Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
De pot mayonaise en het bier Een verhaal met een moraal
- Deel IV - De Sneeuwklokjes…. Met de eerste sneeuw van 2012 kwamen ook de eerste onderdelen van het carillon terug naar Heerlen.
IJsje is het zachtste beertje van de hele wereld. Voel maar in het boek!
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Vriendschap voor het leven
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Brieven thema eten & drinken correctie. correctie brieven  Het meest ben ik erop benieuwd hoe zal onze Tsjechische voeding je smaken.
D o e d a g E I N Z E Wat wil ik worden? Ga ik naar Technisch, of naar ASO? Wil ik denkwerk doen? Of toch liever iets met mijn handen? … Al deze vragen.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Verrassing!!.
Max en de Maximonsters.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
EEN BEETJE WINTER geschreven: Paul Stewart en Chris Riddell.
Van Maybel, Dewi, Sarah, Allysha, Karin, Tamia en Giselle van Maybel, Dewi, Sarah, Allysha, Karin, Tamia en Giselle.
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Woord van Leven April 2014.
Vol-au-vent met puree.
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Gemaakt door ROMY LUUK MICK EN CHIEL… Cultuur.
Broccolipuree met braadworst
Het Potlood.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Vrouwen Zijn Niet Idioot.
Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Wie is de baas?.
HALF-GLACE EN DERIVATEN -Bevochtig de mux met de kokende bouillon en breng het langzaam op smaak. Kook voor ongeveer 10 minuten. -Consumeer of conserveer.
…..overrompeld door verdriet
We zijn erbij, we zijn er bijna………
Geluid aan ! Dit is de Vink “Fringilla coelebs”
Doe maar gewoon Waar is God in jouw dagelijkse leven?
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
De stake out … “ons kamp” En het gebruikelijke tentje werd weer opgezet.
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Interpreteren van data
Wie zijn Zijn leerlingen?
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Zeep fabriek Jeroen Sharon Wendy Dennis 3DC. Introductie thema 1 Als eerst hadden we het idee om een hele hoge toren te maken; heel erg modern met glas.
Pasta carbonara.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Mijn verjaardag..
Jezus roept de leerlingen
Belgie Door Sam Van Steenweghen
Alizée goes 21!. Op 7 juni 1986 werd dit monstertje te Temse geboren, dat met haar rosse haartjes en schelle stem menig verpleegster kon bekoren…
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Balletjes in tomatensaus met puree
Godsdienst 1.
De zee..
Herinneringskamp Westerbork
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Dagelijks leven Gemaakt door: Joselien Sharon Zico Jimmy.
Macaroni met hesp en kaassaus
Kamp dag een Er was eens een klas groep 5/6 Die gingen op kamp in Helden.
Gods aanwezigheid ontdekken
Het derde thema van het project gaat deze zondag over getrouwd zijn. Veel sprookjes eindigen met “En ze leefden nog lang en gelukkig”, maar voor getrouwde.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
Thema 4.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
Illustratie van Kees de Kort Marcus 10:49-52 En Jezus stond stil en zei dat men hem roepen moest. Toen riepen ze de blinde en zeiden tegen hem:
Pesachmaaltijd Proef hier alle onderdelen van de Pesachmaaltijd!
Transcript van de presentatie:

Louis Paul Boon

 Vlaamse schrijver

Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  ( )

Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  ( )  Mijn kleine oorlog (1946)

Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  ( )  Mijn kleine oorlog (1946)  De Kapellekensbaan (1953)

Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  ( )  Mijn kleine oorlog (1946)  De Kapellekensbaan (1953)  Pieter Daens (1971)

Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  ( )  Mijn kleine oorlog (1946)  De Kapellekensbaan (1953)  Pieter Daens (1971)  Eten op zijn Vlaams (1972)

 Frietjes  Frieten  Friet

 Patat  Patat friet  (Patates) frites

 Patat  Patat friet  (Patates) frites “Het is af te raden te benaming patat in Vlaanderen te gebruiken, dit zal mogelijk verwarring veroorzaken; patat betekent in Vlaanderen namelijk "aardappel".”

