Vrienden in voor- en tegenspoed

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Jongeren over politiek
Innoveren voor gezondheid
Ervaringen in samenwerking
Achtergrondinformatie ‘gevers’
De Geefwet staat in het Staatsblad, hoe nu verder?
MOBIELE PORNO? NEE, IK DOE NIET MEE
Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd Hypotheek berekenen Waarschijnlijk is het.
Moderne Media Marketing, verkoop, distributie Sessie 7.
Buurtpreventie Zegge Januari 2014.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie Combifuncties Onderwijs Regionale voorlichtingsbijeenkomsten 2010 GA ER VOOR !
4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn
Martijn van den Berg Speciality Dairy
Invloed vanuit de cliëntenraad
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
De Staat van de Stad Jeroen Slot. Vijftien jaar relatief sterke groei  Verbetering op tal van terreinen –Meer en betere woningen –Sterke groei.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Seminarie « Kwalitatieve arbeidsrelaties » Loon en beloning Peter Samyn Sigrid De Jaegher.
Laat Nederland van zijn beste kant zien! Workshop Fondsenwerving 21 oktober 2008 Freek Mekking & Eylem Tanir Projectadviseurs Diversiteit Oranje Fonds.
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie door de landelijke projectgroep combinatiefuncties onderwijs Tbv de gemeenten die versneld toetreden.
Jongerenwerker moet voldoen aan steeds hogere eisen
Hfdst 5: Politieke participatie
Hfdst 5: Politieke participatie
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Who are stakeholders? Financiele gegevens? Omroep?
Goed Bezig Het ABSOLUTE ? Georg W.F. Hegel ( ) De wereld heeft een doel Er zijn eeuwige waarden & ideeën Deze ontwikkelen zich lineair Doel is.
Wat houdt een (krimpend) dorp leefbaar en vitaal?
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
1 HOE BENUT JE OPTIMAAL DE GEEFWET ? Noorderslag Seminar – 13 januari 2012 Dr. Dick Molenaar All Arts Belastingadviseurs - Rotterdam.
Netwerk voor Cultuur en Natuur Afdrachtensystematiek Afdelingen Voorzittersoverleg 22 oktober 2011.
Toekomst Humanistisch Verbond In gesprek met leden over toekomstvragen voor de vereniging.
Organiseren en communiceren Onderzoek naar de organisatiegraad.
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
Interculturalisatie : Allergie of strategie? Congres ActiZ 12 mei 2009 Kleur aan zorg, zorg aan kleur Freddy May.
Winst of zingeving: op zoek naar winst met een menselijk maat Dr. Margreet F. Boersma-de Jong Lector Duurzaam Financieel Management.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Sociale teams wat werkt (en in welke situatie)?
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
Zwembadcomplex De Bosselaar naar een hoger niveau
- een beetje Aristoteles -
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Meten en Vergelijken Hoe staat jouw instelling er voor? Cultuur in Beeld Meten en vergelijken Hoe staat jouw instelling er voor? 1 december 2014 Wietske.
Abel Malschaert. PARTICIPATIESAMENLEVING DECENTRALISATIES Meer taken komen bij gemeente te liggen op gebied van sociale zekerheid, werk en maatschappelijke.
Heeft de Geefwet effect op fondsenwerving door culturele instellingen ? Onze eerste assumpties 25/09/2014 Saskia Franssen
Cijfers & Trends Ondernemen In de Kappersbranche 1 april 2015.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Business Model You Wie jou helpt (Key partners) Wat je doet
Introductie Allors Applications. Modules Personen en Organisaties Product/voorraad beheer Ordermanagement Transport Werkopdrachten Facturering Financiële.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 20 oktober.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Culturele instellingen in Nederland Veranderingen in geefgedrag, giften, fondsenwerving en inkomsten tussen 2011 en 2014 Werkgroep Filantropische Studies.
Coöperatieve werkvormen DOEL Kennismaking met coöperatief ondernemerschap De studentencoöperatie als praktijkgerichte leervorm.
Waarom Katholieken niet geven En wat u daar aan kunt doen Lezing 5 oktober 2016 René Bekkers Filantropische Studies Vrije Universiteit Amsterdam
Culturele instellingen in Nederland Lessen uit de periode
Beleids plan Beleidsplan wat in het Grommertje staat is richting gevend. Bestuur wil graag uw mening weten. De uitgangspunten / keuzes van.
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Foundation.
Topsport en breedtesport
Return On I…. Bestaat sinds We doen al tijdje mee
Transcript van de presentatie:

