Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Samenwerking met andere kerken Of Met verenigingen in het dorp of de wijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
Samen ouder worden in en rondom De Bron 10 oktober 2013 Werkconferentie.
“Smash sportief op weg naar 2020”
Onze visie: Zie, slaat uw ogen op en beschouwt de velden
“Hoe kom ik aan klanten?”
Een nieuwe lente, een nieuw geluid? ?  Wat dromen we …
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
welkom allemaal Wat willen wij u vanmiddag vertellen.
Bij H2 §4.1 en § 4.3 landschappen NL.
TAAKGROEPEN.
De kringloop van het leven
Info obligaties aanschaf Probounce banen 8 en 9
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
Partner voor verenigingen Laat uw leden verantwoord sporten.
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
Levensvragen Over geluk…..
Het leven.
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Nederland telt in 2021 volgens CPB 17,3 miljoen inwoners. In 2011 was dat 16,7 miljoen. Het aantal 65– plussers stijgt de komende tien jaar met bijna.
Nalatenschappenwerving
Protestantse Wijkgemeente De We ide ‘De hartslag van het leven’
Krantenbeurt Van Ploon Vrijdag 28 oktober 2011
Aquarellen van Marcel REYNAERT
De Cirkel des Levens Wat is succes ? Als je 3 bent is succes : Niet in je broek kakken.
BESPAREND EXPLOITEREN Inzet van instandhoudingsmiddelen in een Meerjaren Exploitatie Plan - Opsporen van quick wins door energiemonitoring - Duurzame vervangingsinvesteringen.
W IJKFEEST 2012 Het supergezelligste feest van Keijzershof.
NVP 2009 Werknemerspensioen Henriëtte de Lange. Agenda  Inleiding  Soorten pensioenregelingen  Partnerpensioen  Life-events: wanneer pensioen belangrijk.
Eenparige beweging opgave 1
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
JAARVERSLAG 2003 Ombudsman Jean Dreezen. 2 Wat is een klacht in het ZOL? Klacht =… iedere uiting van ongenoegen of ontevredenheid omtrent het zorgproces.
Glow 2011 Gijs Kahmann. Verwachting Mijn verwachting voor Glow was eigenlijk vrij hoog want ik was de vorige keren ook al geweest en toen vond ik het.
Zorgcoöperatie Hoogeloon. Eigen regie voor comfortabeler leven “Bewustwording en lokale belangenbehartiging” VIB-evenement 28 november 2011 WillemII stadion.
Wat nou, pensioencrisis?
Enquête.
GGD ROTTERDAM-RIJNMOND
Zittingsvoorbereiding
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
“Commissie Kerkopbouw Zeist” Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Mijn naam.
Dr. Albertus Risaeusschool
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
Gemeentevergadering Opknappen Bijgebouw 27 juni 2010
Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten.
Rudy Stroink. De andere aanpak van de verkoop van een omvangrijke hoeveelheid Rijksgebouwen en wat je anders kunt doen als je eigenlijk het verlies al.
Welkom.
Exploitatie mfa’s Dan pas de H-vraag:
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
De naam GLOW komt van alle lichteffecten en de projecttechnieken. De 6 e editie van GLOW, dat van 5 t/m 12 november 2011 in Eindhoven plaatsvond, heeft.
Onderzoek naar de interesse onder 55- plussers van Amerongen voor een woongemeenschap van ouderen 4 December 2015.
© Inspiration Development Gemeenschapsvorming Vrij-Katholieke Kerk in Nederland Inleidende workshop 18 februari 2006 Markus & Brigitte van Alphen.
UPDATE PROCES SAMEN VERDER 28 JUNI 2015 GKV & NGK.
Samenwerkend, en dan…? Impressies uit Hilversum. Fusie een feit 2 HILVERSUM - Drie Hilversumse gereformeerde kerken zijn na jarenlange voorbereidingen.
Heel gewoon maar toch anders.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn. Uit de Kerkorde, Ordinantie 2 Artikel 17 Streekgemeenten Een streekgemeente is een gemeente bestaande uit.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
In raden of commissies van een kerkelijke gemeente, als er conflicten dreigen.
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Beleid en regelgeving Les 2.
Bouwen aan de toekomst II
een huis voor de gemeente een visie op ontmoeten
Kato bruyneels, Lore Driessens
noardburgum Dit is een toeristische route door mijn dorp.
Transcript van de presentatie:

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Samenwerking met andere kerken Of Met verenigingen in het dorp of de wijk

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Waarom is het zo belangrijk voor de kerk om te blijven In het dorp of de wijk Zelfstandig Met hun eigen traditie, gewoonten, vormen

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Waarom willen we zo nodig kerk zijn? Wat hebben mensen er aan?

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Om wat voor mensen gaat het eigenlijk of Wie zijn die mensen waarvoor wij kerk willen zijn Wie zijn die mensen met wie wij samen kerk willen zijn

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Gemeente A heeft 200 mensen in de kaartenbak; het aantal kerkgangers is ongeveer 20 per zondag en de kerkenraad bestaat uit voorzitter, scriba en kerkrentmeester. Er is al verschillende keren geprobeerd om nieuwe kerkenraadsleden te werven, maar dat is steeds niet gelukt, of wel gelukt en vervolgens mis gegaan, omdat mensen zich wel verplicht voelen maar het om verschillende redenen niet waar kunnen maken. Gemeente A is een dorpsgemeente: een oud kerkgebouw, prachtig gerestaureerd, midden op het dorp: een gebouw waar ieder dorpslid trots op is. Gemeente A heeft een behoorlijk vermogen: zo ongeveer € ,-. En er is een pastorie, die wordt verhuurd en een begraafplaats. Het aantal mensen loopt terug en dat gaat bij vlagen: overlijdt iemand, dan is dat een afname, komt er wat bij, dan is dat mooi meegenomen, maar gebeurt heel erg weinig. Dat betekent terugloop in ledental. Leeftijdsopbouw: 75 % van de leden is ouder dan 60, 50% ouder dan 70, 5% jonger dan 35. Buurgemeente B is een kleine gemeente, vergelijkbaar met A, maar sterk liturgisch, minstens zo veel vermogen als A en een parttime-predikant. Buurgemeente C is een wat grotere gemeente met een full time predikant. Geen vermogen, wel mensen. Buurgemeente D is een stadsgemeente met meerdere predikanten.

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Valkuilen – Fusie – Oplossing, het is geregeld – Snelheid – Veel energie stoppen in de regelzaken – Onvoldoende communiceren – (on)duidelijk einddoel

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Wat levert het op – De vreugde van het delen – Meer aandacht voor de inhoud – Er kunnen dingen die je alleen niet kunt

Workshop: De vloot van kerken – samenwerking Voorbeelden van geslaagde samenwerking Voorbeelden van mislukte samenwerking Voorbeelden van samenwerking die niet van de grond komt Waarom doen kerkenraden zo moeilijk over samenwerking Waarom heeft de landelijke kerk daar zo weinig visie op