Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Advertisements

Parc Spelderholt & SBNE- Beekbergen
CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN
Stichting FVP De route naar 1 januari 2014
Ontwikkeling Noordrand Zevenbergen
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
MIND-SPRING: STAND VAN ZAKEN Donderdag 14 maart 2013 Intervisie trainer / co - begeleider.
EASA–NL Rulemaking EASA–NL Rulemaking NAG – Themadag
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Gebieden als Powerpoint shapes
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
DG Controle – Sector DIS
Bestrijd een vooroordeel
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Historiek van de implementatie van de nitraatrichtlijn in Vlaanderen 6 december 2002.
WERKWINKEL OPTIMALISATIE. Werkwinkel uitgebreid aanbod Werkwinkel dagelijks open Dienstverlening op afspraak / overgangsfase / uitdovend Sluiting in 2013.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 EURO VI - norm voor zware voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het parlement.
Ruimtelijke ordening en buisleidingen Kennistafel 30 mei 2007.
Inter-provinciale studie detailhandel
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorlichtingscel Pierre Cassart Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Tendenzen 2006 Paul MULLIER Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november 2007 tot oktober.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Promotie autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Pascal Houbaert.
Samen Sterk in het Buitengebied Verkenning regio Midden en West Rob Segers Provincie Noord-Brabant 3 december Samen Sterk in het Buitengebied.
LOMOZ Versterking van de positionering 1. 2 Agenda 1.Drijfveren: idealisme 2.Marketingbeleid 3.De vertaalslag naar de LOMOZ situatie 4.Plan van aanpak.
SAMEN WERKEN MAAK HET VEILIGER.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID
SYSTEEM VRIJETIJDSPAS sociaal tarief - diversiteit binnen sport toepassing in Izegem AV SF 22 april 2010 SF: Stijn Werbrouck
Sectorcommissie. Vacatures & tewerkstelling in de bouwsector.
SWV passend onderwijs i.o. Informatieavond mr 5 juni 2012.
0 1 Eliminatie…. en wat dan? Ton Rotteveel Plantenziektenkundige Dienst.
23 april 2013 Brabant in-car III Bram Hendrix. Wat ging vooraf Subsidieprogramma als vervolg op BIC1 en BIC2 Brabant in-car I – –testen nieuwe.
Voorstelling Juridische Dienst
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Zelfcontrole door agrarische bedrijven: samen beschouwd.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
Knolcyperus: een nieuwe bedreiging?
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
OEFENINGEN GEWASBESCHERMING/FYTOFARMACIE OPDRACHTENREEKS LANDBOUW B. Heremans Academiejaar
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BETREFFENDE MKZ Philippe Houdart Stafdienst crisispreventie en crisisbeheer.
Financiële inspecties
Natte Koeltorens 1.
Voorstelling Juridische Dienst
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Project zoet zwanger resultaten op 1/10/2016
Incident fipronil: lessons learned
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten
Waterschapszorg.
Programma Werksessie wachtlijsten in de contractering Introductie
Transcript van de presentatie:

Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus 5 december 2014

Overzicht Historiek knolcyperus Quarantaine-strategie Evaluatie strategie Afschaffing quarantaine-status

Historiek knolcyperus Sinds jaren 80 vastgesteld Opgenomen in koninklijk besluit 19/11/1987 Maatregelen bleken niet efficiënt voor uitroeiing Oprichting werkgroep in 2006 FAVV, wetenschappers, voorlichtingsinstanties en –instellingen, sectororganisaties Doel: doeltreffende bestrijdingsstrategie ontwikkelen

Quarantaine-strategie Publicatie koninklijk besluit 12/5/2011 Maatregelen (o.a.) Afvoer grond onder toezicht Reiniging landbouwmachines Verbod in de handel brengen van wortel-, knol-, bolgewassen (uitzondering mogelijk onder bep. voorwaarden) Verbod volgende jaren teelt van wortel-, knol-, bolgewassen Specifieke bestrijdingsmaatregelen Bij zware besmetting die onvoldoende afneemt  5 j/10j grasland Meldingsplicht

Quarantaine-strategie Opvolging besmette percelen (om de 2 jaar) Beperkt gebied: Noorden van Vlaanderen Evaluatie zware/lichte besmetting: afhankelijk van de besmette oppervlakte, aantal scheuten per m2 en bedekkingsgraad Monitoring (beperkt binnen gebied gekend besmet te zijn)

Quarantaine-strategie 2012: Meer focus op monitoring, incl. inspecties in nieuwe gebieden Ontdekking van veel nieuwe percelen O.a. in gebieden waar men niet verwacht had knolcyperus aan te treffen (meer naar het Zuiden (Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en eerste vondsten in Vlaams-Brabant)) Resultaten inspecties van sinds jaren opgevolgde percelen: algemene tendens = status quo aantal afnames, aantal toenames, aantal hetzelfde gebleven

Evaluatie van de strategie 2013: Onkruid is veel verder verspreid dan verwacht Meldingsplicht werd (bijna) niet toegepast Maatregelen blijken niet doeltreffend om op korte termijn concrete resultaten te boeken Besmettingen uit bermen/bosranden/… grenzend aan landbouwgrond maken uitroeiing voor bep. operatoren onmogelijk Te tijdrovende inspectiemethode om graad besmetting te beoordelen en volledige perceel in kaart te brengen resultaat inspectie afhankelijk van klimatologische omstandigheden / momentopname

Evaluatie van de strategie Voorwaarden ‘quarantaine’ = niet aanwezig / enkel aanwezig in beperkt gebied = passende maatregelen voor doeltreffende uitroeiing Met toenmalige strategie onmogelijk AANPASSING NODIG

Evaluatie van de strategie Om quarantaine-status te behouden Enkel vaststelling besmet/niet besmet door FAVV Strengere maatregelen nodig Engagement meldingsplicht nodig om correct reële verspreiding te kunnen inschatten Sector was hier niet toe bereid Strengere maatregelen & meldingsplicht contraproductief Daarom afschaffing quarantaine

Afschaffing quarantaine Koninklijk besluit moet worden opgeheven Opvolging door Vlaamse overheid via IPM Momenteel OVERGANGSPERIODE Juridische procedure voor opheffing aan de gang Bepalingen uit besluit zijn nog van toepassing Meldingsplicht Maatregelen (bestrijding, verbod teelt, …) blijven van kracht tot afschaffing en overname door IPM FAVV voert geen actieve politiek Geen opvolging besmette percelen Geen controles