Vrienden in voor- en tegenspoed Emma Johnson Boekmanstichting Amsterdam 1 december 2014

Bezuinigingen Zijlstra Meer eigen inkomsten en het creëren van een maatschappelijk draagvlak: Er is veel publieke belangstelling voor kunst en cultuur. Die belangstelling is een belangrijke graadmeter voor maatschappelijk draagvlak. Publieksbereik en -binding gaan daarom een grotere rol spelen bij de beoordeling van aanvragen. Daarbij telt niet alleen de grootte, maar ook de samenstelling van het publiek. Het is van belang dat instellingen een breed samengesteld publiek bereiken: breed in achtergrond, interesse, leeftijd en opleiding. (Halbe Zijlstra, Meer dan kwaliteit, 2011, p 11)

Cultureel ondernemerschap Overheid stimuleert een geefklimaat Culture of ‘asking’ en ‘giving’

Vriendenkringen Bestaan vaak al jaren Beproefde manier om extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd een publiek aan een instelling te binden In ruil voor hun contributie krijgen vrienden diverse tegenprestaties Worden massaal uit de grond gestampt of nieuw leven ingeblazen Hét antwoord op de bezuinigingen? Probleem: stoffig imago

De term ‘vriendschap’ Doorgaans betreft het een relatie tussen mensen In Engeland en Amerika wordt ook vaak van ‘member’ gesproken, wat meer afstand impliceert

Aristoteles (384 – 322 v.Chr.) Deugdethiek in Ethica Nicomachea Het nuttige, het aangename en het goede Vriendschap is positief: We prijzen immers mensen die van hun vrienden houden en men beschouwt het hebben van veel vrienden als één van de dingen die moreel juist zijn; bovendien vinden sommige mensen dat goede manieren en vrienden identiek zijn. (Aristoteles, Ethica Nicomachea. Vert. Hupperts en Poortman, p 233)

Geschiedenis: eind negentiende eeuw Johan Rudolph Thorbecke: ‘kunst is geen regeringszaak’ Misverstand dat het bevorderen van kunst geen taak van de overheid is Emanuel Boekman: het is niet aan de overheid een kwaliteitsoordeel te vellen Opkomst van burgerinitiatieven

Geschiedenis: WOII en de jaren daarna Meer nadruk op overheidsinitiatief door Duitse bezetter Oprichting Kulturkammer Economische zekerheid na WOII behouden Budgetten daalden niet meer tot vooroorlogse niveau

Geschiedenis: de eenentwintigste eeuw Bezuinigingen: meer particulier initiatief Fiscale voordelen als de Geefwet Jaren ‘80: herontdekking vriendenkringen Vriendenkringen worden nu steeds belangrijker De Hermitage

Huidige functies vriendenkringen Steun vaak tweeledig Moreel: vrienden creëren maatschappelijk draagvlak. Financieel: contributie vormt (na aftrek van de kosten voor de tegenprestaties) een gift. Een grote groep weerspiegelt het draagvlak en dat kan een instelling gebruiken bij haar politieke lobby. (S. Jongenelen in Boekman 87, 2011, p. 23)

De geefpiramide Geïntroduceerd door fondsenwervingsexpert James Greenfield in 1991. Financiële steun niet enkel op de korte, maar ook op de lange termijn: During the period of their friendship, they will be encouraged to expand their relationshop to active involvement that may last a lifetime. (Greenfield, Fundraising Fundamentals, 2002: p 1.)

De Geefpiramide (2) Uitgegroeid tot een standaard in fondsenwervingstheoriën Marischka Leenaers (Leenaers-Verloop van der Westen)

De Geefpiramide (3) Renée Steenbergen: De vriendenvereniging is niet alleen een gezelligheidsvereniging voor lezingen en kortingen. Het is in wezen de geefkring met de laagste instap – lidmaatschap kost vaak maar enkele tientjes – en vormt de solide basis van de geefpiramide. (Steenbergen, De nieuwe mecenas, 2008: p 138)

Structuur Geefpiramide in vriendenverenigingen Tegenwoordig worden vrienden vaak in lagen onderverdeeld.

