Hands On: leren binnen handbereik

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Keuzetraject in ons VMBO
Advertisements

Jacqueline Kerkhoffs april ’17 Jacqueline Kerkhoffs
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Nieuw profiel Groen Wat betekent dat voor onze schoolexamens?
Arrangementen Groen Proeven
Wat kan 10voorBiologie? Hoe kun je 10voorBiologie gebruiken?
Regiobijeenkomsten jan-feb 2014
Examens landbouw 2009, 2010,… Gerard de Gier
Informatieavond.
No nonsense methode ICT vaardigheden
Digibord en tablet: de perfecte combinatie
Systematische Natuurkunde
Landbouwbreed Klaaswaal
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s Platform Zorg & Welzijn 7 juni 2012.
Het gebruik van de computer
Belangrijke onderzoeksgegevens uit het DUO-onderzoek van VNCI/RGC Jan Apotheker and Gerard van Koten Stuurgroep Nieuwe Scheikunde RGC;17.
Fundament Informatica Informatiebijeenkomst januari/februari 2002.
Fundament Informatica
Forumdiscussie met uitgevers van biologiemethoden
Biologie op maat! Greet Ellenkamp, Twickelcollege, locatie Borne
De verhouding tussen het cspe en Groen Proeven geglobaliseerd examenprogramma in het cspe 31 maart 2011 Maria van Kempen.
Flitsbijeenkomsten pilot rekentoets 2012
8 november 2012.
Hands On: leren binnen handbereik
Werken aan kwaliteit gl met de juiste instrumenten.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Highlights evaluaties Presentatie De Groene Parade II 10 juni 2009.
Evaluatie examens LBB 2009 Vragenlijst en examenbespreking Deelnemers Groene leertraject.
Aan de slag met competenties beoordelen
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Jacqueline Kerkhoffs Regiobijeenkomsten januari 2014 Jacqueline Kerkhoffs
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
De toekomst van het vmbo
10e editie voor de Tweede Fase
Schoolexamenbank vmbo Groen
Trainer Basisvaardigheden Spelling
NLT modules en excellentiebevordering
De gezonde school en genotmiddelen
Algemene informatie examenprogramma Groen Wageningen, 28 mei 2014
Groen Proeven & leermiddelen van het
Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (2)
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Cultuurprofilering vmbo Vernieuwing beroepsgerichte programma's
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
NU ENGELS.
Sector Techniek profiel PIE Regiobijeenkomsten januari 2015
10e editie voor de Tweede Fase
Onderwerpen presentatie
NU Burgerschap Harald Veldman en Ingrid Leegsma 10 maart 2015 NU Methoden Congres.
Programma Voorstellen: Noordhoff Uitgevers
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Veldraadpleging Scenario's LOB Vernieuwing examenprogramma’s vmbo Viola van Lanschot Hubrecht.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo. Waarom vernieuwing? Adviezen uit het veld (Vmbo herkend) Ruim 10 jaar vmbo: context is veranderd Vervolgonderwijs.
Vernieuwing VMBO Kans of strop?. Inhoud Aanloop Verschillen en veranderingen De vakken LOB Examen en Diploma Kansen Brainstorm Evaluatie.
Informatica-Actief I&I-conferentie, november 2007.
Landelijke Onderwijsdag 2 februari 2016 De Rijtuigenloods Amersfoort Techniek Leermiddelen VMBO PIE en BWI Op het goede spoor naar augustus 2016.
Wensen uit de praktijk Vernieuwing en belangrijkste kenmerken Nieuwe digitale omgeving Toetsen Leerlijn Inhoud Pakketsamenstelling en prijsoverzicht Service.
EVENTZ Nieuw profiel, nieuw voorbeeldlesmateriaal
Netwerkmiddag ronde 3 Maart 2013 Welkom
Leerlingen Ervaring met maatschappijwetenschappen
LOB in het PTA van het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Netwerkbijeenkomst ronde 3
We hebben wat te vieren!!! 7 juni 2006.
VMBO Modulair E&O – HBR – D&P – Z&W.
Welkom op het Saenredam College
Welkom op het Saenredam College
Economie en ondernemen
Transcript van de presentatie:

Hands On: leren binnen handbereik Nieuw mixed media leermiddel voor landbouw-breed gl, kb en bb In te zetten bij huidige en nieuwe examenprogramma

Werken aan kwaliteit

Piramide van Miller Producten werken aan één of meerdere lagen van Piramide van Miller. Bijv. Laten zien opdracht in Arrangementen Groen Proeven en Hands On: diagnostische toets/opdracht die in een zo realistisch mogelijk situatie wordt uitgevoerd.

Docent sturend / leerling zelfstandig Uit de evaluatie van de GL-modules bleek dat leerlingen relatief zelfstandig konden werken met de modules. De planning was echter een struikelblok, deze was te moeilijk voor leerlingen. Als reactie hierop heeft het Ontwikkelcentrum de planningsformulieren aangepast en vereenvoudigd. Hoe werkt het nu in de praktijk? Is de docent sturend of werkt de leerling zelfstandig?

