen, voert spontaan een toneelstukje van een misdaad op en gooit, terwijl hij zijn berichten overbrengt, een zwaard tussen zijn voeten, en beveelt hem toen, alsof hij op heterdaad is betrapt, in de boeien te slaan, om de schijn te wekken dat zijn moeder de moord op de keizer beraamd had en uit schaamte over de ontdekte misdaad uit eigen beweging zelfmoord had gepleegd. Ipse audito venisse missu Agrippinae nuntium Agerinum, scaenam ultro criminis parat gladiumque, dum mandata perfert, abicit inter pedes eius, tum quasi deprehenso [ei] vincla inici iubet, exitium principis molitam [esse] matrem et pudore deprehensi sceleris sponte mortem sumpsisse confingeret.

Hijzelf, toen hij gehoord had dat, gestuurd door Agrippina, Agerinus als bode was gekomen, voert spontaan een toneelstukje van een misdaad op en gooit, terwijl hij zijn berichten overbrengt, een zwaard tussen zijn voeten, en beveelt hem toen, alsof hij op heterdaad is betrapt, in de boeien te slaan, om de schijn te wekken dat zijn moeder de moord op de keizer beraamd had en uit schaamte over de ontdekte misdaad uit eigen beweging zelfmoord had gepleegd. Ipse audito venisse missu Agrippinae nuntium Agerinum, scaenam ultro criminis parat gladiumque, dum mandata perfert, abicit inter pedes eius, tum quasi deprehenso [ei] vincla inici iubet, exitium principis molitam [esse] matrem et pudore deprehensi sceleris sponte mortem sumpsisse confingeret. Hoe speelt Nero razendsnel in op de komst van Agerinus? Door hem een moordaanslag op zichzelf in de schoenen te schuiven. pudore deprehensi sceleris: welke scelus wordt bedoeld? De zogenaamd door Agrippina bevolen moord op Nero