Trends in het geefgedrag van Nederlanders Geven in Nederland: 2013 In 2011: - €4,3 miljard naar goede doelen - Neerwaartse trend in 2011 - Terug te zien bij vriendenkringen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat meer dan de helft van de vriendenkringen van de best bezochte musea te maken heeft met een terugloop van het aantal leden. (Lotte Grimbergen in de Volkskrant, 8 februari 2014)

Wie geeft aan cultuur? 7% van alle giften in Nederland gaan naar een cultureel doel 9% van de Nederlandse huishoudens doet een gift aan cultuur van gemiddeld €36 per jaar Onder vermogende Nederlanders is dit 33%, met een gemiddelde gift van €1467 per jaar Hoogopgeleiden Randstedelijk gebied Alleenstaanden en kleine huishoudens Overwegend 55+

Howard Becker (1928) Art Worlds (1982) Een kunstwereld bestaat volgens hem uit the network of people whose cooperatice activity, organized via their joint knowledge of conventional means of doing things, produces the kind of art works that art world is noted for. (Becker, Art Worlds, 1982: X) Kunst is een product van samenwerkingen tussen verschillende mensen.

Becker: conventies Taakverdeling binnen samenwerkingen op basis van conventies Deze zijn bijna heilig (denk bijvoorbeeld aan een film crew) Different groups of participants know different parts of the total body of conventions used by an art world, ordinately what they need to know to facilitate the portion of the collective action in which they take part. (Becker, Art Worlds, 1982: 42)

Conventies: vrienden Binnen vriendenkringen heersen ook conventies Het bieden van tegenprestaties is bijna vanzelfsprekend geworden, evenals het de lage contributie Instellingen verwachten dienstbare houding

Conventies: vrienden (2) Jongenelen: vriendenclubs werden in het verleden wel eens als ‘eigenwijs machtsblok’ afgeschilderd Onenigheid vrienden met Gemeentemuseum Den Haag

Geefmotieven: Bekkers & Wiepking Bekkers, René & Pamela Wiepking. (2011) ‘A literature review of empirical studies of philanthropy: Eight mechanisms that drive charitable giving’, in: Nonprofit & Voluntary Sector Quarterly, 5, nr. 40: 924-973. Vergelijking van 500 onderzoeken. 8 mechanismen die gevers bewegen

Awareness of need Voorwaarde voor steun Geefdoel moet helder zijn Hoge noodzaak niet per se beantwoord met hoge donaties Massamedia als hulpmiddel ‘Schreeuw om cultuur’ Noodzaak niet altijd duidelijk

Soliciation Beroep op de gever Effectiviteit Cultuur, daar geef je om Persoonlijke benadering

Costs and benefits De geldelijke waarde Afweging kosten/baten Tegenprestaties bieden? Werkt onbaatzuchtigheid tegen

Altruism Gever hecht waarde aan geefdoel ‘crowding out’- effect Waarschijnlijk wegen andere motieven zwaarder

Reputation Sociale consequenties ‘Peer pressure’ Geven vaak sociaal wenselijk Toch gebeurt het vaak anoniem Vriendenkringen vroeger meer status

Psychological benefits ‘Joy of giving’ ‘Self image’ Benaming vrienden

Values Gevers en goede doelen hebben overeenkomstige waarden Eigen regio heeft voorkeur Komter constateert dat: ‘in de nieuwe samenleving gevoelens van geworteld zijn in een bepaalde plaats en gebonden zijn aan collectieve belangen minder vanzelfsprekend zijn geworden en zelfs hier en daar verloren zijn gegaan.’ (Komter, Social solidarity and the gift, 2007, p: 173)

Efficacy Effectiviteit van de gift Concertgebouw Fonds: omgekeerde piramide Verdraait beeld van vriendenvereniging

Traditionele vriendenverenigingen Relatief lage contributie Vaste tegenprestaties Voornamelijk oudere leden Imago

Tegengestelde belangen Instellingen willen financiële steun en maatschappelijk draagvlak Vrienden hebben eigen motivaties Rendement op lange termijn Tegenprestaties als investering Wat wil de instelling bereiken met de vriendenvereniging?

Een nieuwe garde Opmars jonge vriendenkringen Young Stedelijk, FOAM, Vereniging Rembrandt, Het Concertgebouw Aanzienlijke bijdragen Verandering in het geefklimaat Minder vrienden die meer geven

Young Stedelijk 2014: speciale kring voor jongeren 25-40 jaar €300 of meer per jaar Van de Linde: ‘Young Stedelijk is gestoeld op drie peilers, namelijk het leveren van bijdragen, het bieden van een inhoudelijk programma en het creëren van een netwerk.’ Overgewaaid uit Amerika en Engeland

Voorbij de geefpiramide Beproefd en duurzaam eenerzijds Harnekkig en achterhaald anderzijds Wordt tegenwoordig ook vaak omzeild

Conclusie: verschuiving in conventies Veel veranderingen gaande Mogelijkheden voor ‘jonge’ vriendenkringen waar behoeften van instelling en leden goed op elkaar worden afgestemd

Vragen?