Leerlingen binnen de leerwegen verschillen, daarom verschillen de modules van Hands On

Verschillen in modules Opbouw module BB en KB: Beroepsbeoefenaar; GL: vakoverstijgende vaardigheden vanuit brede bedrijfscontext KB: Groot > Klein; BB: Klein > Groot KB: Kwekerij > Plant; BB: Plant > Kwekerij Praktijk staat meer centraal dan in GL KB: 50% kennis; 50% oefeningen BB: 30% kennis; 70% oefeningen (in tijd) GL: 70% kennis; 30% oefeningen

Opbouw van de modules Onderdelen van de module: - planning GL Onderdelen van de module: - planning - oriëntatie - onderwerp (kennis, oefenen) - toets - laten zien - reflectie - begrippenlijst - docenteninformatie Elke leerweg heeft dezelfde opbouw KB BB

Praktijk en theorie Hoe beoordeelt de gebruiker de praktijkopdrachten Hoe verbindt de gebruikers praktijk en theorie Tijdsduur per module per leerweg Beschikbaarheid PTA

Update naar 1.1 Alle boeken bb, kb en gl zijn voorzien van een omslag met een vlotte, moderne uitstraling.  Ook in het binnenwerk Hands On gl zijn wijzigingen: Tuincentrum, adviseren en verkopen: bij de opgave over bemesting is een type bemesting gekozen dat wel in de tabel staat en het btw-% bij de opgave over hondenvoer is aangepast naar 21% Kinderboerderij, diervriendelijk verzorgen: onderschriften en foto’s (o.a. Ierse setter) zijn aangepast

Update naar 1.1 Alle uitgaven: de vragen bij elk hoofdstuk zijn opnieuw genummerd zodat nummering doorlopend is en de onderschriften van de foto’s zijn in een groter corps geplaatst. Al met al geen zeer ingrijpende wijzigingen zodat de boeken van het afgelopen jaar nog gewoon gebruikt kunnen worden. De wijzigingen zijn doorgevoerd in de digitale variant en in de boeken met de nieuwe omslag. Bij deze boeken kan de doorloop van de pagina’s gewijzigd zijn.

Digitaal of boek? Hands On is een mixed media methode. Boek en online bevatten dezelfde leerstof. Als aanvulling op het boek zijn online video’s en toetsen beschikbaar. Als je klikt op de titel van een boek zie je een link die heet “Extra bij lesboek” Hoe zijn de ervaringen van de gebruikers?

Nieuw examenprogramma Op dit moment zijn er vier modules Hands On kb en vier modules bb. De modules zijn digitaal en als boek beschikbaar. De antwoorden op de verwerkingsvragen zijn opgenomen in de docenteninformatie (digitaal). Met deze vier modules worden niet alle eindtermen afgedekt, maar kunnen leerlingen wel al dit jaar (schooljaar 2014-2015) aan de slag met Hands On. Volgend schooljaar (2015-2016) zijn de overige modules beschikbaar..

ec zw te is gr Uitgangspunten Kern-, Profiel-, Keuzeprogramma Kernprogramma = hart van de sector In elke sector wordt één kernprogramma aangeboden… ec zw te is gr … altijd in combinatie met profiel- en keuzedelen

Aansluiting met Hands On Alle modules (6 GL, 4 KB, 4 BB) die afgelopen twee schooljaren zijn ontwikkeld zijn gebaseerd op het landbouw-breed examenprogramma. De 6 GL modules dekken dit examenprogramma af, de 4 BB en 4 KB modules dekken de helft van het landbouw-breed examenprogramma af. Dit schooljaar vervolgen we met de overige modules voor BB en KB. Deze zullen we baseren op het concept examenprogramma, het groene profiel. Echter wel met het landbouw-breed examenprogramma in het achterhoofd, zodat het daar ook bij aansluit.

Aansluiting met Hands On De planning is dat we de resterende vier bb en kb modules voor de zomer van 2015 af hebben. Vervolgens zullen we ook de tot nu toe ontwikkelde modules van Hands On (6 GL, 4 KB, 4 BB) aanpassen zodat ze aansluiten op het concept examenprogramma, het groene profiel. Zoals het concept examenprogramma er nu uitziet zijn ze echter al voor een groot deel goed bruikbaar. De aanpassingen willen we eind volgend jaar (december 2015) gereed hebben.  

Aansluiting met Hands On Maar: Het nieuwe examenprogramma vmbo-groen is nog niet officieel vastgesteld. In schooljaar ‘16/’17 wordt het nieuwe examenprogramma landelijk ingevoerd.

Vragen?

Vinden van de materialen Alle digitale leermiddelen van het Ontwikkelcentrum zijn te benaderen via www.groenkennisnet.nl/onderwijsportaal. In de webshop staan alle boeken overzichtelijk gerangschikt. Van elk boek is een pdf opgenomen die een goede indruk geeft van de inhoud. www.webshop.ontwikkelcentrum.nl