en de nieuwe Pilot Plant op Brightlands Chemelot Campus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van restafval naar product
Advertisements

Autarkisch wonen & ecologisch bouwen
De zin en onzin van escrow
Forumdiscussie WTC tijdens netwerkbijeenkomst IPBBE - 7 juni 2011 Welkom Forumdiscussie Wetenschappelijke en Technologische Commissie Biobased Economy.
Greenbrothers , grootste aubergine kwekerij in EU,
De biobased economy: dilemma’s van sturen op optimale waardecreatie
Biobased economics Socio-economische relevantie voor de Metropoolregio
Subtitel Rik Winters, Maarssen, 18 december 2013 Innogest: snel vergisten in een veranderende markt.
Van tomatenstengel tot karton Michiel Adriaanse
A team with more than 25 years experience in the PV business.
BioComposiet Van restafval naar product BioComposiet groep : Perry van Adrichem Ricardo Struik Tim van Paassen Arno Droogers.
Informatiebijeenkomst TKI-BBE
Onderwerpen Oude situatie Eerste aanpak en problemen
Ben de Reu: gedeputeerde Economie en Milieu, Provincie Zeeland Agro meets chemistry Symposium Chemie voor de Toekomst, 8 december 2011 kansen voor een.
Onity Advance by SELLOX
Priva horticulture.
1 KM2.0 Bijeenkomst De Praktijk NUON: ‘Hoe gaan we om met vergrijzing?’
Maryse Chappin Universiteit Utrecht
C2C en Gebiedsontwikkeling
Amsterdam 28 maart 2013 BIOBASED CONNECTIONS Naar Nieuw Amsterdams Peil Karin Weustink Plv Directeur Biobased Economy Ministerie van Economische Zaken.
Tuin – Timmer – Watermanagement Watermanagement Op het gebied van watertechniek zijn wij uitermate goed ontwikkeld en hebben wij u veel te bieden. Dit.
Havo 3 Paragraaf 4.1 t/m 4.3.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
‘Duurzame energie’-projecten
Inleiding CCB Thema 5: Mitigatie en adaptatie in de agroketen KE AT&V, Plant H.W. Elbersen, G-J. Monteny, E. Annevelink, J. Verhagen, M. Blom, O. van Kooten.
Priva creating a climate for growth. Priva creëert duurzame oplossingen voor de groeiende vraag naar schaarse hulpbronnen als energie en water door met.
Het innovatiemodel van IMEC
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
Cleantech in West-Vlaanderen Cleantech Nocturne
Innoveren op het grensvlak. “De wereld verandert, nu wij nog” Wesselingh, 1998.
Klankbordgroep Rozenburg
Kavel overschrijdende investeringen voorbereid door Arjan Wijdeveld Onderwerpen: Milieu / energie investeringen IT investeringen.
Nieuwe kennis en nieuwe kansen van biomassa Michiel Adriaanse 8 mei 2012.
Innoversum Smart Construction Bas van der Geest.
Europalaan 24 | 6199 AB Maastricht-Airport | T | www
© de vries business consultancy, 2008
CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID SPRINGEN NAAR DE 21 E EEUW FOODSECURITY.
Afstudeerproject Yannick Stoffelen.
Bio Base Europe Bouwsteen voor een duurzame biogebaseerde economie
Onsight Managed Security Services
Recordkeeping - in 7 stappen naar een digitaal archief
NIEUWSJAARSBIJEENKOMST GREEN DEAL VERDUURZAMING BETONKETEN 20 JANUARI 2015 HARRY HOFMAN.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Huisstijl en Trends Deze presentatie laat verschillende thema trends zien.
Bert Kersten Gedeputeerde Provincie Limburg Over de grenzen heen.
2040 Boxtel Energie Neutraal BOXTEL Programma Boxtel Duurzame Campus 100 stappen naar Duurzaamheid Boxtel Energie Neutraal Duurzame Economie Digitale Toekomst.
Oktober 2004 Core Course Information Management dag 2 Agenda.
{ MOOC Biobased Economy. Go to courseGo to course (klik op de link en log in via de blauwe login button in rechter bovenhoek van je scherm). Inloggen.
1 Jan de Wilt InnovatieNetwerk 2 & 5 december 2014.
4 juni 2015.
STIMULEREND KIEZEN Een blik op de wereld van de industrie INDUSTRIE IN BELGIE.
Ben de Reu Gedeputeerde Provincie Zeeland Welkom in Zeeland in het Voorlichtings- en opleidingscentrum voor de glastuinbouw.
Welkom. Inspirerende omgeving Ruim 30 vooraanstaande bedrijven op het gebied van duurzame energie presenteren zich aan u in het Dubo Trade Centre. Uiteenlopende,
Tomaten verpakken in tomatenblad 31 januari 2013.
Richard van Gemert 2 april 2013 Keyport Biobased Zevenellen.
Bio Energie Bergerden business case nu gericht op productie van groen gas uit biomassa met winning van CO2. Core business BEB: NATTE VERGISTING.
Onderzoek & Advies Voor een kennisgedreven toekomst voor West-Vlaanderen: Visie op de uitbouw van het hoger onderwijs en het onderzoek in de provincie.
Waarom maken we niet alles in Nederland?
Biobased Economy in Regio Rivierenland
Kleinschalige Bioraffinage
Noel de Kler Martijn Veen
TAKING TINY HOUSING TO THE NEXT LEVEL.
Het Wereldhandelsspel
CIO 3.0: een gemeentelijk perspectief op de digitale transformatie
De ecologische voetafdruk
Seminair E-health in de zorg Beilen, 25 januari 2018
Informatiebijeenkomst gemeenteraad Groningen
Circulair wegmeubilair #RWSinnoveert.
Een lerende en adaptieve organisatie
Transcript van de presentatie:

en de nieuwe Pilot Plant op Brightlands Chemelot Campus Sappi en de nieuwe Pilot Plant op Brightlands Chemelot Campus

