Een woelig leven in een woelige tijd

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
Advertisements

Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Napoleon Bonaparte
Gods verborgen glans.
Evangelie der genade Vragen :
Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
Ambiorix Door Liam en Glenn.
Macbeth Door: Mike Testroote.
Gaius Julius Caesar v. C. MODELLOOPBAAN.
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Lucius Cornelius Sulla
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Uit: Trouw 16 september 2009.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Romeinen door Stijn en Nienke.
De Romeinen Door Dunya en Silke.
Door Pieter-Jan en Nicolas
Romeinse Rijk Door Caro en Karen.
Gemaakt door Lucas en Kim.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Romeinen en Germanen.
Het bestuur van de stadstaat
Rome!.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
Het ontstaan en bestuur van het keizerrijk
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
De Romeinen en hun staatsvorm
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
De Romeinen § 2.
Preek Rechters 3: Otniël
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Door Joke ,Shannon en Bruna
DE GALLISCHE OORLOG Hoe ontstaan? Peri. p. 18.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
De Romeinse burgeroorlogen
Voor de Romeinen waren er Kelten.
De Romeinen, Van stad tot wereldrijk
Historisch overzicht bij Cicero (H2)
Zelfs Romeinen hebben BV’s.
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Het bestuur van de stadstaat
Romeinen, Germanen en Kelten
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Hoofdstuk IV: Griekenland Les 2: Graecia; Perzen en Spartanen
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Oorlog in Gallië Tomas Meijs (Maurick College Vught), maart 2008.
Koning: 3 functies Legerbevelhebber Opperpriester Opperrechter 6.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
4.1 van stad tot wereldrijk
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Redeneren over bronnen
Redeneren over bronnen
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Transcript van de presentatie:

Een woelig leven in een woelige tijd Gaius Julius Caesar Een woelig leven in een woelige tijd

een voorvader van onze Caesar zou Gaius Julius Caesar Gaius: praenomen Julius: nomen gentilicium De gens Julia was een belangrijke patricische familie uit het oude Rome. Ze beweerden van de godin Venus af te stammen. Caesar: cognomen Het cognomen Caesar is in de gens Julia al eeuwen voor Caesars geboorte in gebruik. Er bestaan 4 mogelijke etymologische verklaringen voor zijn cognomen Caesar : een voorvader van onze Caesar zou

1. met een grote hoeveelheid haar (caesaries) op zijn hoofd ter wereld zijn gekomen: lijkt de meest aannemelijke verklaring, omdat het bij de Romeinen gebruikelijk was dat een cognomen voor het eerst werd verleend aan iemand op basis van een uiterlijk kenmerk.

2. in Afrika in de strijd tegen Hannibal eigenhandig een olifant gedood hebben. Het Punische woord voor ‘olifant’ was ‘caesar’: kan niet bevestigd worden.

3. zou azuurblauwe (caesii) ogen van een bijna bovennatuurlijke aard gehad hebben.

( Eng. Caesarian birth/operation Fr. opération césarienne 4. zou caeso matris utero (uit de opengesneden moederbuik) geboren zijn geweest. Deze operatie zou dan sectio caesarea genoemd zijn. ( Eng. Caesarian birth/operation Fr. opération césarienne Ned. keizersnede ) Deze verklaring, die het populairst schijnt te zijn geweest bij antieke auteurs, lijkt op een foutieve etymologie te zijn gebaseerd en mag dus worden uitgesloten.

100 v.C.: De geboorte van Caesar uit handschrift van ca 1400

RISKANTE EN AVONTUURLIJKE JEUGDJAREN: 100 – 75 vC

Het politieke toneel in Rome tijdens Caesars jeugdjaren POPULARES ↔ OPTIMATES MARIUS ↔ SULLA (gehuwd met de zus van Caesars vader) CAESAR - eindoverwinning: 82 vC - Caesar vlucht weg 81 – 78 vC - dictatuur: weerwraak op uit Rome naar Klein-Azië de populares

na de dood van Sulla (78 vC) Caesar terug naar Rome: 78 – 75 vC - Geen politieke interesse - Interesse voor …

→ Veel bezig met uiterlijke verzorging Houdt van discussies met zijn vrienden en van … Treedt ook op als succesvol advocaat →

75 vC: Caesar trekt naar Rhodos om zich in de welsprekendheid te bekwamen

STIJGEN OP DE POLITIEKE LADDER: 68 – 59 vC

68 vC (32 j. oud): in Zuid – Spanje (hierdoor ← QUAESTOR opgenomen in de senaat)

Caesar immens populair bij de massa 65 vC: ← AEDILIS in Rome Caesar immens populair bij de massa

63 vC: een (levenslang) tussendoortje: Caesar wordt tot pontifex maximus aangesteld, een ambt dat een groot moreel gezag met zich meebracht

62 vC: ← PRAETOR

Door het stadsvolk te vergasten op spectaculaire spelen gedraagt Caesar zich als een echte popularis en wint zo hun sympathie. Maar ondanks zijn groeiende populariteit is hij nog altijd niet de populairste man in Rome. Die eer is weggelegd voor wegens zijn militaire successen en voor Crassus, één van de rijkste mannen van Rome en een bekwaam generaal Pompejus Pompejus Crassus

