De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Redeneren met bronnen Albert van der Kaap."— Transcript van de presentatie:

1 Redeneren met bronnen Albert van der Kaap

2 Vijf vragen over historische bronnen

3 Opdracht Opdracht bij een fragment uit het boek De Bello Gallico, geschreven door Julius Caesar: Bedenk een reden waarom Caesar er belang bij gehad kan hebben om de Belgen dapperder af te schilderen dan zijn werkelijk waren.

4 Inleiding Stel je zelf telkens de volgende vijf vragen:
Wat is het voor soort bron? Is de bron bruikbaar? Is de bron betrouwbaar? Is de bron representatief? Bevat de bron opvallende normen en/of waarden? Je zult merken dat je niet op al je vragen antwoord krijgt.

5 Fragment uit Caesar’s De Bello Gallico
Een fragment uit het boek De Bello Gallico (over de Gallische oorlogen), geschreven door Julius Caesar, waarin hij zijn verovering van Gallië beschrijft: 'Gallië in zijn geheel is in drie delen verdeeld, waarvan de Belgen het ene, de Aquitaniër het andere en zij die in hun eigen taal Kelten, maar in de onze Galliërs heten, het derde bewonen... . Van hen allen zijn de Belgen het dapperst; eensdeels, omdat zij zich zeer verre houden van de beschaving en de verfijning der provincie (nu in Frankrijk de Provence genoemd) en zeer zelden met vreemde kooplieden in aanraking komen, die weelde- artikelen invoeren, welke er toe bijdragen om het karakter te verslappen, anderdeels, omdat zij de naaste buren zijn der Germanen, die aan gene zijde van den Rijn wonen, met wie zij voortdurend in oorlog zijn. Om die reden overtreffen ook de Helvetiërs de overige Galliërs in dapperheid, daar zij bijna dagelijks met de Germanen vechten, doordat zij hen òf van hun grenzen weren, òf zelf in het gebied der Germanen invallen doen.

6 1. Wat is het voor soort bron?
Officieel document Dagboek Brief Verslag van een ooggetuige Krantenartikel Staan er feiten in de bron of gaat het om een mening of een interpretatie?

7 1. Wat is het voor soort bron?
De Bello Gallico is en verslag van een veldtocht van Julius Caesar, geschreven door hemzelf. Informatie: Caesars tijdgenoten en het nageslacht inlichten over zijn "roemrijke" daden. propaganda: Caesar wil op de vooravond van zijn strijd met Pompeius de openbare opinie in zijn voordeel beïnvloeden. apologie: zijn daden in Gallië goedpraten en zichzelf verdedigen tegenover de Senaat en zijn politieke tegenstanders. Het document geldt als een belangrijk bron voor historici, hoewel Caesar er niet voor terugdeinsde feiten te verdraaien ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Mede daarom schreef hij in bijna heel De Bello Gallico in de derde persoon over zichzelf.

8 2. Is de bron bruikbaar? Geeft de bron informatie die nuttig is voor het beantwoorden van je vraag? Welke onderdelen van de bron zijn nuttig?

9 2. Is de bron bruikbaar? De bron zegt dat de Belgen zeer dapper zijn en Caesar geeft daarvoor een aantal redenen. Maar geeft de bron ook informatie over de reden waarom Caesar er mogelijk belang bij gehad kan hebben om de Belgen dapperder af te schilderen dan zijn werkelijk waren?

10 3. Is de bron betrouwbaar? Geeft de bron betrouwbare informatie voor het antwoord of een antwoord op jouw specifieke vraag?

11 3. Is de bron betrouwbaar? De vraag gaat er al vanuit dat de bron mogelijk minder betrouwbaar is. De vraag naar de betrouwbaarheid is dus niet aan de orde. Wel de vraag waarom hij minder betrouwbaar is.

12 4. Is de bron representatief?
Is de informatie in de bron representatief voor de groep waarover het gaat? Als je de mening van één persoon hoort, geldt die mening dan ook voor de andere mensen in die groep? Hoe weet je dat?

13 4. Is de bron representatief?
De vraag of de bron representatief is, is in deze opdracht niet aan de orde Vraag en bron hebben immers alleen betrekking op Julis Caesar.

14 5. Bevat de bron duidelijke normen en/of waarden?
Houdt de maker van de bron er speciale waarden en normen op na of heeft hij of zij een bepaald wereldbeeld. En is die informatie belangrijk voor het beoordelen van de waarde van de bron.

15 5. Bevat de bron duidelijke normen en/of waarden?
Het gaat in deze bron over dapperheid van de Belgen. De vraag is waarom Caesar deze dapperheid mogelijk heeft overdreven.


Download ppt "Redeneren met bronnen Albert van der Kaap."

Verwante presentaties


Ads door Google