Sappi in een oogopslag Sappi is een wereldwijd opererende onderneming die in 1936 is opgericht in Zuid-Afrika Wij produceren en leveren oplossingen, gebaseerd op “Specialised Cellulose” en op Papier- en Karton, aan directe en indirecte klanten in meer dan 100 landen. Innovatie, betrokkenheid en ervaring zijn de elementen die wij inzetten om de grenzen van creativiteit en duurzaamheid te verleggen en op biomassa gebaseerde oplossingen aan te bieden Hiermee realiseren we stap voor stap, samen met partners in de chemie en producenten van eindproducten, de Bio-based Economy …..de economie van de toekomst

7 fabrieken in Europa waarvan 1 in Maastricht

Van duurzame bosbouw naar moleculaire bouwstenen: Cellulose 45% Hemicellulose 30% Lignin 23% Resins & inroganic Cellulose-vezel De vezel van nú De (nabije)toekomst Cellulose-molecuul Bio-ethanol Bron: Royal Society of Chemistry

Dé grondstof van de 21e eeuw! Wat is Cellulose? Cellulose is op duurzame wijze en ecologisch verantwoord te winnen en is de grondstof die het meest op aarde voorkomt. Alle Sappi produkten zijn gemaakt van hout uit gecertificeerde bron of uit bosbouw-cultures. Door middel van chemische ontsluiting wordt de cellulose vezel uit hout gewonnen. Deze vezel is uitermate geschikt voor uiteenlopende toepassingen zoals kleding en textiel, voedings- en wasmidelen en papier en karton. Sappi heeft nieuwe technologie ontwikkeld om cellulose te splitsen in nog kleinere vezeltje: Nano Cellulose. Dé grondstof van de 21e eeuw!

Cellulose Morfologie Ø 15-25 µm Ø 200-600 nm Ø 10-100 nm Ø 4-30 nm Ø 3-7 nm (Macroscale) Incorrecte schaal, alleen voor illustratieve doeleinden

De Pilot Plant voor Nano Cellulose Vezels De door Sappi ontwikkelde en gepatenteerde technologie voor nanocellulose is veel efficiënter en gebruikt beduidend minder energie dan de nu beschikbare technologieën. Er worden geen chemicaliën verbruikt en er is geen grote afvalwaterstroom Het Sappi proces levert vezels met een diameter van 4 – 30 nm. Alle nu bekende processen zijn niet in staat deze limiet te halen zonder aanvullende chemische en/of enzymatische behandeling. Het product is droog en opnieuw te dispergeren Middels een relatief eenvoudige bewerking kan onze CNF worden geconverteerd in CNC, kristallijne nano-cellulose: Diameter: ca 5 nm Sterkte: overeenkomstig Kevlar Stijfheid: overeenkomstig Aluminium Piezoelectrisch: vergelijkbaar met Kwarts Transparant indien geordend In de Pilot Plant onderzoeken wij met name: Optimalisatie van het proces (Capex en Opex) Sluiting van de kringloop Schaalvergrotingsregels Inzetbaarheid in een aantal hoogwaardige toepassingen CNF by Sappi CNF by competition

De Pilot-Plant Brightlands Chemelot Campus, Sittard-Geleen (NL)

Waarom bouwen we deze pilot plant? Cellulose en daarvan afgeleide bouwstenen zullen in de 21e eeuw een sleutelrol spelen in een veelvoud van hoogwaardige materialen en toepassingen. Sappi is actief bezig de transformatie mogelijk te maken. Nanocellulose, met zijn zeer specifieke eigenschappen en mogelijkheden, is uitermate geschikt als: Vezel versterkte lichtgewicht composiet in auto- en luchtvaartindustrie Reologie-middel, toegepast in de boor- en betonindustrie Verdikker in (water-gedragen) verf- en laksystemen Toevoeging in de voedings- en geneesmiddelenindustrie Nanovezels zijn bio-verdraagzaam en -absorbeerbaar Sterkte- en barrièremiddel in papier en karton toepassingen, teneinde verpakkingen welke nu nog op minerale olie zijn gebaseerd, te kunnen vervangen. Dit kan mogelijke worden ingezet in onze fabriek in Maastricht. In samenwerking met een aantal nog te identificeren partners zullen deze toepassingen worden onderzocht en nieuwe “performance materials” worden ontwikkeld.

Waarom Brigthlands Chemelot Campus? Sappi had meerdere opties voor de locatie. Het keuze proces is vooral bepaald door onderstaande eisen: Uitermate geschikte infrastructuur en aanvullende voorzieningen Goede bescherming “Intellectual Property Rights” Directe toegang tot een groot aantal ondernemingen actief in “Advanced Materials Development” Met in veel gevallen biobased als nadrukkelijke strategische doelstelling Hoogwaardige capaciteit in analyse en fundamentele vraagstukken op de site beschikbaar Snelle link naar de Universiteiten van Maastricht, Aken, Eindhoven en CHILL Actieve ondersteuning van de provincie Limburg Kortom Brighlands Chemelot Campus is the Place to be!

www.sappi.com