60 vC: een uitzonderlijk akkoord: het eerste triumviraat Pompejus en Crassus hebben intussen onenigheid en Caesar treedt als bemiddelaar op. Zij denken dat ze samen alle touwtjes in handen kunnen houden en gooien het met hun drieën op een akkoord. Als driemanschap regelen ze onderling de zaken en voeren besluiten door buiten de senaat om, die zijn macht ziet afzwakken. CAESAR + POMPEJUS + CRASSUS

De onderlinge band wordt nog versterkt door het huwelijk van Caesars 22-jarige dochter, Julia, met de 48-jarige Pompejus. Pompejus x Julia

59 vC (42 j. oud): ← CONSUL

58 vC: PROCONSUL Na zijn consulaat benoemt de senaat Caesar als proconsul (gouverneur) van Gallia Cisalpina ( Po-gebied), Illyricum (kust van het vroegere Joegoslavië) en de Provincia Romana (Zuid-Frankrijk) voor een periode van 5 jaar. Hij krijgt 4 legioenen toegewezen, het recht om zijn eigen onderbevelhebbers te kiezen en om kolonies van Romeinse burgers in den vreemde te vestigen.

HET GROTE AVONTUUR: DE GALLISCHE OORLOG (58 – 51 vC)

Caesar voor zijn leger in Gallia tekstuitgave ca 1500

Een Romeins soldaat Een Keltische krijger

Romeins geweld

Gallisch weerwerk ←

Gallische helden Ambiorix Vercingetorix

En niet te vergeten…

Een fel bevochten strijd met wisselende kansen

Met de Romeinen als uiteindelijke overwinnaar Overgave van Vercingetorix

Caesar schrijft zijn De Bello Gallico Giogio Vasari (1574-1611)

D.B.G. I, 1 Gallia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam qui ipsorum linguā Celtae, nostrā Galli appellantur

Intussen in Rome … Triumviraat valt uiteen door de dood van Crassus in de strijd tegen de Parthen. Julia, dochter van Caesar en vrouw van Pompejus, sterft, waardoor de schakel tussen beide mannen verdwijnt. ↔ †

Groeiende rivaliteit en vijandigheid tussen Pompejus en Caesar Groeiende rivaliteit en vijandigheid tussen Pompejus en Caesar. Pompejus kiest de kant van de senaat en steunt de optimates. ↔ populares optimates In 52 vC stelt de senaat Pompejus aan tot consul sine collega

Na de verovering van Gallië trekt Caesar in 50 vC naar Gallia Cisalpina om zo dichter bij Rome te zijn. Deze actie wordt beschouwd als het voorspel van of de bedreiging van een openlijke aanval. ↑

De senaat beslist dat Caesar zijn leger moet ontbinden. Hij weigert! x

DE TWEEDE BURGER-OORLOG: 49 - 48 vC

Caesar legt dus het senaatsbevel om zijn leger af te danken naast zich neer. In 49 vC bivakkeert hij met zijn leger bij het riviertje de Rubico, dat de grens tussen zijn provincia en Italia vormt. Oversteken betekent burgeroorlog.

Caesar op het punt de Rubico over te steken En dan is het zo ver…

Zijn manschappen volgen hem

Moderne versie van de oversteek van Caesar over de Rubico

ALEA JACTA EST

Na de oversteek rukt Caesar op naar Rome en bezet op zijn weg de ene stad na de andere ROMA

Pompejus verlaat met de hele regering Rome en vlucht naar Griekenland. Caesar is nu heer en meester van Italië * In de zomer van 48 verslaat Caesar Pompejus’ troepen in Pharsalus (noord-Griekenland) ← Ook van de burgeroorlog met Pompejus brengt Caesar verslag uit: Commentarii de bello civili.

Achternagezeten door Caesar vlucht Pompejus naar Egypte, waar de jonge koning Ptolemaeus hem laat vermoorden Vlucht van Pompejus In Egypte helpt Caesar Cleopatra op de troon

* Met Cleopatra beleeft hij een stormachtige verhouding

Uit die relatie werd een zoon geboren, Caesarion Cleopatra en Caesarion

Terug in Rome begint Caesar met hervormingen: hij voert o.a. de Juliaanse kalender met schrikkeljaar in Hij voert grootse bouwwerken uit: o.a. de Basilica Julia op het Forum

Omwille van zijn vele militaire overwinningen krijgt Caesar ongekende eerbewijzen: hij wordt tot dictator voor het leven uitgeroepen (45 v.C.) CAES(ar) DIC(tator QUART(o): Caesar dictator voor de 4de keer. Caesar was de 1ste Romein die tijdens zijn leven op munten werd afgebeeld

Caesar als alleenheerser met de wereldbol in zijn hand

DE FATALE IDEN VAN MAART 44 v.C.

Omdat Caesar zich meer en meer als een koning gaat gedragen en zich teveel macht toeeigent, willen de patriciërs hem uit de weg ruimen. Een zestigtal aristocraten, waaronder Brutus, zijn adoptiefzoon, zweren tegen hem samen: Caesar wordt op 15 maart 44 v.C. met 23 dolksteken vermoord.

ENKELE PORTRETTEN VAN CAESAR

Portret Caesar door P.P. Rubens

Portret Caesar door Ingres 1862

Portret Caesar modern

Portret Caesar litho door Rudy Pozzatti 1965

“ Zijn jullie er klaar voor om uit mijn fantastisch werk te lezen? ”