Stoverij met frietjes

Louis Paul Boon  Eten op zijn Vlaams (1972)

Louis Paul Boon  Eten op zijn Vlaams (1972) Over stoverij

Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

 ‘Gentse stoverij’  ‘Vlaamse stoofkarbonades’  ‘stoverij’ Louis Paul BoonOver stoverij

 ‘Gentse stoverij’  ‘Vlaamse stoofkarbonades’  ‘stoverij’  Stoofvlees Louis Paul BoonOver stoverij

 ‘Gentse stoverij’  ‘Vlaamse stoofkarbonades’  ‘stoverij’  Stoofvlees  Vlaamse karbonade Louis Paul BoonOver stoverij

Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

dit bij uitstek Vlaamse gerecht of: dit Vlaamse gerecht bij uitstek = meer dan andere(n); buitengewoon  “Den Haag is de Nederlandse tramstad bij uitstek.”  “Het papier is bij uitstek geschikt voor portretwerk en natuuropnamen.”  “Creativiteit komt bij uitstek voor in het dagelijks leven.” Louis Paul BoonOver stoverij

Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan. noen =middaguur

Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan. stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt

Louis Paul BoonOver stoverij stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt Voorbeelden?

Louis Paul BoonOver stoverij stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt Voorbeelden?  Spek met bonen  Witlof (witloof), ham, kaassaus (chicons in de hesp)

Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dan een klont boter in de pan bruinen, sneed een dikke vaste ajuin en liet die eveneens bruinen. De geur hing meteen de hele keuken vol, zodat de achterdeur geopend werd en die al te bedwelmende geur naar buiten kon ontsnappen. van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dan een klont boter in de pan bruinen, sneed een dikke vaste ajuin en liet die eveneens bruinen. De geur hing meteen de hele keuken vol, zodat de achterdeur geopend werd en die al te bedwelmende geur naar buiten kon ontsnappen. van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

Louis Paul BoonOver stoverij Grootvader snoof die op en over het muurtje heen riep hij: Is ’t stoverij vanmiddag? En dan haastte hij zich naar de slager toe en wou eveneens stoofvlees. Een beetje van dit en een beetje van dat, zei hij daar. Want dat is het geheim van stoofkarbonaden, dat het niet allemaal karbonade hoeft te zijn. Een brokje vlees van dit en een stukje vlees van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dit alles lang en zacht stoven, en dan besloeg ze op het laatste moment nog wat aardappelbloem in azijn, om dit aan de saus toe te voegen. Doch daar schudde grootvader meewarig het hoofd om. Dat is niet de ware stoverij, zei hij. in plaats van aardappelmeel nam hij een boterham, die hij flink met mosterd bestreek en gewoon met vlees liet meestoven. En als het vlees zowat halfgaar was, dan goot hij ook nog een flesje bier in de kastrol.

Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dit alles lang en zacht stoven, en dan besloeg ze op het laatste moment nog wat aardappelbloem in azijn, om dit aan de saus toe te voegen. Doch daar schudde grootvader meewarig het hoofd om. Dat is niet de ware stoverij, zei hij. in plaats van aardappelmeel nam hij een boterham, die hij flink met mosterd bestreek en gewoon met vlees liet meestoven. En als het vlees zowat halfgaar was, dan goot hij ook nog een flesje bier in de kastrol.

Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan  Doch daar schudde hij het hoofd om  Meewarig het hoofd schudden  Kastrol.

Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om  Meewarig het hoofd schudden  Kastrol.

Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!)  Meewarig het hoofd schudden  Kastrol.

Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!)  Meewarig het hoofd schudden = medelijden voelend of tonend  Kastrol.

Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!)  Meewarig het hoofd schudden = medelijden voelend of tonend  Kastrol. = kasserol = grote braadpan

Louis Paul BoonOver stoverij Het moeten twee flesjes zijn, zei hij, een voor de kok en een voor de saus.

Louis Paul BoonOver stoverij In de kastrol werd dan ook nog een laurierblad of twee gelegd, en tijm, geraspte kruidnoot, peper en zout eraan toegevoegd. En ondertussen moesten ook nog de frieten gebakken. Lekkere bruinknappende frieten, niet gebakken in die olie van nu, maar in echt en onvervalst ossevet. En als dat allemaal op je bord kwam, de stoverij en de frieten, en ook nog een klad mosterd, dan was het inderdaad zoals vader het zei: iets dat kriebelt en bijt. En dat je met schuimend bier moest doorspoelen.

Louis Paul BoonOver stoverij Men heeft het nu ook nog over goelasj, maar dat moet je niet op tafel brengen. Goelasj is een Hongaars afkooksel van Vlaamse stoverij, zonder een brokje lever en een stukje nier, en met tomatensaus in plaats van de ware stoverijsaus.

Louis Paul BoonOver stoverij Men heeft het nu ook nog over goelasj, maar dat moet je niet op tafel brengen. Goelasj is een Hongaars afkooksel van Vlaamse stoverij, zonder een brokje lever en een stukje nier, en met tomatensaus in plaats van de ware stoverijsaus. Goelasj = goulash

Louis Paul Boon  Eten op zijn Vlaams (1972)